Olkaa toistenne seurassa, unohtakaa kännykät – näin isonen kommentoi puhelimien käyttöä rippikoulussa

Rippikoulujen oppitunneille ei tuoda kännyköitä. Kiimingin seurakunnan linjaus saa kannatusta myös nuorilta. Isosena työskentelevä Jenni Lötjönen toivoo, että nuoret rohkaistuisivat leireillä olemaan toistensa seurassa eikä vapaa-aikaa kulutettaisi kännyköitä selaamalla.

Kiiminkiläisisonen Jenni Lötjönen kannustaa rippikoululaisia toistensa seuraan leiriviikoilla.

Tulevan kesän leireillä nuorten kännykät jäävät oppituntien ajaksi majoitustiloihin. 

Uudesta linjauksesta on jo saatu hyviä kokemuksia talvirippikoulusta, kertoo Kiimingin seurakunnan nuorisotyönohjaaja Emilia Ala-Panula.

– Myös nuoret ovat pitäneet palautteissaan järjestelyä hyvänä. Kun kännykkä ei kulje mukana tunneille, ei synny kiusausta katsoa sitä jatkuvasti, hän sanoo.

Kiimingissä varotaan puhumasta kännykkäkielloista tai -määräyksistä. Ala-Panulan mukaan älypuhelimien käytöstä rippikoulussa sovitaan pitkälle yhdessä nuorten kanssa, ja linjauksista kerrotaan koteihin ennen leiriä.

– Opiskelua varten puhelimia ei tarvita oppitunneilla. Meillä on rippikouluissa omat tablettikoneet, jotka ovat käytössä isosten ryhmissä. 

Vapaa-ajalla tuijotellaan kännyköitä

Kiiminkiläisisonen Jenni Lötjönen pitää puhelimien poisjättämistä oppitunneilta tervetulleena, vaikka ei pidä puhelimilla olemista ripareiden isona ongelmana. 

–  Sitä olen miettinyt, miten hassulta kännyköiden tuijottaminen vaikuttaa tilanteessa, kun nuoret ensin toivovat lisää vapaa-aikaa ja sitten he istuvat vierekkäin jokainen omaa luuria katsellen. 

– Näissä hetkissä me isoset voimme olla esimerkkeinä ja houkutella nuoria pelaamaan tai askartelemaan ja samalla olemaan vuorovaikutuksessa keskenään.

Alkukankeuden vähentyessä puhelinkaan ei ole enää niin tärkeässä osassa.

Jenni on huomannut, että kännyköitä räplätään leireillä erityisesti riparin alkupäivinä.

– Alkukankeuden vähentyessä puhelinkaan ei ole enää niin tärkeässä osassa. Harmi vain, että nykyriparit ovat niin lyhyitä. Juuri kun leiriläiset rohkaistuvat ottamaan ilon irti kavereiden seurasta, ollaankin jo yhteisen viikon lopussa.

Päättäjien ratkaisuja seurataan kiinnostuksella

Älypuhelinten käytön rajoittaminen koulussa puhuttaa maan ylimpiä päättäjiä myöten. Asian ajankohtaisuudesta kertoo sekin, että kantaa puhelinkieltoon välitunneilla oppituntien lisäksi tiedustellaan ainakin Helsingin Sanomien vaalikoneessa.

Poliittisten päättäjien ratkaisu ei koske kirkkoa, mutta Kirkkohallituksen asiantuntijan Mikko Wirtasen mielestä perusopetuksen ratkaisusta on hyvä olla tietoinen seurakunnissa.

– Menemmekö me puhelimien suhteen omissa käytännöissämme eri suuntaan vai samaan suuntaan kuin kouluelämä? Puhumme kuitenkin samoista nuorista kouluissa ja rippikouluissa, hän toteaa.

Mobiililaitteita koskevat rajoitukset kouluissa tulevat voimaan syksyllä. 

Wirtanen kertoo, ettei Kirkkohallitus tee kännyköiden käytöstä yhteisiä ohjeistuksia paikallisseurakunnille, jotka luovat asiassa omia mallejaan. 

Seurakunnissa pidetään hyvänä tapana keskustella nuorten kanssa, mitkä ovat sopivia tilanteita ja aikoja kännyköiden käytölle ja mihin hetkiin puhelimet eivät kuulu. Kuva: Unsplash.com

Yhteistyöllä puhelinkäytäntöjä

Kirkon verkkosivuilla kerrotaan turvallisen rippikoulun käytännöistä. Asiallinen puhelimen käyttö on yksi osa turvallisuutta.

Seurakunnissa on nähty hyvänä tapana keskustella lasten ja nuorten kanssa yhdessä, mitkä ovat sopivia tilanteita ja aikoja kännyköiden käytölle ja mihin hetkiin puhelimet eivät kuulu. 

Kirkon työntekijöillä ei ole lakiin perustuvaa oikeutta takavarikoida kenenkään kännykkää. Seurakunta voi kuitenkin asettaa ehtoja osallistumiselle rippikouluun, kuten sen, että mukaan lähtevä suostuu kännyköiden keräämiseen pois yön ajaksi. 

Ehdoista on sovittava etukäteen nuorten ja heidän huoltajiensa kanssa.

Ehdoista on sovittava etukäteen nuorten ja heidän huoltajiensa kanssa.

Kännyköiden pois keräämiseen ei leireillä helposti ryhdytä, sillä oma puhelin nähdään isona osana nuoren elämää. Luurin talteen ottaminen voikin herättää enemmän suuttumusta kuin auttaa rauhoittamaan tilannetta.

Karjasillan seurakunnan vt. kappalainen ja rippikouluvastaava Iida Glumoff kertoo, etteivät nuoret välttämättä edes kaipaa puhelinta oppitunneille, sillä vanhat työvälineet, kuten tussit, kartonki ja post it -laput, saattavat olla ”vanhanaikaisuutensa” vuoksi jopa innostavia työskentelyvälineitä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää