"Usko itseesi, luota Jumalaan"

Jumala on värisokea. Hän ei katso ihonväriä, vaan rakastaa meitä jokaista ihan yhtä paljon, julisti laulaja evankelista Rainer Frisk romanien kansallispäivän juhlassa.

|||

Romanien kansallispäivän iltajuhla Karjasillan kirkolla alkoi lämpimässä tunnelmassa. Kirkkoherra Juhani Lavanko ja illan toinen juontaja Senja Valentin tervehtivät tulijoita heti kirkon ovilla.

He kertoivat, että kansallispäivän juhlaa oli suunniteltu syksystä lähtien. Järjestelyissä oli mukana useita paikallisia seurakuntia.

– Olemme kaikki Jumalan lapsia, sisaria ja veljiä. Katson iloiten teitä kaikkia, jotka olette tulleet paikalle. Teette tästä illasta juhlan, totesi Valentin tilaisuuden alussa.

Jonne Pirkola haastattelee Tino Lindgreniä.

Kasvutarinat kertoivat uskon tärkeydestä

Illan aikana kuultiin juhlapuheita, osa niistä videotervehdyksinä. Ohjelmassa oli myös musisointia ja ihmisten kertomia kasvutarinoita.

– Usko antoi minulle elämisen arvoisen elämän, kertoi päihdeongelmasta selvinnyt Tino Lindgren.

– Työskentelen työpajalla, haluan auttaa ihmisiä. Mottoni on: usko itseesi. Aina kannattaa yrittää.

Carmen Hedman neuvoi ihmisiä luottamaan Jumalaan. Hedman suuntasi sanansa erityisesti nuorille.

– Et menetä mitään, kun annat elämäsi Jeesukselle.

Kirkonpenkeillä olikin paljon nuoria kuulemassa kokemuksia.

Rainer Frisk lauloi ja puhui illassa.

“Jumala rakastaa romaneja paljon”

Valtakunnallisen palvelujärjestön Romano Mission palveluohjaajana työskentelevä Rainer Frisk kertoi puheenvuorossaan romanien historiasta.

– Ajattelen, että Jumala rakastaa romaneja niin paljon, että on antanut tämän kansan säilyä. Olemme oma kulttuurinen ryhmämme. Suomessa romaneja on 10 000–12 000. Maailmanlaajuisesti meitä on noin 50 miljoonaa.

– Omalta kohdaltani voin sanoa, että en ole kokenut rasismia, mutta eriarvoisuutta kyllä esimerkiksi töitä hakiessani. Sukunimi työhakemuksessa kertoo usein romanitaustasta, ja se voi vaikuttaa työpaikan saantiin, kertoi Frisk.

– Kristinuskossa ei ole kyse siitä, että meidän pitäisi olla samanlaisia. Erilaisuus – omat kielet ja kulttuurit – on rikkaus.

Sabina Långström ja Carmen Hedman nauttivat juhlasta Karjasillan kirkossa.

Kirkossa kukaan ei ole muukalainen

Juhani Lavanko painotti ateriayhteyden merkitystä. Herran huoneessa kukaan ei ole vieras eikä muukalainen.

– Juhlassa toteutuva vieraanvaraisuus saa mielen kiitolliseksi.

Päätössanojen jälkeen siirryttiin seurakuntasalin puolelle ruokailemaan. Yleisöllä oli mahdollisuus jäädä kirkkosaliin esirukoushetkeen.
Illan aikana syntyi tunnelma, jossa kukaan ei ollut vieras eikä muukalainen toiselle. Vaikka ihmiset ovat erilaisia, ovat he kaikki silti yhtä arvokkaita Jumalan silmissä.

Romanien kansallispäivää vietettiin 8. huhtikuuta. Tilaisuuden Karjasillalla järjestivät Romano Missio ry, valtakunnallinen romaniasiain neuvottelukunta, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, Oulun seurakuntayhtymä, Karjasillan seurakunta, Oulun vapaaseurakunta ja Oulun helluntaiseurakunta.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää