Piispa Jukka Keskitalo: Minusta on täysin sopimatonta rinnastaa jokin ihmisryhmä vieraslajeihin

Piispa Jukka Keskitalo muistutti Suviseuroissa, että esivalta on saanut valtansa Jumalalta ja on myös Jumalalle vastuussa toiminnastaan. Rauhan Tervehdykselle piispa toteaa, ettei viittaa kommenteillaan mihinkään ajankohtaiseen yksittäiseen poliittiseen tapahtumaan.

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo vieraili tänään perjantaina vanhoillislestadiolaisten Suviseurojen avajaisissa. Puheessaan piispa mainitsi, että myös yhteiskunnallinen päättäjä on viime kädessä saanut valtansa Jumalalta ja on myös Jumalalle vastuussa toiminnastaan.

Keskitalo totesi, että tietoisuutta tästä on heikentänyt maallistuminen.

Jukka Keskitalo, voiko tässä suviseurakommentissa nähdä tuoreet terveiset eduskuntaan, jossa päätettiin tänään kansanedustajan syytesuojan säilyttämisen puolesta. Syytesuojakeskustelun taustalla oli Juha Mäenpään eduskunnassa pitämä puhe, jossa hän rinnasti turvapaikanhakijat ja vieraslajit.

– Suviseurapuheessa ei ole suoraa viittausta mihinkään ajankohtaiseen poliittiseen tapahtumaan. Puhe oli yleisempi kommentti siihen, että aiemmin myös maallisilla päättäjillä oli vahvempi tietoisuus siitä, että esivaltakin on viime kädessä vastuussa Kaikkivaltiaalle Jumalalle eikä vain äänestäjilleen tai eturyhmälleen.

– Uskon, että jos mainitsemani tietoisuus olisi vahvempaa, hillitsisi se toisten ihmisten epäkunnioittavaa solvaamista tai vihapuhetta.

– Mitä tulee eduskunnan syytesuojakeskusteluun, minusta on täysin sopimatonta rinnastaa jokin ihmisryhmä vieraslajeihin. En pidä tuollaista kielenkäyttöä sopivana. Peräänkuulutan kaikkien ihmisten jakamattoman ihmisarvon kunnioittamista. Mutta eduskunta itse päättää, millainen puhe parlamentissa nauttii syytesuojaa ja millainen ei.
– Kommenteillani en ota kantaa esimerkiksi maahanmuuttokysymykseen. Siitä pitää voida keskustella myös kriittisesti. Kriittiselläkin keskustelulla on rajansa. Valitettavasti politiikan kielenkäyttö on mennyt viime vuosina huolestuttavaan suuntaan maailmalla ja Suomessa.

Mitä ajattelette siitä turhautumisesta, mitä opettajat ja muut kasvattajat voivat tuntea tämänpäiväisen eduskunnan ratkaisun jälkeen, kun he yrittävät opettaa nuorille kunnioittavan keskustelun taitoa?

– Näen tulevaisuuden yhdeksi keskeiseksi kasvatustehtäväksi niin kodeissa kuin kouluissa hyvien tapojen ja toisten kunnioittamisen opettamisen.

Jukka Keskitalon puheen Suviseuroissa voi kuunnella kokonaan tästä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää