Rauhan Tervehdyksen ilmestymiskertojen määrä todennäköisesti vähenee

Kilpailutusta lehden painamisesta ja jakelusta lähdetään tekemään siitä lähtökohdasta, että lehti ilmestyy 26 kertaa vuonna 2025. Näin paperinen lehti jaettaisiin läpi vuoden kahden viikon välein.

Rauhan Tervehdys ry:n sihteeri Kati Jurkko esitteli kokousväelle erilaisia vaihtoehtoja painatuksen ja jakelun suhteen.

Rauhan Tervehdys -lehteä julkaisevan Rauhan Tervehdys ry:n jäsenseurakuntien edustajat kokoontuivat maanantaina 27. toukokuuta yhdistyksen sääntömääräiseen kevätkokoukseen.

Vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen läpikäymisen ja käsittelyn lisäksi asialistalla oli ”Alustava päätös lehden julkaisumäärästä vuodelle 2025”.

Kokouksessa käytyjen keskusteluiden pohjalta ensi vuoden painatuksen ja jakelun kilpailutuksen lähtökohtana on, että lehti ilmestyy joka toinen viikko eli 26 kertaa vuodessa ja se jaetaan osoitteettomana kaikkiin talouksiin, joilla ei ole ilmaisjakelukieltoa. Samalla myös selvitetään, paljonko maksaisi lehden jakelu osoitteellisena niihin talouksiin, joissa asuu vähintään yksi kirkon jäsen.

Keskellä Marjo Kemppainen, yksi Oulun seurakuntien edustajista. Taustalla Petri Satomaa, Oulun seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja.

Joissakin puheenvuoroissa esitettiin myös mahdollisuutta, että jokainen seurakunta voisi päättää, jaetaanko lehti sen alueella osoitteettomana vai osoitteellisena jakeluna. Vuonna 2024 lehden ovat jäsenseurakunnista tilanneet Oulun seitsemän seurakuntaa (Haukipudas, Karjasilta, Kiiminki, Oulujoki, Oulunsalo, Oulun tuomiokirkkoseurakunta ja Tuira), sekä Hailuodon, Limingan, Lumijoen, Muhoksen ja Tyrnävän seurakunnat.

Taustalla tarpeelle vähentää lehden ilmestymiskertojen määrää on  jakelu- ja painatuskulujen jatkuva nousu, joka on alkanut tuntua varsinkin Oulun seurakuntayhtymässä. Oulun seitsemän seurakuntaa vastaavat lähes 90 prosentista lehden ilmestymisalueen talouksista. Näin ollen seurakuntayhtymä maksaa vastaavan summan myös lehden kustannuksista.

Vuonna 2023 jakeluun ja painatukseen käytettiin 877 000 euroa, mikä on 72 prosenttia kaikista kuluista. Henkilöstökulujen osuus on 22 prosenttia.

Lumijoen seurakunnan kokousedustaja Anne Meskus käyttämässä puheenvuoroa.

Kuluvana vuonna Rauhan Tervehdys ilmestyy 40 kertaa. Rauhan Tervehdys ilmestyy viikoittain vuodenvaihteen pidempää taukoa lukuun ottamatta ja touko-elokuussa uusi lehti julkaistaan kahden viikon välein.

Vaikka kokouksessa tuli esiin hyvinkin erilaisia toiveita ilmestymiskertojen ja jakelutavan suhteen, yhteisen ratkaisun uskottiin löytyvän alkusyksystä tehtävän kilpailutuksen jälkeen. Yksimielisiä oltiin myös siitä, että resursseja on suunnattava myös Rauhan Tervehdyksen verkkolehden ja sosiaalisen median kanavien puolelle.

Päätöksiä Rauhan Tervehdyksen julkaisukertojen määrästä, painopaikasta, jakelijasta ja jakelutavasta päästään tekemään yhdistyksen sääntömääräisessä syyskokouksessa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää