"Täällä minut on vihitty ja puolisoni siunaustilaisuus pidetty"

Oulun seurakuntayhtymän päätös luopua Kellon ja Martinniemen seurakuntakodeista herättää monenlaisia ajatuksia. Senja Nikkinen, Aino Taipaleenmäki ja Arja Virta miettivät, löytyykö Martinniemestä tiloja kokoontumisiin.

Senja Nikkinen

Löytyykö Martinniemestä korvaavia tiloja?

Tämä on Senja Nikkisen, Aino Taipaleenmäen ja Arja Virran päällimmäinen ajatus, kun he miettivät Oulun seurakuntayhtymän päätöstä luopua Martinniemen seurakuntakodista.

Seurakunnan toiminta siirtyy vuokratiloihin paitsi Martinniemessä, myös Kellossa. Kellon seurakuntakodista luovutaan vuoteen 2026 mennessä, Martinniemen osalta takaraja on asetettu vuoden 2023 loppuun.

Martinniemessä on tarjolla kumppaniehdokkaita

Yhtymän suunnitelmissa on vuokrata Kellosta noin 150 neliön kiinteistö. Martinniemestä etsitään tila tai tiloja, joita vuokrataan tuntiperusteisesti.

Martinniemen Eläkkeensaajiin kuuluville Virralle, Nikkiselle ja Taipaleenmäelle seurakuntakoti on yhdistyksen kokoontumispaikka. Rakennuksella on myös tunnearvoa.

– Olin täällä töissä kun seurakuntakotia rakennettiin. Täällä minut on vihitty ja lapsemme ovat käyneet kerhossa. Puolisoni muistotilaisuus oli täällä kolme vuotta sitten, Arja Virta sanoo.

Oulun seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Jaana Valjus uskoo, että Martinniemestä löytyy tilat kokoontumisille. Hänen mukaansa useampi taho on jo tarjonnut tilojaan yhtymän vuokrattavaksi.

– Kovin tarkkaan suunnitelmista ei voi vielä puhua, mutta mukaan on tulossa yhtymälle uusiakin yhteistyökumppaneita.

Kellossa tilakysymys on vielä toistaiseksi auki. Siellä toimintaa on ollut 5,5–10 tuntia viikossa, Martinniemessä 2–7 tuntia viikossa.

– Vaikka tilojen käyttö olisi tuplaantunut, käyttöaste olisi silti jäänyt säästöohjelmassa asetetun raja-arvon eli 13 prosentin alle, Valjus toteaa.

Martinniemen seurakuntakodin kyltti

Seurakuntakeskuksen aluetta kehitetään

Haukiputaalla yhtymän omistukseen jäävät leirikeskus Loiston ohella kirkko, seurakuntakeskus ja Wirkkula. Lisäksi vuokrataan tilaa Jokelan vanhasta koulusta.

Tulevaisuudessa katseet kohdistuvat seurakuntakeskuksen, Wirkkulan ja kirkon muodostamaan alueeseen, josta muokataan yhteistä ajanviettopaikkaa.

Lisäksi seurakuntakeskus peruskorjataan. Tiloista on tarkoitus tehdä muunneltavat ja siten monikäyttöiset.

Aikataulu on suunniteltu siten, että ensimmäisenä hankitaan vuokratilat Martinniemeen ja rakennetaan seurakuntakeskuksen piha-alue. Sen jälkeen eli vuosina 2025–26 korjataan seurakuntakeskus.

– Kun se on valmis, luovutaan Kellon seurakuntakodista ja vuokrataan korvaava tila, listaa Jaana Valjus.

Säästöjä viitisen miljoonaa vuosikymmenessä

Haukiputaalla tehtävillä tilaratkaisuilla on laskettu saavutettavan seuraavien 10 vuoden aikana 4,8 miljoonan euron säästöt.

Mikäli seurakuntayhtymä olisi omistanut kaikki nykyiset tilat, niiden kiinteistö- ja investointikustannukset olisivat olleet seuraavan 10 vuoden aikana arviolta 13,1 miljoonaa euroa.

Yhteisen kirkkoneuvoston nyt päättämällä vaihtoehdolla kiinteistö- ja investointikustannusten on laskettu olevan vastaavalla aikavälillä 8,3 miljoonaa euroa.

Vuonna 1987 valmistunut Martinniemen seurakuntakoti on purkukunnossa. Vuonna 1959 valmistuneen ja pariin otteeseen laajennetun Kellon seurakuntakodin osalta on auki, puretaanko vai myydäänkö rakennus.

Aino Taipaleenmäki sanoo tuntevansa purkuaikeista suuttumusta ja haikeutta.

– Harmittaa aina, kun historian lehti kääntyy.

Seurakuntasali sisältäpäin.

Martinniemen seurakuntakoti on valmistunut vuonna 1987.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää