Taidemuodot tutuiksi Karjasillan taidepiirissä
Marjaana Kallio alkaa vetää Karjasillan kirkossa taidepiiriä, jossa tutustutaan muun muassa akvarellimaalaukseen ja hiilellä työskentelyyn.
Maailma olisi aika mustavalkoinen paikka ilman taidetta, sanoo oululainen Marjaana Kallio, jota voi voi kuvata pitkän linjan taiteenharrastajaksi.
Hän on kouluttautunut eri tekniikoihin muun muassa Helsingin kesäyliopiston kursseilla, Oulu-opistossa, Oulun NNKY:n kursseilla, Piippolan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa sekä Raahessa Lybeckerin opiston kuvataidelinjalla.
Kallio on ollut muun muassa oululaisen taidemaalarin Tauno Ohenojan opissa Oulu-opistossa. Oulun NNKY:n kurssilla ohjaajana on ollut esimerkiksi oululainen kuvataiteilija Päivi Pussila.
– En ole mestari, mutta olen harrastanut paljon kuvataidetta, Marjaana Kallio sanoo.
Tänä keväänä hän toimii taidepiirin ohjaajana Karjasillan kirkolla.
– Tein vuonna 2008 erään työn Kaukovainion kappeliin. Kirkkoherra kyseli, rupeaisinko pitämään taidepiiriä. Tuolloin se jäi idean asteella, mutta viime vuonna Karjasillan seurakunnan vapaaehtoisille pidetyssä tilaisuudessa vapaaehtoistyön koordinaattoriksi ryhtynyt pappi Maija Hyvönen esittäytyi ja kyseli paikalla olijoilta, mikä olisi itse kunkin mielestä kivaa vapaehtoistoimintaa. Silloin ilmoittauduin taidepiirin vetäjäksi.
Taidenurkkauksessa käydään läpi perusteita
Torstaisin kokoontuvassa Taidenurkkauksessa Kallio tutustuttaa osallistujia muun muassa sivellintyöskentelyyn, akvarellimaalaukseen, hiilellä työskentelyyn sekä raaputuskuvan tekoon öljypastellimaalauksesta.
Ensimmäinen kokoontuminen 16. maaliskuuta. Kokoontumisia on maalis–toukokuussa kaikkiaan yhdeksän. Materiaalit tulevat pääsosin seurakunnalta.
– Aloitamme ihan perusteista. Osallistujat saavat tuntumaa eri tekniikoihin.
– Minullahan ei ole pedagogista pätevyyttä opettamiseen, toimin Taidenurkkauksessa vertaisohjaajana. Mutta ehkä vertaisohjaajalta uskaltaa helpommin kysyä. Ja jos virheitä sattuu, niitä voidaan korjata ja niistä voi oppia, Kallio tuumii.
Toisinaan ilmenee tyhjän kankaan kammoa
Marjaana Kallio tekee itse kaikkein mieluiten akvarellitöitä ja nimenomaan maisemamaalauksia.
Maalaaminen kursseilla Suomenlinnassa ja Hailuodossa on jäänyt erityisesti mieleen.
– Mutta varmasti Oulustakin löytyy hyviä paikkoja ikuistaa maisemaa – esimerkiksi Turkansaaaresta.
– Minulla on muitakin harrastuksia, joten maalaaminen on jaksottaista. Siksi mieluummin ehkä syvennän tutun tekniikan osaamista kuin ryhdyn opettelemaan kokonaan uutta.
– Tyhjän kankaan kammo on tuttua. Jos aloittaminen tuntuu vaikealta, saatan ottaa eteeni tyhjän paperin ja alkaa vain pyöritellä siihen viivaa ja katsoa, mitä sieltä alkaa löyhtyä. Kun innostuu, niin onnistuu, Kallio hymyilee.
Marjaana Kalliolla on runsaasti kirjallisuutta taiteen tekijöistä ja tekniikoista. Lisäksi hän käy mielellään taidenäyttelyissä. Suunnitelmissa on käydä esimerkiksi Oulun taidemuseon näyttelyssä, joka valottaa 1900-luvun alun Pohjois-Pohjanmaan alueelle kytkeytyvien taiteilijanaisten tuotantoa ja elämää.
Kallio suunnittelee Museokortin hankkimista ja taideretkeä jonnekin päin Suomea. Muun muassa Retretti, Ateneum ja Kiasma on jo käytynä, mutta vielä riittää kotimaassa taidemuseoita nähtäväksi.
– Olen tutustunut myös Louvren taidemuseoon Ranskassa. Sairastuin ja ajattelin, että elämä on nyt takana. Lainasin veljeltä rahaa ja lensin Pariisiin.
- Karjasillan seurakunnan Taidenurkkauksessa tutustutaan eri taidemuotoihin 16.3. alkaen torstaisin kello 15.30–17.30 Karjasillan kirkolla. Ilmoittautumiset tekstiviestillä 044 560 5960 viimeistään 9. maaliskuuta.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.