Pääkirjoitus: Miten voi palvella?

Petri Satomaa kertoo Oulun seurakuntien palveluteesien pohjana olevan strategian painopiste, jossa tavoitteena on, että oululainen haluaa kuulua seurakuntaan.

Soittaessamme johonkin neuvontanumeroon vastaaja kertoo nimensä ja kysyy saman tien ”miten voin palvella”. Siihen on helppo sitten kertoa oma asiansa. Seurakunnan työntekijät voisivat ottaa tavaksi lisätä tuo kysymys puhelimeen vastatessaan. Olemmehan jokainen palveluammatissa.

Seurakuntayhtymän sisälläkin palvellaan työtovereita. Yhtymän palveluyksiköt ovat nimensä mukaisesti palvelemassa ja tukemassa seurakuntien toimintaa. Emme ole tulleet palveltavaksi, vaan palvelemaan.

Seurakunnat ovat toiminnan keskuksia. Miten seurakuntalaiset kokevat palvelun ja miten hyvin palvelu on saatavissa? Viime syksynä työstimme palveluteesejä ja ne on otettu käyttöön vuoden alusta. Lähtökohtana on yksi strategian painopiste: oululainen haluaa kuulua seurakuntaan. Sitä seuraa kysymys, miten tämä visio ohjaa palveluamme.

Palveluteesit vuodelle 2024: Tervehdimme, hymyilemme ja kohtaamme ystävällisesti. Kohtaamme seurakuntayhteyttä vahvistavasti. Palvelemme yhden yhteydenoton periaatteella.

Tuo kolmas teesi tarkoittaa, että emme luukuta vaan mahdollisuuksien mukaan hoidamme asian, vaikka se ei suoranaisesti kuuluisi omaan työnkuvaan. Seurakuntalainen voi vielä valita, haluaako hän hoitaa asian tulemalla virastoon, soittamalla vai käyttämällä sähköistä asiointipalvelua.

Seurakuntayhtymän ja seurakuntien on varmistettava, että kaikki kolme reittiä ovat asiakasystävällisiä.

Sähköistä palvelua on kehitetty niin, että tilojen ja henkilöiden varaamisen voi tehdä myös netin kautta. Se ei tarkoita sitä, että palvelusta poistuu kokonaan työntekijän kohtaaminen. Kun varaus näkyy työntekijän kalenterissa, hän ottaa yhteyttä ja sopii tapaamisen. Siitä alkaa varsinainen kohtaaminen ja palvelu.

Kirjoittaja on Oulunsalon kirkkoherra ja Oulun yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää