Seimiperinne elää

Katolisista maista tuttu seimiperinne elää myös Suomessa. Seimiin kirkoissa, kappeleissa, ikkunoilla tai pihamailla voi tutustua muun muassa Oulunsalossa ja Limingassa.

Oulun kirkoissa, kappeleissa ja seurakuntakeskuksissa seimiasetelmia on ollut jo 1980-luvulta lähtien. Seimiä on rakennettu myös ikkunoihin siten, että niitä voi katsella ulkoa.

Muutamien vuosien ajan seimiasetelma on rakennettu myös Limingan pappilan pihapiiriin.

Seimet ovat esillä pääsääntöisesti ensimmäisestä adventtisunnuntaista loppiaiseen. Osa seimistä rakentuu pikkuhiljaa adventin aikana niin, että ne ovat täysin valmiita jouluaattona.

Oulunsalossa on esillä seimi sekä kirkon pihamaalla että sisällä kirkossa.

–Seimiasetelma on kuulunut olennaisena osana adventin ja jouluajan kirkkotilaisuuksiin. Monissa hartauksissa ja varsinkin jouluaaton ja -aamun tilaisuuksissa viitataan kirkossa olevaan seimeen, kertoo Oulunsalon seurakunnan kirkkoherra Petri Satomaa.

Oulunsalon kirkon sisällä oleva keraaminen seimi on vanhempaa perua, ulkoseimi valmistui vasta muutama vuosi sitten. Seimessä on täysikokoiset henkilöhahmot.

–Ulkoseimi on nähtävänä jouluajan kirkkotilaisuuksiin tuleville. Se on koettu tärkeäksi paikaksi pysähtyä hetkeksi joulun tärkeimmän sanoman äärelle, kirkkoherra sanoo. kertoo.

Oulussa voi tutustua myös piispantalon sisäpihan seimeen (Hallituskatu 3), joka on esillä loppiaiseen saakka.

Pääkuvassa Oulunsalon kirkon pihassa oleva seimi, alemmassa kuvassa Limingan seurakuntatalon pihamaalla oleva seimi.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää