Artikkelit avainsanalla: Pääkirjoitus
11.9.2024
Pääkirjoitus: Yhä useampi seniori lukee verkkolehtiä
"Rauhan Tervehdys on vastaus monen seniorin toiveisiin. Paperilehti jaetaan ilmaiseksi kaikkiin tilaajaseurakuntien alueiden kotitalouksiin ja myös verkkolehti on luettavassa täysin ilmaiseksi", vinkkaa Elsi Salovaara.
3.9.2024
Nuorten ääni esiin
Syksy on uusien alkujen aikaa. Nuoren hyvinvoinnin kannalta oman yhteisön ja ryhmän löytäminen on usein ratkaiseva tekijä. Seurakuntien työntekijöiden tarjoama keskusteluapu ja mukana olo nuorten arjessa niin koulussa kuin vapaa-ajalla on tärkeä tukimuoto, kirjoittaa Elsi Salovaara.
22.8.2024
Pääkirjoitus: Rakennamme yhdessä turvaa ja luottamusta
"Vaikeina aikoina myös kirkollisten toimitusten asema henkisen selkärangan vahvistajina korostuu. Kirkko ja sen sanoma tuovat toivoa aivan erityisesti silloin, kun horisontti näyttää synkkenevän" piispa Jukka Keskitalo kirjoittaa pääkirjoituksessaan.
7.8.2024
Pääkirjoitus: Muukalaiset keskuudessamme
Ulkomaalaisille ystävällisten maiden listauksessa Suomi on tippunut maailman maista sijalta 9 sijalle 56. Timo Juntunen kannustaa pohtimaan, kuinka itse voi auttaa maahanmuuttajia kotiutumaan.
15.7.2024
Pääkirjoitus: Luottamus säilyy paremmin yhdessä
"Konfliktien keskellä asuvat tietävät, että yhteisö vahvistaa toivoa ja uskoa", pohtii Rauhan Tervehdyksen toimittaja Riitta Hirvonen pääkirjoituksessaan.
24.6.2024
Pääkirjoitus: Sanat luovat todellisuutta
"Kirkon instituutiona sekä kristittyjen yksilöinä on sanouduttava irti kaikenlaisista halveksuntaa ja vihaa lietsovista sanoista. Siinä jokaisen suulle on tultava vartija", kirjoittaa Teija Kähkönen pääkirjoituksessaan.
13.6.2024
Pääkirjoitus: Sopimuskirkko
Teemu Isokäännän mukaan moniääninen kirkko herätyksineen ja tapakristillisyyksineen on ollut Jeesuksen asialle suuri siunaus.
27.5.2024
Kansanvaali on myös kirkon vahvuus
"Vaaleja tulee vaalia ja niihin kannattaa panostaa, niin ajallisesti kuin rahallisesti", vakuuttaa Elsi Salovaara.
14.5.2024
Pääkirjoitus: Tavoitteena puhdas ilma
Laulunsäe "Olet ilma jota hengitän", herättää Vesa-Tapio Palokankaassa monenlaisia pohdintoja niin sisäilmasta, työpaikan ilmapiiristä kuin kirkon keskustelukulttuurista.
30.4.2024
Pääkirjoitus: Työllä on väliä
Työpaikoilla ja yhteiskunnassa yleisestikin pitää työskennellä hyvien työolosuhteiden ja mielekkään työn hyväksi, Karjasillan seurakunnan kirkkoherra Jaakko Tuisku pohtii pääkirjoituksessaan.
23.4.2024
Pääkirjoitus: Viestinnässä on kysymys olemassaolosta
"Onnistunut viestintä vaatii seurakunnilta resursseja. Tarvitaan ihmisiä ja tarvitaan määrärahoja. Viestintään panostaminen on arvovalinta", kirjoittaa Rauhan Tervehdys ry:n hallituksen puheenjohtaja Erja Oikarinen.
16.4.2024
Pääkirjoitus: Nuoret miehet, tervetuloa!
Satu Saarinen on ilahtunut nuorten miesten kasvavasta kiinnostuksesta kirkkoa ja seurakunnan toimintaa kohtaan. Syitä on useita.
9.4.2024
Pääkirjoitus: Elämä voi muuttua hetkessä
"Vantaan koulusurma on herättänyt huolta varsinkin niissä vanhemmissa, joiden lapset ovat ampujan ja hänen luokkatoveriensa ikäisiä", pohtii Elsi Salovaara.
28.3.2024
Pääkirjoitus: Toivoa ja rauhaa synkkyyden keskelle
Pääsiäinen on ennen kaikkea kevään ja toivon juhla. Siihen liittyvät ilon ja uuden elämän värit: keltainen, vihreä ja valkoinen, kirjoittaa Olli Lohi pääkirjoituksessaan.
20.3.2024
Pääkirjoitus: Uudelle kirkolliskokoukselle ”lentävä” aloitus
Pauli Niemelä ei usko, että piispojen esitys kahden erilaisen avioliittokäsityksen hyväksymisestä toisi sopua seurakuntiin. "Arvelen, että esitys tulisi hyväksyttäessä tuomaan yhä voimakkaampina riidat seurakuntien arkeen" hän kirjoittaa.
11.3.2024
Pääkirjoitus: Numeroiden takana elävää elämää
"Jossain vaiheessa ihmisen elämänkaaressa hengellisyyden, merkityksellisyyden ja elämän tarkoituksen etsinnän kysymykset nousevat pintaan", muistuttaa Eeva Mertaniemi.
19.2.2024
Pääkirjoitus: Kirkko kohti tulevia vuosikymmeniä
"Luottamushenkilötyö on työtä arvovalintojen kanssa. Päätökset vaikuttavat siihen, millainen Suomen evankelis-luterilainen kirkko on tulevaisuudessa", kirjoittaa Erja Oikarinen.
12.2.2024
Pääkirjoitus: Yksi kohtaaminen kerrallaan
Vuoden vaihteessa uutisoidaan kirkon vähenevistä jäsenluvuista. Outi Pohjasella muistot kohtaamisista nousevat tilastolukuja korkeammalle: "Hetket, joita ei todista kukaan, joista kukaan ei julkaise toimintaraporttia ja joista ei tehdä somepostausta."
6.2.2024
Pääkirjoitus: Haaste kaikille entisille nuorille
"Yhteisvastuukeräyksen kohteena ovat syrjäytymisvaarassa olevat yksinäiset nuoret. Helmikuusta vuoden loppuun kestävän keräyksen kohde on siis sellainen, johon valtaosa meistä voi samaistua", muistuttaa Elsi Salovaara.
29.1.2024
Pääkirjoitus: Miten voi palvella?
Petri Satomaa kertoo Oulun seurakuntien palveluteesien pohjana olevan strategian painopiste, jossa tavoitteena on, että oululainen haluaa kuulua seurakuntaan.
22.1.2024
Pääkirjoitus: Jumalan siunausta kansalle
"Jokainen presidenttiehdokas lupaa yleensä olla koko kansan presidentti. Valitun presidentin suosio tulee riippumaan siitä, kuinka hän onnistuu täyttämään lupauksensa", kirjoittaa Timo Juntunen.
17.1.2024
Pääkirjoitus: Merkitystä arjessa
Päätitkö vuodenvaihteessa kääntää jollain elämänalueella uuden sivun? Myös kirkko voi olla yhteisö, joka tarjoaa merkityksellisyyttä arkeen, muistuttaa Aarne Kiviniemi.
9.1.2024
Pääkirjoitus: Yhä enemmän yhteinen areena
Päätoimittaja Elsi Salovaara tarjoaa lehden sivuja yhä enemmän myös lukijoiden käyttöön.
20.12.2023
Pääkirjoitus: Joulua voi viettää monella tapaa
"Joulunlapsi syntyy sydämiemme oljille, olimmepa yksin tai suuremmassa joukossa. Itse teemme valinnan, annammeko Hänelle tilaa", kirjoittaa Vesa Palokangas.
7.12.2023
Pääkirjoitus: Kosiskeleeko kirkko?
"Pyrkimys on tavoittaa ihmiset siten, että Jumala saa koskettaa henkilöä juuri häntä puhuttelevalla tavalla. Jollekin se on hiljaisuus, toiselle yhteinen veisuu ja kolmannelle rockmusiikki," kirjoittaa Niilo Pesonen.
27.11.2023
Pääkirjoitus: Perinteet muuttuvat
Onko vaarallista, jos menneiden sukupolvien perinteet eivät elä enää meissä? kysyy Jaakko Tuisku.
20.11.2023
Pääkirjoitus: Laaja messutarjonta on vahvuus
"On tärkeää, että messun erilaisia toteutustapoja ei nähdä uhkana, vaan vahvuutena", kirjoittaa Elsi Salovaara.
14.11.2023
Pääkirjoitus: Kaikille tilaa riittää
"Alttarin sakramentti on jakamaton, kaikille avoin ja yhteinen. Sekä alttarilla että alttarikaiteella on kaikille tilaa. Tärkeämpää on ajatella sitä, mikä meitä yhdistää kuin sitä, mikä erottaa", pohtii Petri Satomaa.
31.10.2023
Pääkirjoitus: Kuolema, ystäväni?
"Emme jaksa nähdä kaukana kuolleita jonkun rakkaina ja läheisinä", pohtii Teija Kähkönen.
21.10.2023
Pääkirjoitus: Seurakuntarakenteita voidaan muuttaa
Oulujokivarren seurakuntien taloudellinen kantokyky on heikentynyt niin paljon, että perustehtävän hyvä toteutuminen on vaarantumassa, toteaa Erja Oikarinen.
9.10.2023
Pääkirjoitus: Voiko kirkko ottaa kantaa?
"Kun mietitään, kenellä on oikeus lausua mielipiteitä, tai mistä asemasta käsin voi arvioida yhteiskunnallisia asioita, mennään helposti sivuraiteelle. Itse asia voi jäädä peräti toissijaiseksi", pohtii Timo Juntunen.
4.10.2023
Pääkirjoitus: Paras peili arvoistamme
"Olemme päivittäin arvovalintojen edessä. Se, mihin kohdistamme energiamme ja aikamme, kertoo sydämestämme vahvasti. Se kertoo, keitä todellisuudessa olemme ja mitkä ovat elämämme todelliset arvot", kirjoittaa Aarne Kiviniemi.
13.9.2023
Pääkirjoitus: Nuorten elämänkuntoisuuden vahvistaminen kaipaa resursseja
- Yhteiskunnassamme esille nousseet nuorten elämän haasteet eivät lakkaa olemasta rippikoululeirillä, tietää Eeva Mertaniemi.
1.9.2023
Pääkirjoitus: On vielä työn aika
Ihminen voi tuntea työssään kutsumusta. Myös vapaaehtoistyössä voi kokea kutsumusta ja hetkiä, jotka rikastuttavat elämää, muistuttaa Olli Lohi.
