Tuomiorovasti vetosi mielenilmauksessa oululaisiin: "Kitkekää rasismia pois kaikissa mahdollisissa tilanteissa"

Tuomiorovasti Satu Saarisen mukaan rasistisesti motivoituneet väkivallanteot järkyttävät koko Oulua ja siksi kaikkien kaupunkilaisten tulisi puuttua rasismiin aktiivisesti. ”Ei käännetä katsettamme pois. Kannetaan vastuumme”, hän totesi keskiviikkona järjestetyssä mielenilmauksessa rasismia ja väkivaltaa vastaan.

”Kitkekää arjen rasismia. Vaikka se on kiusallista, vaikka se on aikaa vievää. Vaikka siinä voi saada haistattelua silmilleen, tehkää se.”

Näin tuomiorovasti Satu Saarinen puhui tänään keskiviikkona rasismin ja väkivallan vastaisessa mielenosoituksessa Oulun keskustassa.

Saarisen mukaan törmäämme rasismiin jokapäiväisessä arjessa. Hän rohkaisi paikalla olleita vastustamaan rasismia kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Rasismista ei saa tulla normaali arkinen asia, jonka ohitamme.

Lapsille ja nuorille Saarisen terveiset olivat:  ”Lapset, kun näette toista kohdeltavan huonosti, hakekaa paikalle aikuinen. Heti.”

Tuomiorovastin mukaan on rehellistä todeta väkivallan ja rasismin olevan Oulussa ongelma. Hän kertasi lyhyesti Oulun viimeaikaiset surulliset tapahtumat: viikko sitten aikuinen puukotti 12-vuotiasta lasta ja eilen, tiistaina, nuori puukotti nuorta aikuista. Molempien tapahtumien taustalla motiivin epäillään olleen rasistinen.

Saarinen jatkoi puhettaan mielenilmauksessa mainitsemalla ongelmiksi väkivallan, joka  saa voimansa äärioikeistolaisesta ideologiasta. Hän totesi mielenterveysongelmien sekä päihteiden ja huumeiden käytön yleistyneen kaupungissa, mutta hoitoon pääseminen on vaikeaa.

”On suuri ongelma, että kotikaupungissamme on näköalattomuudesta johtuvaa radikalisoitumista ja epätoivoa, joka saa toimimaan juuri niin: radikaalisti, näköalattomasti ja epätoivoisesti.”

Saarisen puhe loppui kiitokseen. Hän kiitti mielenilmaukseen tulleita ja kutsui heitä sillanrakentajiksi ja ratkaisunetsijöiksi. ”Näen täällä ihmisiä, jotka sanovat ei väkivallalle, rasismille ja äärioikeistolle.”

Mielenilmauksessa puhuivat Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava,  Satu Saarinen sekä maahanmuuttoneuvoston edustajia.

Poliisin mukaan paikalla oli noin 500-600 osallistujaa. Tapahtuman oli järjestänyt Me emme vaikene Oulu -verkosto.

Kitkekää arjen rasismia. Vaikka se on kiusallista, vaikka se on aikaa vievää. Vaikka siinä voi saada haistattelua silmilleen, tehkää se.

Satu Saarinen

Mielenilmauksessa huudettiin ei rasismille, äärioikeistolle ja väkivallalle.

Mielenilmauksessa huudettiin ei rasismille, äärioikeistolle ja väkivallalle.

 

RT:n pääkirjoitus: Sanoilla on luotava oikeudenmukaista todellisuutta

Ensi viikolla 27.6. ilmestyvässä Rauhan Tervehdyksessä pääkirjoituksen kirjoittaja Oulun yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Teija Kähkönen puuttuu myös Oulun viimeaikaisiin väkivallan tekoihin.

Kähkönen kirjoittaa sanojen vaarallisuudesta. Hänen mukaansa sanat luovat todellisuutta ihmisten mieliin. ”Mieli tallentaa kokemuksia ja puhetta siitä, millainen maailma on, millaisia toiset ihmiset ovat. Ovatko he uhkia, joita vastaan täytyy taistella ja joiden kanssa on kilpailtava resursseista? Vai ovatko he kanssamatkaajia, samaan aikaan tälle planeetalle syntyneitä sisaria ja veljiä, jotka myös yrittävät parhaansa selvitäkseen?”

Kähkönen vetoaa erityisesti kirkkoon ja kristittyihin, joiden on sanouduttava irti kaikenlaisista halveksuntaa ja vihaa lietsovista sanoista.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää