Uusi kaupunkipolku hoitaa kuntoa ja mieltä
Ouluun avautuu kahdeksi viikoksi pääsiäisen kaupunkipolku. Sen yhdellä pysäkillä voi mielikuvissaan jättää omia murheitaan virran vietäväksi.
Hiljaisen viikon maanantaista (29.3.) alkaen Oulun keskustassa pääsee kävelemään pääsiäisen kaupunkipolulla. Noin kolmen kilometrin mittaisen kulkureitin varrella on yhdeksän pysäkkiä, joissa on mahdollista viivähtää.
– Kaupunkipolku ei hoida vain kuntoa, vaan reitin pysäkit mietiskelyteksteineen tarjoavat hyvinvointia myös mielelle ja sielulle. Pysäkeillä on tarjolla pääsiäisen teemoja ja elämän ihmettelyä toivon pilkahduksia unohtamatta, diakoniatyön päällikkö Outi Uusimäki Oulun diakonissalaitoksesta (ODL) kertoo polun ideasta.
Pääsiäisteemainen polku alkaa Albertinkadun ja Uusikadun kulmasta, ODL:n talon seinässä olevan taiteilija Essi Renvallin reliefin ääreltä. Kierroksen päätepisteenä on tuomiokirkko.
Kävelyä varten tarvittavat tekniset ohjeet on ODL:n verkkosivuilla. Niissä kerrotaan, että matkalla tarvitaan älypuhelinta. Kuuma juoma termospullossa tuo retkitunnelmaa.
Ohjeet on hyvä lukea huolellisesti
Verkkosivujen linkin kautta avautuu Oulun keskustan kartta, johon on merkitty polun yhdeksän pysäkkipaikkaa. Sijaintimerkkiä klikkaamalla pääsee lukemaan seisakkeen tekstin. Sen voi myös kuunnella.
Kaupunkipolun toinen pysäkki on Mannerheimin puistossa Kelan talon läheisyydessä. Mietiskelytekstissä pohditaan elämän yllättäviä sattumuksia, joissa itse, ystävä tai muu läheinen on joutunut arvioimaan elämäänsä uusiksi. ”Ihminen voi vain harvoin valita haasteet, jotka häntä elämässä kohtaavat. Kuka tahansa voi pudota odottamattomalla tavalla. Tämän tiedostaminen voi auttaa kohtaamaan kanssaihmiset radikaalilla lempeydellä”, pysäkin tekstissä pohditaan.
Ojakadun kävelysillalla veden virtausta katsellessa teksti kysyy: ”Mitä arjen asioita, ajatuksia, huolia haluat päästää virran mukana irti sinusta?”
Pyhä voi yllättää tutussa paikassa
Outi Uusimäki rohkenee toivoa, että parhaimmillaan kävelyn tuoma liike ja pysähdykset voivat yhdessä tarjota pääsiäisen viettäjälle pyhän kokemuksia hyvinkin arkisessa, tutussa kaupunkiympäristössä.
Alun perin Uusimäki ja Oulun seurakuntien oppilaitospastori Nuusa Niskala tekivät kaupunkipolun yhteistyössä Oulun Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Suomen Diakoniaopiston kanssa pelkästään henkilökuntaa, opiskelijoita ja eri hankkeiden, kuten kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita varten.
– Kun polku oli valmis, syntyi innostus ja halu avata se kaikille muillekin, Uusimäki kertoo.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.