2.8.2023
Pääkirjoitus: On tärkeää erottaa tarpeet ja halut
"Moni nuori ja vähän vanhempikin suuntaa näinä viikkoina kohti uutta elämänvaihetta, moni muuttokuorman kanssa. Uutta arkea voi lähteä rakentamaan entistä kestävämmälle pohjalle", muistuttaa Elsi Salovaara.
15.7.2023
Pääkirjoitus: Sanoilla on merkitystä
Kun puhumme toisista ihmisistä ja ihmisryhmistä, puhummeko heistä vertaisinamme? Sanoilla luomme todellisuutta ja kuvaa maailmasta, muistuttaa Elsi Salovaara.
5.7.2023
Pääkirjoitus: Nuoret tarvitsevat apua
"Seurakunnat ovat jo pitkään toimineet kiinteässä yhteistyössä kuntien, järjestöjen ja nyt myös hyvinvointialueiden kanssa. Yhteistyötä pitää syventää. Resursseja on ohjattava nuorisotyöhön", painottaa Erja Oikarinen.
21.6.2023
Pääkirjoitus: Kirkon menestystuote
Hailuodon kirkkoherra Timo Juntunen pohtii kolumnissaan rippikoulun roolia nuorten elämässä.
19.5.2023
Pääkirjoitus: Suomi koki tappion kahdella areenalla
Rauhan Tervehdyksen päätoimittaja Elsi Salovaara pohtii pääkirjoituksessaan kirkolliskokouksen ja Euroviisujen äänestystuloksia.
26.4.2023
Pääkirjoitus: Ovatko poliittiset ideologiat kauppatavaraa?
Hallitusneuvottelujen ollessa käynnissä Juhani Lavanko pohtii, onko ihmisten yhdenvertaisuus luovuttamaton arvo. Onko Jeesuksen opettamalla kultaisella säännöllä käyttöä valtakunnan politiikassa?
5.4.2023
Pääkirjoitus: Kristus nousi kuolleista
"Pääsiäinen tarkoittaa valtavaa ilon ja vapauden viestiä meille: kaikki maailmassa oleva paha on jo voitettu ja kukistetaan lopullisesti kerran", muistuttaa Erja Oikarinen.
27.3.2023
Pääkirjoitus: Reikiä vastaan
"Pelimaailman ja sosiaalisen median ruudut ovat kiistämättä kuin karkkihyllyjä, joiden äärellä lapsemme viettävät aikaansa", pohtii Teemu Isokääntä.
21.3.2023
Pääkirjoitus: Kirkko ei ole samanmielisten yhteisö
"Kirkon kynnys on matala ja erilaisten hengellisten, jopa poliittisten, virtausten annetaan vaikuttaa rinnakkain kirkossamme", muistuttaa Niilo Pesonen.
15.3.2023
Pääkirjoitus: Vapaus, tasa-arvo ja rakkaus
Maaliskuussa muistetaan Talvisodan päättymistä ja vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Talvisodan jälkeen syntyi paljon uutta, muistuttaa Satu Saarinen. "Syntyi tahto rakentaa maata, jossa kaikilla on tasavertaiset mahdollisuudet koulutukseen, terveydenhuoltoon ja vaikuttamiseen."
10.3.2023
Pääkirjoitus: Mitä kuuluu, nuoriso?
Tutkimusten mukaan lapset ja nuoret arvostavat kodin ja perheen tukea. Arjen pienillä kohtaamisilla on merkitystä, muistuttaa Timo Juntunen.
28.2.2023
Pääkirjoitus: Messu on tehty kuultavaksi
"Jumalanpalvelukset ja messut on tarkoitettu kuultaviksi. Eikö juuri siksi kirkossa puhuta, lauleta ja soiteta?" herättelee Hannu Tarvas.
16.2.2023
Pääkirjoitus: Kuka opettaa Jumalasta?
Teija Kähkönen kirjoittaa hetkestä, jolloin kahden eri uskontoperinteen opetus rehellisyyden, anteeksi pyytämisen ja saamisen merkityksestä kohtasivat.
25.1.2023
Pääkirjoitus: Erilaiset roolit, yhteinen päämäärä
"Vaikka luottamushenkilöt tekevät päätöksiä liittyen vaikkapa seurakunnan talouteen ja kiinteistöihin, tulee kaiken päätöksenteon tukea ennen kaikkea seurakunnan hengellisen tehtävän toteutumista", kirjoittaa Erja Oikarinen.
17.1.2023
Pääkirjoitus: Sata vuotta valinnanvapautta
"Uskonnonvapauslaki on myös haaste kirkollemme. Kirkon pitää lunastaa paikkansa ihmisen elämässä. Tarvitaan rohkeutta ja avoimuutta", kirjoittaa Vesa Palokangas.
10.1.2023
Pääkirjoitus: Avataan ovia yhdessä
"Kirkkoa pyritään muuttamaan yhä enemmän yhteisön suuntaan. Yhteisöä ei voi luoda pakolla. Mutta yhteisöjä syntyy luonnostaan, kun ihmiset ovat koolla itselleen tärkeiden asioiden äärellä", huomioi Elsi Salovaara.
5.12.2022
Pääkirjoitus: Sanojen signaalit
"Kuulkaa heikkoja signaaleja. Jutelkaa. Olkaa läsnä arjessa. Lähtekää etäämmälle. Älkää pyörikö vain omissa piireissänne", kannustaa Eeva Mertaniemi.
21.11.2022
Pääkirjoitus: Vielä yksi vaalilupaus
Teemu Isokääntä kannustaa vastavalittuja luottamushenkilöitä kuuntelemaan lapsia ja nuoria. - Kuulluksi tuleminen vahvistaa sitä tunnetta, että omalla mielipiteellä on merkitystä, hän toteaa.
19.11.2022
Pääkirjoitus: Kirkon merkitys kokonaisturvallisuudessa
Kirkolla on aivan erityinen rooli henkisessä kriisinkestävyydessä. Se on osa kokonaisturvallisuutta eli sitä, että kaikki elintärkeät toiminnot turvataan yhteiskunnassa, muistuttaa Pekka Asikainen.
8.11.2022
Pääkirjoitus: Äänen verran vaikutusvaltaa
"Mitä useampi seurakuntalainen äänestää, sitä paremmin vaalitulos vastaa seurakunnan jäsenistön arvoja, näkemyksiä ja toiveita seurakunnan toiminnan suunnasta", muistuttaa Eija Nivala.
1.11.2022
Pääkirjoitus: Kynttilät syttyvät hautausmailla
"Hautausmailla on kyky puhutella syvällisellä tavalla, ja niiden ylläpitämiseksi ei suotta nähdä seurakunnissa vaivaa. Hautausmailla tunne sukupolvien ketjusta voi olla melkein käsin kosketeltavissa", kirjoittaa piispa Jukka Keskitalo.
19.10.2022
Pääkirjoitus: Seurakuntavaalit ovat myös arvovaalit
"Seurakuntavaalien vaalilistat rakentuvat kukin omalle arvopohjalle. Äänestäjän kannattaa tutustua ryhmien ohjelmiin ja painotuksiin", muistuttaa Petri Satomaa.
11.10.2022
Pääkirjoitus: Kirkko ja henkinen kriisinkestävyys
"Tätä maailmantilannetta vasten pelastus konkretisoituu keskelle arkeamme. Pelastus ei ole vain tulevaa elämää, vaan jo nyt jotain, jota toivomme todelliseksi", kirjoittaa Jaakko Tuisku.
26.9.2022
Pääkirjoitus: Päätöksentekijä löytyy aina
Demokratialle ja edustuksellisuudelle laskeva ehdokasmäärä on huono uutinen. Nähtäväksi jää, keitä ehdokkaat houkuttavat vaaliuurnille. Vaihtoehtojen vähetessä korostuu äänestäjien rooli. Heillä on paljon valtaa, aprikoi Elsi Salovaara.
13.9.2022
Pääkirjoitus: Miten minä ja läheiseni jaksamme?
"Kodin onnea ja turvallista ilmapiiriä ei voi rahalla ostaa. Tässä ajassa olisi tärkeää pysähtyä miettimään, millä tavalla edistämme henkistä hyvinvointia", muistuttaa Olli Lohi.
9.8.2022
Pääkirjoitus: Erilaisuuden hyväksyminen vahvistaa
"Erilaisuus seurakuntayhteisössä voi olla rikkautta, rakkautta mutta myös rikkonaisuutta. Viimeinen ei ole hyvä piirre", kirjoittaa Vesa Palokangas.
2.5.2022
Pääkirjoitus: Pittääkö laittaa kettinki paikalleen?
"Mistä tulee voima tehdä hyvää? Uskon, että se tulee Jumalalta silloinkin, kun tekijä ei tunnusta edes Jumalan olemassaoloa", kirjoittaa Hanna Aho.
15.4.2022
Pääkirjoitus: Pelastetaan yksi ihminen
"Jos jokainen pelastaisi yhden ihmisen joltain kärsimykseltä, vaikka hetkeksi, niin maailma olisi paljon parempi paikka elää", kirjoittaa Timo Juntunen.
6.4.2022
Pääkirjoitus: Ihmisen ääni
"Kirkkoa on julkisesti sekä kiitetty että moitittu moniäänisyydestä. Aika ajoin kysellään kriittiseen sävyyn, kuka käyttää kirkon ääntä. Kuka sitä sinusta käyttää?", kysyy Satu Saarinen.
28.3.2022
Pääkirjoitus: Vanha rauha ja uusi ekumenia
Liki 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja elää meissä yhä, itä ja länsi lyövät täällä kättä toisilleen. Myös siinä, että meillä on kaksi periaatteessa tasavertaista kansallista kirkkoa, ortodoksinen ja luterilainen, kirjoittaa Pekka Rehumäki.
15.3.2022
Pääkirjoitus: Mitä kuuluu sinun perusturvallisuuteesi?
"Perusturvallisuuden järkkyessä katseemme ja olemuksemme hapuilee kestävää turvaa. Itse kullekin meistä sitä edustavat erilaiset asiat", pohtii Pekka Tuomikoski.
8.3.2022
Pääkirjoitus: Muutoksen aikoinakin turvamme on Jumala
"Meidän tehtävämme on toimia oman elämämme vastuun paikoillamme ja tehdä työtä moraalisesti kestävän sekä ihmisarvoa ja ihmiskunnan yhteyttä edistävän elämän puolesta", kannustaa Erja Oikarinen.
3.3.2022
Pääkirjoitus: Olisiko sotaan tarjolla rokotetta?
Paras rokote pelkoa vastaan ei löydy lääkeruiskusta, vaan toisesta ihmisestä. Sodan kauhujen keskellä ketään ei saa jättää yksin, muistuttaa Mikko Salmi.
21.2.2022
Pääkirjoitus: Rukoile rauhan puolesta
"Sota on aina julma ja kauhea. Ne, jotka ovat sen kokeneet, toivovat eniten rauhaa. Mutta on varauduttava myös pahimpaan", kirjoittaa Pauli Niemelä.
16.2.2022
Pääkirjoitus: Uskallatko puuttua asiaan
Osoittaako kirkko teoillaan ja sanoillaan ilosanomaa? Onko se yhteisö, joka kutsuu kaikenlaiset ihmiset luokseen? Kuka tahansa täysi-ikäinen kirkon jäsen voi asettua ehdolle seurakuntavaaleissa ja puolustaa itselleen tärkeitä arvoja, kannustaa Salla Autere
9.2.2022
Pääkirjoitus: Topparoikkadiakoniaa
"Ennakkoon ilmoittamatta ja kenenkään käskemättä tuo neljän mummon topparoikka ilmestyi itse valitsemaansa kotiin. He, joiden ajateltiin olevan diakonian kohde, olivatkin sen toteuttajia", kirjoittaa Mikko Kälkäjä.
1.2.2022
Pääkirjoitus: Hyvinvointia seurakunnista
"Hyvinvointialueiden luominen vaatii seurakuntien aktiivista verkostoitumista", muistuttaa Jaakko Tuisku.
18.1.2022
Pääkirjoitus: Palaute kaipaa aina myös kiitosta
Toimitus saa lukijoilta palautetta viikoittain, viimeksi kansikuvaäänestyksen muodossa. "Tekipä työkseen mitä vain, on tärkeää saada palautetta, niin parantamisen aiheista kuin hyvin hoidetuista tehtävistä", kirjoittaa Elsi Salovaaara.
15.12.2021
Pääkirjoitus: Parempi ajattelu luo parempaa elämää
"Yksilöinä ja yhteisöinä meidän olisi hedelmällisempää pyrkiä avoimeen vuoropuheluun kuin kaivaa poteroita ja porautua yhä syvemmälle itseään korostavaan oikeassa olemisen maaperään", kirjoittaa Pekka Asikainen.
7.12.2021
Pääkirjoitus: Evankeliumi ei ole markkinatuote
"Evankeliumi ei ole tuote, lähetyskäskyn täyttäminen ei ole mainoskampanja eikä kirkon tehtävä ole kerätä tykkäyksiä", muistuttaa Pekka Rehumäki.
25.11.2021
Pääkirjoitus: ”Anna nähdä olennainen”
Mitkä asiat ovat sinun tarvehierarkiasi kärjessä? Mihin sinä olet sitoutunut – tai mistä kenties riippuvainen, kyselee Pekka Tuomikoski.
16.11.2021
Pääkirjoitus: Maallistumisen armollisuus
Maallistumisen armollisuus on siinä, että se vapauttaa ihmisen uskonnollisesta suorittamisesta, kirjoittaa Juhani Lavanko.
2.11.2021
Pääkirjoitus: Irtipäästämisen kipeys
Toisinaan irtipäästäminen tekee hyvää. On uskallettava kyseenalaistaa perinteitä ja kysyä, kantaako kirkko mukanaan negatiivisia asioita, joista emme osaa päästää irti, pohtii Salla Autere.
26.10.2021
Pääkirjoitus: Tutustumismatkalla
Jokainen löytää itselle sopivan tavan hiljentyä ja rauhoittua. Joillekin se voi olla ensin siirtyminen epämukavuusalueelle, kun on tottunut koko ajan menemään ja tekemään, kirjoittaa Petri Satomaa.
20.10.2021
Pääkirjoitus: Ikävä kotiin
Kirkon pitäisi olla elämässään ajelehtiville paikka, jossa voi tuntea kuuluvansa johonkin ja josta saa voimaa kasvattaa juuriaan, kirjoittaa Kati Jurkko.
5.10.2021
Pääkirjoitus: Nuoret tarvitsevat hengailupaikkoja
Nuori luo itsensä muiden keskellä. Tärkeää on, että se onnistuu paikassa, jossa lähettyvillä on myös turvallisia aikuisia, muistuttaa Elsi Salovaara.
29.9.2021
Pääkirjoitus: Jotta yksi maapallo riittää
Jumala on antanut ihmiselle vastuun viljellä ja varjella ja käyttää järkeämme, kirjoittaa Oulujoen seurakuntaneuvoston jäsen Helena Ylimaula.
15.9.2021
Pääkirjoitus: Köyhät keskellämme
Oulun hiippakunnan strategiaan on linjattu: ”Jokaisella kristityllä tulisi olla ainakin yksi syrjäytynyt ihminen ystävänä.” Haaste on heitetty, kirjoittaa Jaakko Tuisku.
31.8.2021
Pääkirjoitus: Eteenpäin yksi teko kerrallaan
Maailman elinkelpoisena säilyttäminen on yhteinen savotta. Ilmastoahdistus iskee helposti, sillä tehtävä tuntuu musertavan isolta. Omaa elämää ei tarvitse muuttaa kerralla, mutta jokainen teko on eteenpäin, kannustaa Elsi Salovaara.
24.8.2021
Pääkirjoitus: Tärkeintä ovat ihmiset
- Mitä jää, kun työura on taputeltu, kaikki tavarat hankittu, rahaa on loppuelämän tarpeiksi ja jälkeläisillekin, pohtii Kati Jurkko.
17.8.2021
Pääkirjoitus: Kunnioitusta elämän monimuotoisuudelle
Niin kauan kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluva joutuu elämässään kohtaamaan ennakkoluuloja, loukkauksia ja vihaa, tarvitaan sateenkaarimessua, toteaa Timo Juntunen.
12.8.2021
Pääkirjoitus: Rukouksella hajaannusta vastaan
Rukouksen vaara on siinä, että se muuttaa eniten rukoilijaa itseään, kirjoittaa Niilo Pesonen.
27.7.2021
Pääkirjoitus: Yksi tyyli ei toimi kaikille
Rippikoulut ovat merkkipaalu, jonka vetävyydestä on huolehdittava. Myös rippikouluissa on käytettävä vaihtoehtoisia tapoja oppia ja opettaa, kirjoittaa Elsi Salovaara. Seuravaksi voisi toteutua kuvataideripari tai joogaripari?
29.6.2021
Pääkirjoitus: Kankea mutta luotettava
Oululaiset pitävät seurakuntia luotettavina ja uskottavina, mutta toisaalta varovaisina ja kangistuneina. Media, hautausmaa ja kirkolliset toimitukset ovat areenoja, joiden kautta ihmiset ovat seurakuntaansa eniten kosketuksissa, kirjoittaa Elsi Salovaara.
1.6.2021
Pääkirjoitus: Elämä kantaa, kun siihen uskoo
"Kaikella on tarkoituksensa, myös sillä, että jotain ei tapahdu. Jos ovet johonkin oppilaitokseen tai työpaikkaan eivät avaudu nyt, se ei ole maailmanloppu, vaikka pettymys on iso", kannustaa Elsi Salovaara.
19.5.2021
Pääkirjoitus: Pyhiinvaellus – merkityksellinen matka
Oulun seurakuntien yhtymäjohtaja Pekka Asikainen uskoo, että pyhiinvaellus voi olla vaeltajalle hyvää tekevä löytöretki: "Moni asia saattaa loksahtaa kohdalleen, kun on aikaa hiljentymiseen ja kulkemiseen."
11.5.2021
Pääkirjoitus: Mikä on sinun Öljymäkesi?
On ollut liikuttavaa huomata, kuinka kirkkojen sulkeminen vaikutti kaipuuna sanan ja sakramenttien äärelle. Melkoisen moni kaipaa jo samaan tilaan tuttujen kasvojen kanssa. Kirkot ovat tärkeitä paikkoja, vähän samanlaisia kuin Öljymäki Jeesuksen aikana, kirjoittaa Pekka Tuomikoski.
13.4.2021
Pääkirjoitus: Muurahainen on leponsa ansainnut
Etätyö on tehnyt meistä entistä tuottavampia ja itseohjautuvampia. Raamattu kehottaa meitä kyllä ahkeruuteen, mutta muistuttaa myös rentoutumisesta, huomauttaa Kati Jurkko.
30.3.2021
Pääkirjoitus: Ehtoollispöydän ikävä
"Virtuaalikirkosta on tullut säännöllinen sunnuntaiaamun kumppani ja radion aamuhartauksilla on ollut entistäkin suurempi merkitys elämässäni. Kun kirkkojen ovet ovat pysyneet kiinni, sielun ruokaa on ollut pakko nauttia digitaalisesti", kirjoittaa Mikko Salmi.
23.3.2021
Pääkirjoitus: Jokainen meistä on vaikuttaja
Kukaan meistä ei ole täysin ennakkoluuloton. Luomme ilmapiiriä jokaisessa kohtaamisessa, kirjoituksessa ja kommentissa. Ei ole yhdentekevää, mitä puhumme. Sillä on aina vaikutusta, painottaa Elsi Salovaara.
9.3.2021
Pääkirjoitus: Tieto lisää turvaa
Kun päätöksiä tehdään, ne on syytä tehdä sen hetken parhaan tutkitun tiedon varassa. Tunnepohjaiset spekulaatiot, jotka epätietoisuus mahdollistaa, eivät lopulta ole sellainen pohja, jolle päätöksiä voi rakentaa, painottaa Teemu Isokääntä.
2.3.2021
Pääkirjoitus: Osaanko kuunnella ja auttaa?
"Hyvä kuuntelija malttaa laittaa oman näkökulmansa sivuun kuuntelemisen ajaksi. Myös silmillä voi kuunnella", muistuttaa Petri Satomaa.
11.2.2021
Pääkirjoitus: Lisää teologiaa arkikäyttöön
Jaakko Tuisku kuvaa teologiaa, kristinuskoa tutkivaa tiedettä, sivistyksen aarreaitaksi. Hänen mielestään tarvitaan lisää ihmisiä popularisoimaan teologiaa.
1.2.2021
Pääkirjoitus: Ilmasta tehtyjä
Olipa kyse nuoruuden kasvukivuista tai repivän vaikeasta aikuisuudesta, oma apu ei aina ole se paras apu, tietää Satu Saarinen. Lauluntekijä Samuli Putron sanoin: Jos huolehdit minusta, huolehdin sinusta. Ja elämä meistä.
19.1.2021
Pääkirjoitus: Hengellinen väkivalta satuttaa syvältä
Hengellisen painostuksen uhri saattaa kärsiä kokemastaan vuosia ja vuosikymmeniä. Asia ei ole yhdentekevä. Meidän kirkon ihmisten tehtävä on sekä hoitaa näitä uskonnolla haavoitettuja että pyrkiä estämään hengellinen väkivalta kun huomaamme sitä ympärillämme, toteaa Hailuodon kirkkoherra Timo Juntunen.
