Taaperomessussa lapsi on tärkein

Oulujoella kehitellyssä perheen pienimpien kirkkohetkessä saavat kuulua elämän äänet.

|

Oulujoen seurakunnassa viime vuonna aloitetut Taaperomessut ovat saaneet perheiltä hyvää palautetta.

– Hiuskan tila on jo itsessään niin sydämellinen ja lapset ovat niin keskeisesti messussa läsnä, että syntyy aidosti hieno tunnelma, kuvailee Oulujoen seurakuntapastori Iida Glumoff.

– Moni mukana ollut on todennut, että olisipa kirkkohetkessä aina tällaista.

Taaperomessun kaltaisia vauvakirkkoja ei ole pidetty muualla Suomessa, vaan se on uudenlainen, Oulujoen seurakunnassa kehitelty perheen pienimpien jumalanpalvelus. Taaperomessun kaava on pitkälti Glumoffin rakentama.

– Kun viime vuonna suunnittelimme toimintaa näihin uusiin tiloihin, varhaiskasvatuksen työntekijät toivoivat nimenomaan perheen pienimmille  suunnattua messua.  Perinteiset perhemessut ovat ikään kuin kevennettyjä versioita sunnuntain jumalanpalveluksista  ja yleensä ne suunnataan 5–6-vuotiaille. Me halusimme messun, joka sopii myös kaikkein pienimmille: taaperoikäisille ja vauvoillekin.

Korkeintaan puoli tuntia kestävässä kirkkohetkessä on kolme elementtiä.

Aluksi rauhoitutaan messuun: sytytetään kynttilä, lauletaan, luetaan rukous. Sitten on vuorossa kirkkovuoden ajankohtaan liittyvä raamatunkohta. Sen voi kertoa pappi pienessä puheessa tai se voidaan esittää esimerkiksi nukketeatterin keinoin.

Lopuksi aikuiset pääsevät ehtoolliselle ja lapset saavat siunauksen.

 

 

– Taaperomessussa kaikki tehdään lapsi edellä ja siihen saa osallistua siten kuin itse tykkää.  Värikkäät lattiatyynyt houkuttelevat istumaan mutta eri yhtään haittaa, vaikka lapset liikkuvat vapaasti messun aikana. Tässä messussa saa olla elämänmakuista tunnelmaa ja elämän ääniä – messuhan on hetki elämää eikä mikään esitys.

Taaperomessun Hiuskassa toimittavat vuorokerroin Iida Glumoff ja Joonas Vapaavuori.

Kevään aikana Hiuskassa järjestetään neljä Taaperomessua:

  • 3. 2. kello 14
  • 25. 3. kello 15
  • 6. 4. kello 14
  • 21.5. kello 15.

Paikkana on Oulujoen uusi seurakuntakoti Hiuska, joka sijaitsee Hiukkavaaran K-marketin yhteydessä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää