Oulunsalon Ryskäryhmä kaataa puut ja raivaa risut

”On mukava tehdä fyysistä työtä ulkona ja samaan aikaan olla avuksi toiselle”, toteaa Marke Pitkälä.

|

Oulunsalolainen Ryskäryhmä on vapaaehtoisista koostuva porukka, joka käy auttamassa pihatöissä tarpeen mukaan. Ryhmään kuuluva Marke Pitkälä on ollut useana päivänä raivaamassa paikkakuntalaisen yksityishenkilön pihaa.

– Ryskäryhmä tekee nimensä mukaisesti ryskähommia eli fyysistä työtä. Olemme siistineet hautausmaata ja auttaneet yksityishenkilöitä pihan hoidossa silloin kun sille on ollut tarvetta, Pitkälä kertoo.

Ryskäryhmän harrastama projektiluonteinen työ on vapaaehtoistyön muoto, johon saa helpoiten tekijöitä, sanoo asiantuntija Irene Nummela Kirkkohallituksesta.

– Ihmiset ovat kiireisiä ja yhä useamman on vaikea sitoutua vapaaehtoistyöhön useaksi vuodeksi. Lyhytkestoisia tehtäviä on helppo ottaa vastaan myös silloin, kun ei ole varma siitä, millaista vapaaehtoistyötä kenties haluaa tehdä.

Vapaaehtoistyö lisää elämän merkityksellisyyttä

Kirkkohallituksen, Kansalais­areenan ja Opintokeskus Siviksen viime vuonna teettämässä tutkimuksessa 47 prosenttia vastaajista ilmoitti tehneensä vapaaehtoistyötä viimeisen vuoden aikana. Vastaajista 38 prosenttia haluaisi osallistua vapaaehtoistoimintaan, jos heitä siihen pyydettäisiin.

Irene Nummelan mukaan vapaaehtoistyöhön vetää halu tehdä hyvää, mutta se vastaa usein myös tekijänsä omiin tarpeisiin.

 

Toisten auttaminen lisää merkityksellisyyden tunnetta. Samalla voi löytää yhteisön, johon tuntee kuuluvansa.

 

– Ihmiset hakevat elämälleen merkitystä ja toisten auttaminen lisää merkityksellisyyden tunnetta. Samalla voi löytää yhteisön, johon tuntee kuuluvansa.

Marke Pitkälälle vapaaehtoistyö antaa vaihtelua elämään. Ryskäryhmän lisäksi terveydenhoitoalan ammattilainen on mukana Oulunsalon seurakunnan ja SPR:n paikallisosaston yhteisessä Kyläkamarissa. Kaikille avoimessa kahvitteluhetkessä pääsee vaihtamaan ajatuksia ja voi mittauttaa verenpaineensa.

– Lähdin mukaan, kun jäin eläkkeelle 17 vuotta sitten. Kyläkamarissa käyvien ikäihmisten kanssa keskustellessa pääsee osalliseksi heidän elämänkokemuksestaan, viisaudestaan ja lämmöstään.

Ihminen tarvitsee arvostusta ja kiitosta

Vapaaehtoistyöntekijät ovat monelle organisaatiolle korvaamaton voimavara. Näin on myös seurakunnissa, joissa vapaaehtoistyöntekijöiden määrä vaikuttaa usein siihen, millaista toimintaa seurakunta voi tarjota.

Oulunsalon seurakunnan diakoniatyöntekijä Riitta Markus-Wikstedt kertoo, että kertaluonteisten tehtävien suosio näkyy myös heillä. Hän toivoo, että ihmiset toisivat osaamisensa rohkeasti esille.

– Meillä on monenlaista vapaaehtoistyötä, ja kaikenikäisille. Toimintaa voidaan muokata tekijöidensä osaamisen mukaan.

Vapaaehtoistyöhön sitoutumista edistävät koulutus ja ääneen lausuttava kiitos, korostaa Kirkkohallituksen asiantuntija Irene Nummela. Riitta Markus-Wikstedtin mukaan vapaaehtoistyöntekijällä täytyy olla tunne, että hän saa tukea aina kun sitä tarvitsee.

– Turvallinen ja tukeva ilmapiiri on tärkeä. Meillä Oulunsalossa on vapaaehtoistyöntekijöille yhteinen WhatsApp-ryhmä. Teemme myös yhteisen reissun joka vuosi.

Tekijöitä on myös tulevina vuosina

Vaikka vähittäinen irtautuminen harrastuksesta on käynyt Marke Pitkälän mielessä, hän aikoo kuitenkin olla mukana niin kauan kuin terveys sallii. Sekä Riitta Markus-Wikstedt että Irene Nummela uskovat vapaaehtoistyölle riittävän tekijöitä myös tulevaisuudessa.

 

Kun ihminen tulee mukaan, hän usein ihastuu toimintaan ja tulee jäädäkseen.

 

– Kun ihminen tulee mukaan, hän usein ihastuu toimintaan ja tulee jäädäkseen, Markus-Wikstedt on huomannut.

Irene Nummela muistuttaa, että eläkkeellä vapaaehtoistyölle jää paremmin aikaa kuin työikäisenä. Eläkeläisiä eli potentiaalisia vapaaehtoistyöntekijöitä on maassamme yhä enemmän.

– Auttamisen halu ei häviä mihinkään. Ihmiset haluavat tehdä toisille hyvää.

  • Jos sinä haluat auttaa, kysy vapaaehtoistöistä omasta seurakunnastasi tai etsi sopiva tehtävä osoitteesta vapaaehtoistyö.fi.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää