Saa sanoa reippaasti, rohkaisi koomikko pappia

Tuiran kirkolla oli puhetta sananvapaudesta, pelosta sanoa asioita suoraan ja myös Antti Tuiskun oikeudesta laulaa jumalakaipuustaan.

Nuusa Niskala, Aapo Sassi ja Ilkka Kivi

Koomikko Iikka Kiven mukaan kristityt ovat tällä hetkellä liian hiljaista kansaa.

– Millainen kollektiivinen voima kristityt olisivatkaan, jos he ryhtyisivät yhdessä puhumaan ja tekemään konkreettisia tekoja ihmisoikeuksien ja luonnon puolesta!

Kivi puhuu radikaaleista rakkauden teoista, joita maailmassa nyt tarvittaisiin.

Hänen mielestään kirkosta pitäisi esittää muun muassa selkeä vaatimus suojella Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia nykyistä paremmin. Kiven sanojen mukaan ”Välimereen ei saa jättää ihmisiä kellumaan”.

– Asiassa ei ole neuvotteluvaraa, hän toteaa.

Kysymykselleen, miksi kristityt ovat hiljaa, Kivi saa yleisöltä aplodit.

Suosionosoitukset  Iikka Kivelle annettiin Tuiran kirkon Sanailua-tapahtumassa viikonloppuna. Sen talk show -osuudessa keskustelun aiheena oli sananvapaus.

Kiven lisäksi aihetta pohtivat Haukiputaan seurakunnan pastori Nuusa Niskala ja diplomi-insinööriksi opiskeleva Aapo Sassi.

Eihän pappi saa sekaantua politiikkaan?

Niskalan mielestä papin osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun voidaan hankaloittaa näkemyksellä, ettei papin kuulu sekaantua  politiikan tekemiseen. Kirkossa on keskityttävä hengellisiin asioihin.

Kiven mukaan juuri varoittelu politiikkaan sekaantumisesta on merkki siitä, että pappi on todennäköisesti käyttämässä sananvapauttaan tärkeässä asiassa.

Niskala arvioi, että kirkossa aristellaan suoraan puhumista, koska kenenkään mieltä ei haluta pahoittaa.

– Jos lähimmäisenrakkaudesta puhutaan konkreettisilla esimerkeillä ja vaatimuksilla, todennäköisesti joku loukkaantuu.

Reaktio sanomisiin voi myös olla loan heitto sanojan niskaan.

Vaikka Niskala toteaa näin, hänestä asioista pitää puhua rohkeasti kirkossa. Halutessaan sanoillaan voi edistää hyvää elämässä. Niskala kehottaa olemaan kaikkein rohkein sanoja silloin, kun puhuminen eniten pelottaa.

Kivi varoisi ihmisten liiallista ymmärtämistä

– Kaikista asioista ei tarvitse neuvotella.

Oma vapaus ei saa talloa muiden oikeuksia

Iikka Kiven Facebook-sivuilla käydään jatkuvasti vilkasta keskustelua eri aiheista, kuten luonnonsuojelusta.  Keskustelutilaisuuden juontanut pastori Jenna Utriainen kysyi, mistä stand up- koomikko saa rohkeuden kertoa kiertelemättä omia mielipiteitään.

Kivi totesi, että hän on aikoinaan ääriliikkeessä antanut monia rasistisia kommentteja. Nyt on aika korjata puheittensa sisällöt toisenlaisiksi.

– Rohkeudessani on kyse halusta korjata virheet. Siinä on moottorini.

Nuusa Niskalan mielestä rohkeus ottaa kantaa ei ole vaikeaa silloin, kun puuttuu asiaan, jonka tietää tärkeäksi. Ihmisoikeuksien julistus on hänestä hyvä kooste asioista ja arvoista, joiden laiminlyöntiin on puututtava.

Haukiputaan papin mukaan sananvapauttaan voi käyttää rohkeasti, kunhan oma vapaus sanoa ei vähennä muiden vapautta. Sananvapaus ei oikeuta rikkomaan muiden perusoikeuksia.

Uskonasioista puhumiseen Sassi kertoi saavansa rohkeutta Raamatusta.

– Omasta uskostaan on ollut helppo puhua, kun on lukenut Raamattua ja rukoillut.

Saako kohuttu Tuisku puhua Jumalasta?

Sananvapauskeskustelu laajeni Tuirassa kysymykseen, saako poplaulaja Antti Tuisku puhua Jumalasta siinä missä papitkin. Kuka omistaa jumalapuheen?

Pohdinta nousi esille Tuiskun tuoreen Valittu kansa -levyn vuoksi. Musiikin sanoissa on kuultu Jumalan kaipuuta ja uskonkipuilua. Nuusa Niskala kertoi helmikuisessa hartaustekstissään Rauhan Tervehdyksessä käyvänsä pääsiäispaastoon juuri Tuiskun musiikkia kuuntelemalla.

Sananvapauskeskustelijoiden mielestä Tuiskun jumalapuhe on tervetullutta, koska fanitettua artistia kuunnellaan todennäköisesti tarkemmin kuin pappeja.

Talk showssa Tuiskun uuden musiikin sisältöä kuvattiin räjäyttäväksi. Samanlaiseen räjäyttämiseen muidenkin tulisi pyrkiä sanojen käytössä.

 

Yleisöä oli runsaasti paikalla, kun Tuiran kirkolla keskusteltiin viime viikonloppuna sananvapaudesta.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää