Puhelimesta tuli kallisarvoinen työväline diakonian auttajille

Seurakuntien diakoniatyöntekijöillä on yksi viesti ylitse muiden: ”Meihin voi olla yhteydessä, jos huoli koronaviruksesta painaa mieltä.” Oulun seurakunnissa suunnitellaan tilapäistä kotiavun järjestämistä haavoittuvassa asemassa oleville.

Soitellaan, meihin voi olla empimättä yhteydessä. Tämä viesti kerrotaan yhä uudestaan seurakunnista, kun kysymys on siitä, miten esimerkiksi diakoniatyöntekijät voivat auttaa niitä, joita jatkuva puhe koronaviruksen leviämisestä ahdistaa. Omaa jaksamista voi koetella myös konkreettinen huoli iäkkäästä lähimmäisestä epidemian aikana.

– Olemme käytettävissä, sanoo Karjasillan seurakunnan vs. johtava diakoniatyöntekijä Asta Leinonen. Hän muistuttaa, että kuuntelemisen lisäksi myös yhdessä rukoileminen onnistuu puhelimessa, jos joku kaipaa itselleen hengellistä tukea.

Yhteyttä voi ottaa seurakunnan kaikkiin työntekijöihin, esimerkiksi päivystäviin pastoreihin.

Puhelimella soittaminen korostuu lähiviikkoina kirkon auttamistyössä, koska seurakuntien kokoava toiminta on suurimmaksi osaksi tauolla.

Huoli omaisesta on hyvä syy ottaa yhteyttä

Osassa seurakuntia diakoniatyöntekijät tekevät tällä hetkellä kotikäyntejä tarpeen ja terveystilanteen mukaan, mutta pääosin yhteyttä ihmisiin pidetään puhelimitse.

Diakoniatyön vastaanotot ovat auki ainakin toistaiseksi monissa seurakunnissa. Vastaanottokäytännöt kannattaa selvittää etukäteen jokaisen seurakunnan kohdalta.

Kaikessa tekemisessä halutaan toimia tavalla, joka parhaiten ehkäisee viruksen leviämistä.  Tämä viesti halutaan kertoa seurakunnista.

Asta Leinosen mukaan seurakunnissa ei liikuta paniikkimielellä,vaikka poikkeusjärjestelyjä joudutaan nyt tekemään.

– Toimimme ihmisten hyväksi niissä asioissa, joissa voimme, hän painottaa.

Oulun seurakunnissa suunnitellaan kotiavun järjestämistä niille, jotka ovat koronatilanteen pahentuessa  haavoittuvimmassa asemassa. Kun asiasta tehdään päätös, siitä tiedotetaan lisää.

Ruoka-apua ja käsihygieniaa Tyrnävällä

Vielä maanantaina tällä viikolla Tyrnävän seurakunnassa toimi ylijäämäelintarvikeiden jako normaalisti. Diakoniatyöntekijä Riitta Pesosen mukaan ruoanjaosta päätetään viikko kerrallaan. Maanantaina elintarvikkeiden jakopaikassa ravintola Pömilässä tunnelma oli virusuutisista huolimatta rauhallinen.

Pesonen muistutti käsien pesemisen tärkeydestä ja käsidesiä kuluikin.

– Teimme järjestelyjä, joiden avulla ihmiset saattoivat pitää jakopaikalla toisiinsa paremmin fyysistä etäisyyttä.

Limingan diakoniatyöntekijä Piia Pengerkoski kertoo, että erityisesti monelle ikäihmiselle seurakunnan säännöllisen kerhotoiminnan päättyminen on ollut iso murheenaihe arjessa.

– Pyrin olemaan ihmisiin yhteydessä. He kaipaavat varmasti toistensa seuraa, Pengerkoski toteaa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää