Rukous vapauttaa maailman naisia hengellisestä pimeydestä

Toivoa naisille -rukouskalenterissa on rukousaihe vuoden jokaiselle päivälle. Saman rukouksen äärellä ollaan eri puolilla maailmaa, joko rukousryhmissä tai itsekseen.

Sansa on kirkon lähetysjärjestö, joka tukee kristillistä mediatyötä Aasiassa, Afrikassa ja Euroopassa.  Toivoa naisille -työ rantautui vuonna 2000 osaksi Sansan työtä.

Medialähetys Sanansaattajat on tehnyt Suomessa Toivoa naisille -työtä 25 vuotta.

Työssä on kaksi ulottuvuutta: hengellinen ja käytännöllinen, kuvailee yhteyspäällikkö Satu Hauta-aho.

– Eri maissa tehtävistä Toivoa naisille -ohjelmista naiset saavat hyödyllistä tietoa esimerkiksi terveysasioista ja kodinhoidosta samalla kun he kuulevat heitä rakastavasta Jumalasta,.

Toivoa naisille -ohjelmia lähetetään televisiossa, radiossa, internetissä ja sosiaalisessa mediassa yli 70 kielellä, esimerkiksi bambaran, oshiwambon ja farsin kielillä. Ohjelman rakenne on kaikkialla yhteneväinen, mutta sisältö rakennetaan paikalliseen kulttuuriin sopivaksi. Myös jakelukanava valitaan kohdemaan mukaan.

– Esimerkiksi Intiassa ohjelmat lähetetään televisiossa ja jaetaan sosiaalisessa mediassa, sillä radion kuuntelijamäärät ovat vähenemään päin, Hauta-aho sanoo.

– Me suomalaiset tuemme ohjelmien lähettämistä Sansan kautta 13 kielellä sekä seksiperäisen ihmiskaupan uhreille suunnattua Kätketyt aarteet -audiosarjaa.

Osalle kuulijoista ohjelma on oma seurakunta

Nykypäivän lähetystyö voi olla esimerkiksi viestiryhmä somealustalla, podcast tai älypuhelinsovellus, jolla voi opiskella Raamattua ilman, että kukaan saa tietää.

– Vainon pelossa moni joutuu kuuntelemaan Toivoa naisille -ohjelmaa salaa. Burkaan pukeutunut nainen voi olla kristitty sydämessään, mutta kristillistä Toivoa naisille -ohjelmaa hänen on kuunneltava salaa.

– Media on upea mahdollisuus viedä tietoa Jeesuksesta. Joillekin kuuntelijoista ja katselijoista ohjelma on se oma seurakunta, sanoo Satu Hauta-aho.

Naisilla eri puolilla maailmaa sama päivittäinen rukous

Toivoa naisille -työ sai alkunsa vuonna 1997 Yhdysvalloissa. Sen pisti alulle vuodesta 1969 lähtien kristillisessä Trans Worls Radio -mediajärjestössä toiminut brasilialaislähtöinen Marli Spieker.

Sodat, luonnonkatastrofit, köyhyys ja lukutaidottomuus tekevät maailman suurelle määrälle naisia vaaralliseksi paikaksi, mutta hengellinen pimeys on vielä suurempi kuin heidän fyysinen ahdinkonsa. Spieker tuli tietämään, että rukous on se, joka saa naiset vapautumaan pimeydestä.

Toivoa naisille -työn ydintä on rukouskalenteri, jota julkaistaan yli sadalla kielellä.

– Toivoa naisille on ennen kaikkea kansainvälinen rukousliike, Hauta-aho sanoo.

 

Huhtikuun 12. päivänä rukoillaan, että Jumala antaisi ukrainankielisille Toivoa naisille -tiimeille viisautta luoda sodasta kärsiville kuulijoille rohkaisevia, lohduttavia ja hyödyllistä tietoa sisältäviä ohjelmia.

 

Rukouskalenterissa on vuoden jokaiselle päivälle lyhyt rukous- Aihe voi liittyä johonkin tiettyyn maahan, tiettyyn ihmistyhmään tai johonkin teemaan, vaikkapa tyttöjen koulutukseen. Rukousaiheet kerätään eri puolilta maailmaa.

– Nykyään 125 000 naista rukoilee saman rukouksen eri puolilla maailmaa, Hauta-aho sanoo.

Esimerkiksi 25. maaliskuuta rukoillaan, että Jumala lähettäisi Venezuelan taloudellisten vaikeuksien keskellä eläville naisille ruokaa, lääkkeitä ja muita välttämättömiä tarvikkeita. Huhtikuun 12. päivänä puolestaan rukoillaan, että Jumala antaisi ukrainankielisille Toivoa naisille -tiimeille viisautta luoda sodasta kärsiville kuulijoille rohkaisevia, lohduttavia ja hyödyllistä tietoa sisältäviä ohjelmia.

Rukouskalenterin voi tilata ilmaiseksi sähköpostiin tai sen voi saada postitse paperisena. Kalenteri löytyy myös Sansan verkkosivuilta ja Facebook-sivulta.

Suomessa on yli 90 Toivoa naisille -rukousryhmää

Suomessa rukouskalenterin postituslistalla on 1900 ihmistä, naisia ja miehiä.

– Meiltä Sansasta rukouskalenterit lähtevät eri puolilla Suomea kokoontuvien rukouspiirien vetäjille ja seurakuntien työntekijöille. He puolestaan voivat jakaa tai lähettää rukouskalenteria rukousryhmille tai yksittäisille rukoilijoille, jotka eivät kuulu mihinkään rukousryhmään.

Rukousryhmiä Suomessa on tällä hetkellä yli 90.

– Mukana on tyypillisesti 4–20 ihmistä, jotka kokoontuvat 1–2 kertaa kuukaudessa joko kodeissa tai seurakuntien tiloissa. Rukouspiirien tapaamisissa kahvitellaan, vaihdetaan kuulumisia, rukoillaan rukouskalenterin päivän rukous, käydään läpi Raamattua, lauletaan, luetaan hengellistä kirjallisuutta ja niin edelleen. Toiminta on melko vapaata, Hauta-aho sanoo.

– Rukouspiireissä naiset jakavat myös omia rukousaiheitaan ja rukoilevat niiden puolesta.  Rukouspiirissä hyvin henkilökohtaisikin rukousaiheita saadaan jakaa turvallisesti ja luottamuksellisesti. Piirit ovat siis usein hyvin sielunhoidollisia.

Jos omalla paikkakunnalla ei vielä ole rukouspiiriä, kuka tahansa voi sellaisen perustaa.

– Ensimmäiseksi kannattaa olla yhteydessä oman seurakunnan lähetystyöstä vastaavaan ja sen jälkeen minuun. Toivoa naisille -ryhmät toimivat yleensä jollakin tapaa paikallisen seurakunnan siipien alla. Usein seurakunnat antavat tilat Toivoa naisille -piirille. Vetäjä on kuitenkin tyypillisesti vapaaehtoinen seurakuntalainen, ei seurakunnan työntekijä.

 

  • Yhteyspäällikkö Satu Hauta-aho Sansasta kertoo 12.3. kello 18–20 Kiimingissä medialähetysjärjestö Sansa Toivoa naisille -työstä. Tilaisuus alkaa kahveilla; vapaaehtoinen tarjoilumaksu menee Toivoa naisille -työn tukemiseen. Tapahtumapaikkana Vanha koulu (Kirkonniementie 6, samassa pihapiirissä seurakuntakeskuksen kanssa)

 

 

 

 

 

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää