Terveiset Merimieskirkosta Ateenasta: koronakevät pelästytti pysymään kodin suojassa

Suomi avasi tänään matkailua 28 maahan. Rajat avautuivat muun muassa Kreikkaan. Ateenan Merimieskirkossa työskentelevä Mari Hilonen uskoo, että liikkuminen maailmalla saattaa ennemminkin pelottaa osaa Ateenassa asuvista suomalaisista kuin innostaa heitä matkustamaan kotimaahansa. Koronakevään tiukat rajoitukset synnyttivät arkuutta ihmisissä, hän arvioi.

||

Suomen Merimieskirkon palveluksessa työskentelevä sosiaalikuraattori Mari Hilonen (kuvassa) oli tulossa huhtikuussa Suomeen, mutta silloin suora lento peruuntui. Lentomatkojen perumiset ovat tulleet tutuksi ilmiöksi kevään ja alkukesän aikana monelle muullekin Ateenassa asuvalle suomalaiselle.

Vaikka tilanne tänään muuttui matkailun suhteen Suomen rajojen avautuessa useisiin maihin, ei Hilonen ole tulossa kotimaahansa enää tänä kesänä. Hän odottaa ensi vuoteen saakka ja toivoo, että silloin ei tarvitse pelätä perumisia tai sitä, että koronan uusi leviäminen rajottaisi äkillisesti liikkumista maasta toiseen tai jopa maan sisällä.

Vaikka kevennykset matkailurajoituksissa ovat olleet uutinen Suomessa tänään, Ateenan suomalaisten parissa päivä ei ole ollut Hilosen mielestä suuri puheenaihe.

– Rajat ovat nyt auki, mutta onko yhteyksiä, se on eri asia, hän toteaa ja uskoo epäilyksensä lentoliikenteen suhteen olevan monen muunkin kysymys tällä hetkellä.

Kun elämä painui koteihin, sieltä saattaa olla vaikea lähteä liikkeelle

Hilonen ei ole kuullut, että Ateenan suomalaiset matkustaisivat loppukesästä sankoin joukoin Suomeen – toki oman maan kansalaisilla on ollut oikeus palata kotimaahansa aiemminkin.

Kevään tiukat koronarajoitukset Kreikassa pakottivat ihmiset koteihinsa neljän seinän sisälle.

–  Sieltä ei ehkä olekaan niin helppo lähteä liikkeelle kolmen kuukauden jälkeen, Hilonen toteaa.

– Lentojen jatkuvat peruutukset harmittavat monia, mutta lähtemättömyyden syynä voi olla myös koronakevät, joka  stressasi kovasti täällä asuvia ulkosuomalaisiakin ja teki osan heistä pelokkaaksi liikkumisen suhteen.

– Koti saattaa tuntua tällä hetkellä melkeinpä ainoalta turvalliselta paikalta, Hilonen kertoo kuulemiaan terveisiä.

Ateenan Merimieskirkko toimi keväällä verkossa.

– Kaikki toiminta siirtyi maaliskuussa yhtäkkiä verkkoon. Muutos tapahtui hetkessä. Se tarkoitti monelle muun muassa sosiaalisten yhteyksien vähenemistä. Kevät ei ole ollut helppoa aikaa, Hilonen toistaa.

Aurinkorannikon papilla ei ole kiire Suomeen

Espanja ei ole niiden maiden joukossa, joihin rajat tänään avautuivat. Espanjan Aurinkorannikon seurakunnassa työskentelevää pappia Juha Sarkkista uutinen ei henkilökohtaisesti juuri kosketa.

 

Juha Sarkkinen työskentelee neljän vuoden sopimuksella Aurinkorannikon pappina. Vielä muutama vuosi sitten hän toimi pappina useammassakin seurakunnassa Oulussa.

 

Hän jäi Espanjaan, kun tautitilanne maassa keväällä kiihtyi, ja tällä hetkellä hän on kiinnostuneempi viettämään elokuussa alkavaa lomaansa muualla Euroopassa kuin Suomessa.

– Täältä on tehty kotiutuslentoja, joten ne, jotka ovat halunneet lähteä, ovat matkustaneet jo aiemmin. Alkusäikähdyksen jälkeen kiirehtimistä Suomeen ei ole ollut enää, hän sanoo.

Moni suomalainen kauhisteli keväällä Espanjan koronatilannetta. Sarkkinen näkee kuitenkin, että tiukkojen rajoitusten noudattaminen tuo tunteen, että juuri Espanjassa on ollut turvallista olla viime kuukausina.

Sarkkinen jaksaa sikäläisten rajoituksien kanssa jatkossakin, sillä käytännöistä on osin tullut uusi normaali ihmisten parissa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää