Vaalikone auttaa tutustumaan ehdokkaiden näkemyksiin

Kysymykset ovat asiallisia, merkittäviä aihepiirejä käsitteleviä sekä vastaajien arvopohjaa luotaavia. Kyllä vaalikoneesta saa suuntaa siihen, ketä seurakuntavaaleissa voisi äänestää, sanoo Oulun seurakuntien yhteisen vaalityöryhmän puheenjohtaja Petri Satomaa.

Mitä seurakuntavaaleissa ehdolla olevat ajattelevat esimerkiksi samaa sukupuolta olevien kirkollisesta vihkimisestä? Tai miten he kohdentaisivat seurakunnan tekemää auttamistyötä?

Entä mitkä ovat ehdokkaiden mielestä kolme tärkeintä painopistettä seurakunnan toiminnassa? Tai mikä on heidän henkilökohtainen suhteensa kirkkoon ja uskoon?

Vaalikoneessa ehdokkaat vastaavat 16 kysymykseen. Äänestäjät voivat samoihin kysymyksiin vastaamalla vertailla omia näkemyksiä ehdokkaiden näkemyksiin.

Oulun seurakuntien yhteisen vaalityöryhmän puheenjohtaja Petri Satomaa kävi vastaamassa vaalikoneeseen ja koki kysymykset onnistuneiksi:

– Kysymykset olivat asiallisia, merkittäviä aihepiirejä käsitteleviä sekä vastaajien arvopohjaa luotaavia. Kyllä vaalikoneesta saa suuntaa siihen, ketä voisi äänestää. Omakin ehdokkaani löytynee neljän kärkeen nousseista.

– Jos yhtään on epävarma siitä ketä äänestää, kannustan menemään vaalikoneeseen ja vertailemaan vastauksia, Satomaa sanoo.

”Vastanneet ovat mukana tosimielellä”

Koko Suomessa ehdokkaita seurakuntavaaleissa on 14 300. Vaalikoneen kysymyksiin vastasi 8093 henkilöä eli 56 prosenttia ehdokkaista.

Satomaa pitää vastaajien määrää hienoisena pettymyksenä, mutta haluaa antaa positiivista palautetta ja kiitosta ehdokkaille, jotka ovat vaalikonekysymyksiin vastanneet.

–Vastaaminen osoittaa, että ehdokas on mukana tosimielellä. Omia kantojaan kertovilla on paremmat mahdollisuudet tulla valituksi kuin ehdokkailla, jotka ovat jättäneet vastaamatta, Satomaa puntaroi.

Oululaisille vaaliasiaa myös kirjeellä kotiin

Tietoa seurakuntavaaleista saa vaalien verkkosivuilta ja seurakuntien omilta verkkosivuilta. Lisäksi osa seurakunnista lähettää äänioikeutetuille kirjeen, jossa kerrotaan ehdokkaista ja äänestyspaikoista.

Oulussa kirjeet lähtevät matkaan tällä viikolla. Kaikkiaan yli 116 400 äänioikeutettua saa postia omasta seurakunnasta.

– Jos äänioikeutettu ei tiedä, mihin Oulun seurakuntaan hän kuuluu, kirjeestä tämäkin asia selviää, Satomaa toteaa.

  • Seurakuntavaaliehdokkaiden näkemyksiin voi perehtyä vaalikoneessa:  www.seurakuntavaalit.fi/vaalikone.
  • Seurakuntavaaliehdokkaat äänestysnumeroineen löytyvät myös 3.11. ilmestyvästä Rauhan Tervehdyksestä
  • Marraskuussa seurakuntiin valitaan luottamushenkilöt tuleviksi neljäksi vuodeksi. Ennakkoäänestys on 8.–13. marraskuuta. Varsinainen vaalipäivä on 20. marraskuuta.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää