Piispa Jukka Keskitalo kysyi Suviseuroihin tulleilta: onko kansankirkko sinulle rakas?

Seurojen avajaisissa piispa totesi iloitsevansa siitä, että herätysliikkeet ovat pysyneet Suomessa kirkon sisällä. Hän vertasi kansankirkkoa elämää nähneeseen, kumaraan vanhukseen, ja totesi seuraväelle: kukapa nyt vanhan äitinsä tai isänsä hylkäisi heidän epätäydellisyytensä vuoksi.

Olenko minä sinulle rakas? Tätä Jeesus kysyy opetuslapsi Pietarilta Johanneksen evankeliumissa.

Kysymys rakastamisesta oli myös piispa Jukka Keskitalon puheen pohjana Pudasjärven Suviseurojen avajaistilaisuudessa perjantaina.

Olenko minä sinulle rakas? on seurojen tunnuslause tänä kesänä.

Puheen alkupuolella piispa totesi Jeesuksen kysymyksen koskevan jokaista henkilökohtaisesti eikä vastaamista tarvitse pelätä. Kielsihän Pietarikin ensin Jeesuksen kolme kertaa.

Piispa sovelsi Jeesuksen tiedustelua myös uudeksi kysymykseksi: onko luterilainen kansankirkko sinulle rakas? Onko kirkko rakas suviseuraväelle kaikista sen puutteista ja ristiriidoista huolimatta?

”Välitänkö ja rakastanko kansankirkkoamme niin paljon, että esimerkiksi muistan sen työntekijöitä ja luottamushenkilöitä esirukouksissani? Välitänkö ja rakastanko kotiseurakuntaani niin paljon, että menen sen jumalanpalveluksiin ja muihin toimintoihin, vai onko paikkani kirkon penkissä tyhjänä?”

Piispa Keskitalo kertoi iloitsevansa siitä, että herätysliikkeet ovat pysyneet Suomessa kirkon sisällä – sitä omilla hengellisillä painotuksillaan rikasten ja joskus kriittisesti haastaenkin.

Välitänkö ja rakastanko kotiseurakuntaani niin paljon, että menen sen jumalanpalveluksiin ja muihin toimintoihin?

Piispan mukaan olisi menetys, jos herätysliikkeet syystä tai toisesta ajautuisivat etäämmälle kansankirkosta.

”Toisaalta se olisi suunnaton tappio myös herätysliikkeille, onhan kuitenkin kysymys yhteisestä kansankirkosta, jota isämme ja äitimme monissa sukupolvissa ovat rakentaneet ja vaalineet.”

Piispa tunnusti arvostavansa vanhoillislestadiolaisuudessa liikkeen vahvaa sitoutumista kirkon jäsenyyteen ja vastuun kantamiseen.

Keskitalo muistutti, ettei Jeesuksen seuraajien yhteisö ole koskaan ollut virheetön tai jännitteetön. Hän kuvaili, kuinka kansankirkko on nähnyt paljon elämää. ”Sen selkä on kumarassa ja kämmenet uurteiset kuten ikänsä raskasta fyysistä työtä tehneellä isällä. Sellaisena tämä rakas kansankirkkomme on kuitenkin meidän yhteinen kirkkomme.”

”Ja kukapa nyt vanhan äitinsä tai isänsä hylkäisi heidän epätäydellisyytensä vuoksi”, piispa totesi.

Keskitalo laajensi vielä lisää Jeesuksen kysymystä rakastamisesta. Hän muistutti Jeesuksen opettaneen, kuinka viimeisellä tuomiolla kysytään, mitä olemme tehneet tai jättäneet tekemättä vähimmille veljillemme ja sisarillemme.

Piispa painotti Jeesuksen puhuneen vähimmistä veljistä, koska samastui heihin – syrjään työnnettyihin, unohdettuihin ja hyljeksittyihin.

”Kun päästämme ihmiset ja arjen asiat suojauksemme läpi ihollemme, saatamme yllättäen kohdata saman kysymyksen, jonka Jeesus esitti Pietarille Genesaretinjärven rannalla: rakastatko sinä minua?”

Piispan mukaan kysymys rakastamisesta tulee vastaan, kun näemme kuvia sodan keskellä elävistä lapsista tai kun kuulemme vanhuksesta, joka on siirretty hoivalaitokseen kilometrien päähän läheisistään. Rakastatko sinä minua -lause kuuluu myös kauppakeskuksessa, jossa lapsi joutuu puukotuksen uhriksi.

”Mitä vastaamme? Vastaammeko hiilivalkealla kyyhöttävän pelokkaan Pietarin tavoin ”minä en tunne sitä miestä”. Vai vastaammeko tehtävään suostuvan ja Jumalaan luottavan Pietarin tavoin ”Herra, sinä tiedät, että olet minulle rakas.”

Suviseuroja vietetään Pudasjärvellä 26.6.– 1.7.

Piispan puheen voi lukea kokonaisuudessaan tästä.

Kun päästämme ihmiset ja arjen asiat suojauksemme läpi ihollemme, saatamme yllättäen kohdata saman kysymyksen, jonka Jeesus esitti Pietarille Genesaretinjärven rannalla: rakastatko sinä minua?

Suviseura-alueena on Pudasjärven kaupungin omistama lentokenttä ympäristöineen.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää