Piispat jäivät odottamaan korjausliikkeitä

Piispainkokous päätti: Sley ja Kansanlähetys saavat neljä kuukautta aikaa korjata toimintaansa.

Tänään (31.1.)  koolla ollut piispainkokous edellyttää kahdelta lähetysjärjestöltä, Suomen Luterilaiselta Evankeliumiyhdistykseltä (SLEY) ja Suomen Evankelisluterilaiselta Kansanlähetykseltä (SEKL), korjaavia toimia niiden tekemien sopimusrikkomusten vuoksi. Piispat odottavat päätöstä rikkomuksen korjaavista toimenpiteistä toukokuun loppuun mennessä.

Jos piispainkokous määräajan jälkeen toteaa, että korjausta ei ole tehty, voi se esittää kirkolliskokoukselle lähetysjärjestön aseman menettämistä.

Rikkomusten taustalla Inkerin kirkosta haetut pappisvihkimykset.

Piispainkokous käynnisti lokakuussa rikkomuksesta kuulemismenettelyt molempien järjestöjen kanssa. Vastauksissaan järjestöt ilmoittivat olevansa tapahtuneesta pahoillaan ja pyysivät anteeksi riittämätöntä tiedottamista ja aiheuttamaansa haittaa.

Kirjallisten ja suullisten kuulemisten perusteella piispainkokous toteaa nyt, että kumpikin järjestö selkäesti haluaa jatkaa kirkon lähetysjärjestönä ja on valmis korjaamaan sopimuksenvastaista menettelyään.

Piispat katsoivat, että sopimusrikkomus on vakava, mutta ei kuitenkaan sellainen, että sen seurauksena piispainkokouksella olisi välittömästi tarvetta esittää kirkolliskokoukselle lähetysjärjestöstatuksen menettämistä.

Piispainkokous edellyttää, että järjestöt eivät edistä työntekijänsä papiksi vihkimistä Inkerin evankelis-luterilaisessa kirkossa tai missään muussa ulkomaisessa kumppanikirkossa, jos järjestön työntekijä asuu vakituisesti Suomessa tai muualla kuin kyseisen kirkon alueella ja käy vain satunnaisesti vihkimyksen antaneessa kirkossa  ja/tai tekee vain etätyötä kyseiseen kirkkoon.

Järjestöjen tulee myös saattaa kaikki ulkomaille suunnitellut pappisvihkimykset piispainkokouksen käsiteltäviksi.

Lähetetyn työntekijän pappisvihkimys voidaan poikkeuksellisissa tilanteissa toteuttaa ulkomaisessa kumppanikirkossa.

Suunnitelma pappisvihkimyksestä on saatettava kirjallisena piispainkokouksen tietoon ennen kuin mitään vihkimykseen liittyviä toimenpiteitä tai päätöksiä on tehty. Suunnitelma käsitellään kirkon lähetystyön toimikunnan kokouksessa. Kirkon lähetystyön toimikunta vie asian piispainkokoukselle kannanottoa varten.

Järjestöiltä edellytetään myös, että ne eivät kierrä ulkomaisilla vihkimyksillä kirkon virkaratkaisua, vaan tukevat työntekijänsä pappisvihkimyksen saamista Suomen evankelis-luterilaisen kirkon hiippakunnalta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tavanomaisten pappisvihkimyskäytäntöjen mukaisesti.

Piispainkokous ilmaisi myös huolensa sopimusrikkomuksen tapahtumisesta juuri Venäjällä tilanteessa, jossa Venäjä käy laitonta hyökkäyssotaa Ukrainassa. ”Tästä syystä Venäjällä toimivien kirkon lähetysjärjestöjen toimintaympäristö ja tilanne on vakava ja riskialtis”, piispainkokous toteaa.

Arkkipiispa Tapio Luoma totesi odottavansa järjestöiltä selkeitä ehtojen mukaisia toimia.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää