Pääkirjoitus: Voiko kirkko ottaa kantaa?

”Kun mietitään, kenellä on oikeus lausua mielipiteitä, tai mistä asemasta käsin voi arvioida yhteiskunnallisia asioita, mennään helposti sivuraiteelle. Itse asia voi jäädä peräti toissijaiseksi”, pohtii Timo Juntunen.

Helsingin Haagan seurakunnan ja Turun tuomiokirkkoseurakunnan taannoiset ulostulot, joissa ilmaistiin huoli pienituloisten asemasta maassamme, synnyttivät tiukan keskustelun niin kirkon sisällä kuin laajemminkin.

Keskustelun ytimessä näyttää olevan kysymys siitä, voiko kirkko ja näissä tapauksissa yksityinen seurakunta ottaa kantaa puoluepolitiikkaan.

Arkkipiispa Tapio Luoma osallistui keskusteluun verkkosivuillaan julkaistussa kannanotossa. Hän muistuttaa, että yhteiskunnallinen keskustelu on tärkeää demokratian toimivuuden kannalta ja kirkolla on velvollisuus nostaa esille omia, kriittisiäkin näkökantoja.

Luoman mukaan kirkko toimii tässä omasta arvopohjastaan käsin, puolueista riippumattomana.

Kun mietitään, kenellä on oikeus lausua mielipiteitä, tai mistä asemasta käsin voi arvioida yhteiskunnallisia asioita, mennään helposti sivuraiteelle. Itse asia voi keskustelun melskeessä hämärtyä tai jäädä peräti toissijaiseksi.

Uutiset esimerkiksi julkisen terveydenhuollon resurssipulasta tai asumistuen leikkauksista ovat joka tapauksessa herättäneet siinä määrin huolta, että päättäjien on otettava huolenilmaukset tosissaan.

Kirkon diakoniatyö pyrkii tavoittamaan haavoittuvassa asemassa olevat yhteiskuntamme jäsenet ja diakoniatyöntekijät tuntevat varsin hyvin heidän arkensa. Onkin tärkeää puhua näiden ihmisten puolesta, sillä yhteiskunnan vahvuutta mitataan sillä, kuinka se pitää huolta heikommista jäsenistään.

Kirjoittaja on Hailuodon kirkkoherra


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää