Ravimessu tuo elokuussa Kuninkuusravien tunnelmaa Oulun tuomiokirkkoon
Yhteistyö Kuninkuusravien ja Oulun raviradan kanssa näkyy jo Raatin Vappu -tapahtumassa 1. toukokuuta. Elokuun ensimmäisenä sunnuntaina Ouluun saapunutta ravikansaa kutsutaan messuun tuomiokirkkoon.

Kuvassa tuomiorovasti Satu Saarinen, vapaaehtoinen vastuunkantaja Jorma Laapotti sekä kappalainen Jonne Pirkola.
Sunnuntaina 3. elokuuta Oulun tuomiokirkossa vietetään aivan erityislaatuista messua, kun Kuninkuusravien yhteyteen rakentuva Ravimessu kokoaa yhteen seurakunnan väen ja raviurheilun ystävät.
Messun taustalla on tiivis yhteistyö Oulun seurakuntien ja Oulun raviradan välillä, jonka pohjalta on syntynyt uusia, innostavia avauksia.
Yhteistyö alkoi puolisentoista vuotta sitten, kun Oulun seurakunnat osallistuivat kansainvälisen romanipäivän tapahtumaan Äimäraution raviradalla.
– Tänä vuonna järjestettiin tapahtuma uudestaan, entistä isompana. Yhteistyö Oulun raviradan kanssa on ollut todella luontevaa ja sitä myöten on virinnyt uusia mahdollisuuksia puolin ja toisin, Karjasillan seurakunnan kappalainen Jonne Pirkola taustoittaa.
Oulun raviradan toiminnanjohtaja Marja Pahkala on ollut keskeinen linkki tapahtumien mahdollistajana, ja hänen myötävaikutuksellaan myös Suomen Hippoksen päässä innostuttiin ravimessun ideasta.
– On ollut hienoa huomata, miten innostuneesti uudet yhteistyökumppanit ovat tarttuneet tähän ajatukseen. Messu on meille seurakunnassa ydinasia, ja tällainen yhteys valtakunnalliseen tapahtumaan on upea avaus, iloitsee tuomiorovasti Satu Saarinen.
Ravimessu tuo Tuomiokirkkoon ravimaailman edustajia: saarnaajana toimii Kerttu Helynen, ja messun tekstinlukijoiksi kutsutaan ihmisiä raviurheilun parista. Kirkon edustalle saapuu myös juhlallinen suomenhevosvartio, joka symboloi hevosen merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa ja historiassa.
Hevonen on ollut ihmisen kumppani vuosituhansien ajan.
– Hevonen on ollut ihmisen kumppani vuosituhansien ajan. Suomenhevosen ja suomalaisuuden yhteys on syvä, ja tämä tulee varmasti esille myös saarnassa ja rukouksissa, kertoo Saarinen.
Messua suunnitellaan tiiviissä yhteistyössä muun muassa saarnaajan, kanttorin ja muiden toimijoiden kanssa. Musiikin osalta pohditaan mahdollisuuksia tuoda esiin teemaan soveltuvia elementtejä, ja messun kokonaisuudessa huomioidaan raviurheilu ja sen harrastajat.
Kuninkuusravien teema ”Hevonen kuuluu kaikille” istuu saumattomasti myös kirkon arvoihin.
Sekä Pirkola että Saarinen korostavat, että kirkon ovet ovat aidosti auki kaikille, ja hevosharrastus on yksi niistä asioista, joka voi yhdistää erilaisia ihmisiä.
Hevosharrastus on yksi niistä asioista, joka voi yhdistää erilaisia ihmisiä.
– Meillä Oulussa seurakuntien diakoniatyöstä voi hakea tukea vuonna 2026 myös hevosharrastukseen. Haluamme mahdollistaa sen, että kaikki lapset ja nuoret voisivat harrastaa, vaikka perheellä ei olisi siihen varaa, sanoo Jonne Pirkola.
Tuki mahdollistetaan Yhteisvastuukeräyksellä. Tänä vuonna 75-vuotisjuhlaa viettävä Yhteisvastuukeräys tukee erityisesti lapsia ja nuoria sekä kotimaassa että maailmalla.
Kuninkuusravien yhteydessä seurakunta on läsnä eri tavoin: Kuninkaallinen yhteistyökumppanuus tuo pääkisan osallistujan ylle Yhteisvastuukeräys-loimen, ja ratakuulutuksissa sekä käsiohjelmassa kuuluu ja näkyy viesti keräyksestä. Lahjoittaminen on mahdollista muun muassa MobilePayllä.
– Olemme suunnitelleet myös perinteisen lipaskeräyksen järjestämistä jossain Oulun raveissa, Pirkola lisää.
Vuoden 2025 Yhteisvastuukeräyksessä 30 prosenttia tuotoista menee lapsille ja nuorille sekä partiolaisille Oulun seurakuntien kautta alueellisesti. 20 prosenttia menee Suomen partiolaisten kautta heidän valtakunnalliseen toimintaan ja jäljelle jäävä 50 prosenttia kohdennetaan Kirkon ulkomaanavun katastrofirahastoon.
– Haluamme tuoda näkyväksi kirkon keräystä ja samalla toivomme, että ihmiset avaisivat sydämensä lapsille ja nuorille Suomessa ja ulkomailla, Pirkola jatkaa.
Tuomiokirkossa järjestettävä ravimessu tuo ihmiset yhteen uudella tavalla. Se on kutsu sekä raviväelle kirkkoon että kirkon väelle raveihin.
Olisi ihanaa, jos joku tulisi ensimmäistä kertaa kirkkoon Kuninkuusravien myötä, kuten mekin tulemme nyt ensimmäistä kertaa Kuninkuusraveihin.
– Olisi ihanaa, jos joku tulisi ensimmäistä kertaa kirkkoon Kuninkuusravien myötä, kuten mekin tulemme nyt ensimmäistä kertaa Kuninkuusraveihin, Saarinen ja Pirkola toivovat.
Tapahtuma heijastelee myös syvempää raamatullista ajatusta: ihmisen ja luomakunnan välistä yhteyttä, vastuuta ja lämminhenkistä kohtaamista. Hevonen on urheilija, ystävä, työkaveri, kumppani – osa tarinaa, joka yhdistää meitä kaikkia.
Vapunpäivänä 1. toukokuuta Oulun seurakunnat järjestävät perinteisen Raatin Vapun. Tänä vuonna tapahtumassa on mukana myös Kuninkuusravit. Raatin Vappu on matalan kynnyksen tapahtuma koko perheelle. Luvassa on muun muassa poniratsastusta ja vapputunnelmaa.
– Vapputapahtuma on koko perheen lämminhenkinen juhla, jossa suurin osa asioista on ilmaisia. Toivotamme kaikki tervetulleiksi mukaan myös vapputapahtumaan, Saarinen päättää.
- Ravimessu sunnuntaina 3. elokuuta kello 10 Oulun tuomiokirkossa.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.