15.12.2020
Pääkirjoitus: Karsittu joulu paljastaa olennaisen
Historiassa ei ole joulua, jolloin alueemme ihmiset eivät olisi kokoontuneet joulukirkkoon. Pandemian seurauksena näin tulee nyt tapahtumaan. Vaikka fyysisesti emme voikaan kokoontua, ei jätetä ketään yksin viettämään joulua, kannustaa Niilo Pesonen.
25.11.2020
Pääkirjoitus: Auta!
Hoosianna tarkoittaa avunpyyntöä: Auta! On hyvä huomata ympärillä oleva hätä ja avunpyynnöt. Voimme auttaa tekemällä, kuuntelemalla ja lahjoittamalla, kannustaa Pekka Asikainen.
18.11.2020
Pääkirjoitus: Sukupolvesta toiseen?
Merkityksellistä kirkon kannalta on pystyä luomaan puitteet seuraavalle sukupolvelle uskoa ja luottaa Jumalaan. Ensimmäinen askel voi olla se, että rukoilee lasten kanssa, kannustaa Jaakko Tuisku.
12.11.2020
Pääkirjoitus: Sallikaa lasten elää hengellistä elämää – älkää estäkö heitä
Mahdollisuus elää hengellistä elämää on lapsen ihmisoikeus. Kirkon tulevaisuus ratkaistaankin lastenhuoneen sängyn laidalla, kirjoittaa Mikko Salmi.
28.10.2020
Pääkirjoitus: Kaikki ei ole hallittavissa
Ennen viimeisen rajan ylittämistä meidän ihmisten tehtävä on käyttää Jumalan meille antamaa järkeä tämän maailman ja toistemme hyväksi, pohtii Niilo Pesonen.
12.10.2020
Pääkirjoitus: Kolme vuotta remonttihommissa
Kun seurakuntia ohjataan kiinteistöstrategian tekemiseen, samalla olisi hyvä miettiä, millaisilla rakenteilla seurakuntien osaamista tuetaan, kirjoittaa Teemu Isokääntä.
29.9.2020
Pääkirjoitus: Auttamistyö vaatii resursseja
Kaikki eivät tipahda yhteiskunnan turvaverkkoihin. Päättäjiltä tarvitaankin tahtoa varata seurakuntien budjetteihin riittävästi rahaa diakoniatyötä varten, kirjoittaa Mikko Kälkäjä.
23.9.2020
Pääkirjoitus: Korkeimman hallinto-oikeuden selventävä päätös
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon avioliittokäsitys oli ja on yhä miehen ja naisen välinen, muistuttaa Pauli Niemelä.
16.9.2020
Pääkirjoitus: Raamattu ja miten se luetaan
Kunpa oppisimme lukemaan Raamattua avoimesti, emmekä omalle ideologiallemme vahvistusta poimien, toivoo Satu Saarinen.
11.9.2020
Pääkirjoitus: Kirkon aatteellistumisen kirous
Kirkon tehtävää ei pidä määrittää jäsenkyselyjen perusteella. Onko moniarvoisuuden tavoittelusta tullut kirkon miina, pohtii Juhani Lavanko.
25.8.2020
Arvostusta kirkon aarteille
Kirkollisten toimitusten ympärille rakennetaan krääsää, mikä ei niihin kuulu. Sen sijaan kirkon pitäisi kertoa selvästi, mitä toimitukset tarkoittavat, toteaa Erja Oikarinen pääkirjoituksessaan.
18.8.2020
Pääkirjoitus: Vallankäyttö sopii huonosti kirkolle
Naiselle ei haluttu avata pappisvirkaa, koska miehet halusivat pitää kiinni oikeudestaan päättää, mikä on naisen paikka tässä yhteiskunnassa ja kirkossa. Samasta epärehellisestä vallankäytöstä on kysymys nyt, kun puhutaan samaa sukupuolta olevien parien kirkollisesta vihkimisestä, toteaa Mikko Salmi.
12.8.2020
Pääkirjoitus: Kaikki kummius on arvokasta
Satu Kreivi-Palosaari on havainnut kahdenlaista näkökulmaa kummiuteen; perinteisen kirkon kummiuden ja kummiuden, joka ei välttämättä liity kristilliseen kasvatukseen.
4.8.2020
Pääkirjoitus: Elämän tärkeät hetket muistetaan
Joihinkin elämän käännekohtiin ja tapahtumiin pystymme valmistautumaan, toiset yllättävät meidät. Pian ensimmäisen luokan aloittavat tuhannet suomalaislapset. Se on iso merkkipaalu niin lapsille kuin heidän vanhemmilleen, kirjoittaa Elsi Salovaara.
28.7.2020
Pääkirjoitus: Ajasta ja paikasta riippumatta
Kirkon pitää mennä sinne, missä ihmiset ovat. Ja missä sitä nykyään ollaan enemmän kuin puhelimella, muistuttaa Kati Jurkko.
7.7.2020
Pääkirjoitus: Iloa, rauhaa ja oikeamielisyyttä vapaa-ajallesi
Levon suominen itselle ja lähimmäiselle on myös armahtamista. Emme ole koneita, tarvitsemme palautumista, toteaa Limingan seurakunnan kirkkoherra Pekka Tuomikoski.
23.6.2020
Pääkirjoitus: Laitetaan mummujen elämänopit kiertoon
On hyvä hahmottaa itsensä osana sukupolvien ja sukupolvikokemusten jatkumoa. Aiempien sukupolvien kokemukset ja niistä saadut opit vaikuttavat meihin, pohtii Elsi Salovaara.
11.6.2020
Pääkirjoitus: Mitä varten seurakunta on olemassa?
Taloudellisten haasteiden luodessa paineita, on hyvä muistaa, mitä varten seurakunnat ovat olemassa. Niilo Pesonen nostaa esiin kolme päätehtävää.
27.5.2020
Pääkirjoitus: Seurakuntalehdellä on tulevaisuus
Tulevina vuosina kirkon on satsattava viestintäänsä suhteessa enemmän kuin nykyisin. Kesän aikana toteutettava Rauhan Tervehdyksen lukijatutkimus antaa siihen lisätietoa, kirjoittaa Pauli Niemelä.
20.5.2020
Pääkirjoitus: Teot tuntuvat sanoja enemmän
Vaikka rukouksessa on voimaa, ilman ruokaa ei kukaan elä. Seurakuntien emäntien tekemät take away -ateriat ovatkin rasioihin pakattua lähimmäisenrakkautta, kirjoittaa Elsi Salovaara.
13.5.2020
Pääkirjoitus: Uusi normaali
Epävarmuuteen suostuminen tekee kipeää, koska se vaatii luopumista kaiken hallitsemisen harhasta, kirjoittaa Juhani Lavanko.
7.5.2020
Pääkirjoitus: Ammattilaiset hoitaa
Poikkeusolot ovat tuoneet esiin työntekijöiden taitoja. Työn rakenteissa tulee olla joustoa ja muutosvaraa, kirjoittaa Jaakko Tuisku.
22.4.2020
Pääkirjoitus: Otetaan oppia taivaan linnuilta
Menneisyys meni jo, tulevaa me emme tiedä. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet, toteaa Kati Jurkko.
15.4.2020
Pääkirjoitus: Hymyillään, vaikkei halailla
Toivottavasti koronarajoitusten alla vietettävät kuukaudet eivät jätä meihin toisen koskettamisen pelkoa, pohtii Elsi Salovaara.
31.3.2020
Pääkirjoitus: Kirkolla on tehtävä
Kaiken epävarmuuden keskelläkin kirkko toteuttaa yhä pastoraalista tehtäväänsä, kirjoittaa Jouni Heikkinen.
26.3.2020
Pääkirjoitus: Elämme poikkeuksellista aikaa
Virtuaalikirkon reilusti nousseet katsojamäärät kertovat ihmisten yhteisöllisyyden kaipuusta ja elämän merkityksen pohtimisesta, pohtii Pekka Asikainen.
14.3.2020
Pääkirjoitus: Koettelemus kohtasi maailmaamme
Lähikontaktin välttäminen, jatkuva käsien pesu ja eristäytyminen toisista pitävät ajatukset uhkaavassa taudissa. Samalla on muistettava kirkon tärkein tehtävä: ihmisten lohduttaminen, kirjoittaa Timo Juntunen.
10.3.2020
Pääkirjoitus: Esimiehen rukous
Eikö vallanpitäjien pitäisi rukoilla niiden puolesta, joihin he valtaansa käyttävät, pohtii Teemu Isokääntä.
18.2.2020
Pääkirjoitus: Seurakunnat ovat keskenään epätasa-arvoisia
Väestön kasvualueilla ratkaistaan koko kirkon tulevaisuus. Kirkon merkitys niin maalla kuin kaupungissakin asuvalle täytyy perustella arkielämän tasolla, kirjoittaa Erja Oikarinen.
11.2.2020
Pääkirjoitus: Laki velvoittaa euroja enemmän
Laki konsultoi euroa enemmän, kun suunnitellaan toimintaa ja tilaratkaisuja. Siksi kirkkorakennuksiin tulisi tehdä lapsivaikutuksen arviointi, toteaa Petri Satomaa.
5.2.2020
Pääkirjoitus: Aihe, joka koskettaa ihan jokaista
On hienoa, että yhteiskunnassa myönnetään vanhempien tarvitsevan tukea. Jokainen on jonkun lapsi. Siksi Yhteisvastuun keräyskohde koskettaa meistä jokaista, pohtii Elsi Salovaara.
28.1.2020
Pääkirjoitus: Vaientaminen ei ole leikin asia
Jokaisella tulee olla oikeus ilmaista vapaasti ajatuksensa tai vakaumuksensa pelkäämättä, että joutuu sen vuoksi paheksutuksi, kirjoittaa Mikko Kälkäjä.
23.1.2020
Pääkirjoitus: Kristityt tarvitsevat yhteistä rukousta
Kun kanssakäymiset eri taustoista ja kulttuureista tulevien ihmisten kanssa yleistyvät, niin myös ekumeeniselle työskentelylle on tarvetta, muistuttaa Ilkka Mäkinen.
14.1.2020
Pääkirjoitus: Lähde, joka kumpuaa ikuisen elämän vettä
Jokainen kokee tarvetta tulla hyväksytyksi ja armahdetuksi, muistuttaa Pekka Tuomikoski.
8.1.2020
Pääkirjoitus: Uuden vuosikymmenen haaste
Seurakuntien toiminnan painopistettä pitäisi siirtää yhteisölähtöiseen toimintaan, niin että seurakunnan työntekijät kohtaavat ihmisiä siellä, missä he ovat jo valmiina, kirjoittaa Pauli Niemelä.