Taloushuolien kanssa ei tarvitse jäädä yksin 

Pelottaako avata kirjekuoria, koska niissä voi olla laskuja? Joudutko ottamaan lainaa selvitäksesi pienistäkin arjen hankinnoista? Maksatko aiempia lainoja uudella lainalla? Haluaisitko ottaa arjen raha-asiat haltuun, mutta se ei oikein onnistu omin voimin? Oman taloustilanteen selvittelyyn ja suunnitteluun voi hakea apua talousneuvolasta.

– Jos laskut jäävät aukaisematta, se on viimeinen hetki ymmärtää, että tarvitset apua, sanoo talous- ja velkaneuvoja Lauri Lantto Oulun oikeusaputoimistosta.

Lantto sanoo, että velkaantumisesta on turha kantaa häpeää; velkaantua voi kuka tahansa.

Apua hän kannustaa hakemaan jo siinä vaiheessa kun velkamäärä ei ole vielä paisunut valtaisaksi. Talousneuvolaan voi ottaa yhteyttä vaikka velkaa olisi vasta vähän – tai ei vielä ollenkaan.

– Velkaantumisen taustalla on kuluttamisen helppous: kaikkea pystyy ostamaan luotolla. Kuluttamisessa on tapahtunut suuri muutos muutamassa vuosikymmenessä. Kun aiemmin säästettiin ensin ja hankittiin vasta sitten, nyt mitä tahansa saa netistä osamaksulla. 

– Säästäminen ei ole ollut ”muodikasta”. Meille on annettu ymmärtää, että on hölmöä pitää rahaa tilillä. Mutta kyllä se vaan antaa mielenrauhaa.

Pienistäkin tuloista  voi säästää hiukan

Säästämiseen Lantto kannustaa.  Kahden–kolmen kuukauden palkkaa vastaavan puskurirahaston jemmaaminen ei ole kaikille mahdollista, mutta kuka tahansa saa säästettyä edes pienen summan yllättävien menojen varalle, Lantto uskoo.

Säästää voi omia kulutustottumuksiaan seuraamalla ja miettimällä tarkkaan, mitkä hankinnat ovat oikeasti tarpeellisia ja välttämättömiä. 

Karsiminen on yleensä ihan mahdollista ilman että elintaso siitä mitenkään romahtaa, Lantto sanoo.

– Moni voi yllättyä, kuinka paljon rahaa kuukaudessa käyttää esimerkiksi viihteen suoratoistopalveluihin tai ravintolaruokaan. Myös esimerkiksi puhelinliittymässä voi maksaa ominaisuuksista, joita ei todellisuudessa tarvitse.

Lantto sanoo, että kulutuskäyttäytyminen voi periytyä vanhemmilta. Nuoret ovat voineet oppia, että on ihan ok hankkia asioita velaksi. 

– Jokaisen olisi tarpeen osata budjetointi.  On tärkeä tietää, minkä suuruinen käyttövara tilille jää pakollisten kulujen jälkeen. Samoin on syytä tietää, mikä on oma lainanhoitokyky. 

Rahat tuntuvat vain hupenevan jonnekin

Kuluttaminen on helppoa. Haastavampaa on suhteuttaa oma kulutus omaan tulotasoon. 

– Moni ei ymmärrä, mihin rahat menevät – ne vain tuntuvat hupenevan.

Lanton mukaan talouden hallintaa on kuitenkin mahdollista opetella. Oman talouden rahavirta selviää tiliotteita tutkimalla. 

Nykyinen maailmantilanne vaikuttaa ihmisten arkeen: eläminen kallistuu, työllisyyden arvioidaan kääntyvän laskuun. Velanottokyky ja ostovoima heikkenevät. Myös asuntovelalliset ovat uuden edessä: 

– Monen taloudelle on iso asia, jos ja asuntolainojen korot lähtevät nousuun. Harva on varautunut siihen, että asuntolainojen korot vaikkapa tuplaantuisivat.

 

Velkojien kanssa voi sopia, että lasku maksetaan erissä tai että laskun eräpäivää siirretään eteenpäin.

 

Lantto harmittelee, että apua talousongelmiin haetaan usein liian myöhään. 

– Turhan usein tilanne on päästetty niin pitkälle, että jäljellä ei ole enää muita vaihtoehtoja kuin hakea käräjäoikeudesta pääsyä yksityishenkilön velkajärjestelyyn.

Lantto sanoo, että laskuja ei pidä päästää kertymään läjiin. 

– Kun ottaa ripeästi yhteyttä velkojiin, on yleensä mahdollista sopia maksuaikataulusta ennen kuin velka menee ulosottoon. On mahdollista sopia, että lasku maksetaan erissä tai että laskun eräpäivää siirretään eteenpäin.

– Kannattaa itse olla aktiivinen velkojien suuntaan. Tarvittaessa myös me talousneuvolassa voimme auttaa neuvotteluissa velkojien kanssa.

Aina on valoa tunnelin päässä

Talous- ja velkaneuvoja korostaa, että vaikka oma taloudellinen tilanne tuntuisi toivottomalta, apua on aina olemassa. 

– Talousneuvolassa kartoitamme askelmerkit, joilla asiakas pääsee eteenpäin. Käymme läpi, saako asiakas kaikki hänelle kuuluvat tuet. Autamme vapaaehtoisessa velkajärjestelyssä. Autamme lainatakauksen hakemisessa Takuusäätiöltä, Lantto listaa esimerkkejä.

Toisinaan asiakasta neuvotaan päästämään velat ulosottoon. 

Jos velkamäärä on jo päässyt isoksi, ei ole mitään järkeä maksaa pelkkiä korkoja vuodesta toiseen. Monelle velkaantuneelle ulosotto on ollut suuri helpotus.

 

Apua arjen talousongelmiin

  • Oulun talousneuvolassa voi keskustella ilman ajanvarausta joka toinen torstai (seuraavaksi 21.4.) kello 1316 (Hallituskatu 36 B). Talousneuvolaan voi ottaa yhteyttä myös puhelimitse (040 191 7225) tai sinne voi jättää yhteydenottopyynnön sähköpostilla (talousneuvola@ouka.fi). Asiantuntijoina toimivat sosiaaliohjaaja tai sosiaalityöntekijä, talous- ja velkaneuvoja, ulosottoviranomainen ja Kelan virkailija. Palvelu on maksuton.
  • Oulun oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnasta saa apua arkisin kello 8−16.15. Aika vastaanotolle varataan numerosta 029 56 61460 tai sähköpostitse oulu.velkaneuvonta@oikeus.fi. Palvelu on maksuton.
  • Takuusäätiö antaa maksutonta neuvontaa raha-asioissa puhelimessa 0800 98009 arkisin kello1014 sekä Kysy rahasta -chatissa. Nettisivuilla on tarjolla verkkovalmennuksia sekä selkokielisiä videoita muun muassa lainojen yhdistämisestä järjestelylainalla.
  • Seurakunnan diakoniatyöntekijä voi auttaa löytämään apua esimerkiksi velkaneuvojalta tai Kelasta. Diakoniatyöntekijä voi myös auttaa lomakkeiden täyttämisessä tai yhteydenpidossa velkojiin ja sosiaalitoimeen.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää