Taizé tarjoaa tunnetta ja yhteisöllisyyttä
Tilda Pulli, Heini Kärkkäinen ja Emilia Kinnunen viettivät vuodenvaihteen Tallinnassa osallistuen kansainväliseen Taizé-tapaamiseen. Matka tarjosi paljon tunnetta ja pyhyyden kokemuksia, joita he haluavat kokea uudelleenkin.

Iltaisin järjestettiin kaikille avoin rukoustapahtuma yhdessä jäähallissa Tallinnassa.
Suomalaisten seurakuntien kannattaisi ottaa enemmän mallia Taizé-toiminnasta. Näin toteavat oululaiset Tilda Pulli, Heini Kärkkäinen ja Emilia Kinnunen. He osallistuivat vuodenvaihteessa Taizé-yhteisön vuosittaiseen tapaamiseen, joka järjestettiin Tallinnassa.
Ranskalaisesta luostariyhteisöstä maailmalle levinnyt Taizé-toiminta painottaa hiljentymistä, rukousta, yhdessä laulamista ja yhteisöllistä arkea. Samoja sanoja toistavat laulut luovat rauhoittavan tunnelman, jossa moni kokee pääsevänsä lähelle pyhän kokemista.
Suomesta etelänaapurissa järjestettyyn tapaamiseen matkasi kymmenittäin ihmisiä. Kokonaisuudessaan kyseessä oli tuhansien ihmisten tapaaminen.
Ensimmäisenä iltana väkimäärä mykisti minut.
– Ensimmäisenä iltana väkimäärä mykisti minut, kertoo Tilda.
Jäähalli oli koristeltu kauniisti ja tunnelma oli harras. Neljä tuhatta ihmistä sytytti kynttilänsä ja lauloivat yhdessä – kukin omalla kielellään.
Seuraava tapaaminen on Pariisissa
Heini oli osallistunut ennen matkaa pari kertaa messuun, jossa laulettiin Taizé-lauluja, mutta yhteisön omassa tapahtumassa hän oli ensimmäistä kertaa. Matka sytytti kipinän reissata kokemaan yhteisön elämää Ranskassa. Syykin on selvä:
– Haluan kokea tämän tunteen uudestaan.
Haluan kokea tämän tunteen uudestaan.
Emilialle matka oli ensimmäinen Taizé-kokemus. Mahdollisuudesta lähteä Tallinnan-tapaamiseen hän kuuli isoskoulutuksessa, jossa tulossa olevasta matkasta kerrottiin kaikille 18 vuotta täyttäneille.
Kaikki kolme ovat sitä mieltä, että Taizé-matkoja pitäisi järjestää ja mainostaa enemmän.
Ensi vuodenvaihteessa eurooppalaisia nuoria kutsutaan koolle Pariisiin.
– Pakko päästä ainakin sinne. Toivon, että pääsen silloin majoittumaan perheeseen, Heini pohtii.
Tallinnassa osallistujat majoittuivat joko perheissä tai erilaisissa yhteisömajoituksissa. Koska paikkoja ei riittänyt kaikille, osa yöpyi hotelleissa.
Oulun hiippakunta ja Kirkkohallitus tukevat kansainvälisiin tapaamisiin lähtijöiden matkoja.
– Minulla esimerkiksi jäi vain 60 euroa itselle maksettavaksi, kertoo Tilda.

Majoituspaikoissa kokoonnuttiin aamurukouksiin.
Kolme rukoushetkeä rytmittivät päiviä
Taizén luostariyhteisössä Ranskassa järjestetään viikon mittaisia tapaamisia läpi vuoden, ja sinne voi mennä milloin vain.
Tilda matkasi viime kesänä omatoimisesti Taizéen. Matka oli hänelle jo kolmas. Viikon aikana jokainen vierailija osallistuu luostarin arkisiin tehtäviin, rukoushetkiin ja yhteisiin ruokailuihin.
Myös vuodenvaihteen tapaamisessa noudatettiin samaa rytmiä.
Päiviin kuului kolme rukoushetkeä, ja niiden välissä oli mahdollisuus osallistua monenlaisiin työpajoihin.
Osallistumispakkoa ei kuitenkaan ollut, joten jonain päivänä aamurukouksen jälkeen saattoi myös katsella kaupunkia.
Iltaisin sosiaalinen elämä oli vilkasta. Kaikki tapaamiseen osallistujat eivät olleet nuoria aikuisia, vaan joukossa oli jopa vuosikymmeniä Taizén tapahtumissa kulkeneita.
Kohtaamiset olivat parasta matkassa.
– Kohtaamiset olivat parasta matkassa, Tilda, Heini ja Emilia toteavat.
Kaikki kolme toivovat, että yhä useampi lähtisi kokemaan Taizé-tunnelmaa. Se tarjoaa uudenlaista hengellisyyttä, kavereita ympäri maailmaa ja mahdollisuuden nähdä uusia paikkoja.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.