Pääkirjoitus: Nuoret miehet, tervetuloa!

Satu Saarinen on ilahtunut nuorten miesten kasvavasta kiinnostuksesta kirkkoa ja seurakunnan toimintaa kohtaan. Syitä on useita.

Paitsi tutkimusten, myös osallistuvan havainnoinnin mukaan nuorten miesten kiinnostus kirkkoa ja seurakunnan toimintaa kohtaan on kasvussa. Tämä on huomattu paitsi luterilaisessa kirkossa, myös toisessa kansankirkossamme, ortodoksisessa kirkossa. Varmasti muuallakin?

Tutkimusten mukaan nuoret miehet ovat saman ikäisiä naisia uskonnollisempia. Nuorten miesten parissa luotetaan kirkkoon ja ollaan taipuvaisempia uskomaan opinkappaleisiin. Kirkko nähdään omia arvoja vastaavana ja läheisempänä, kuin millaisena nuoret naiset sen näkevät. Taannoinen konservatiivisten arvojen nousu ei selitä nuorten miesten kirkkomyönteisyyttä – mikä on helpottava tieto.

Kun asiasta on kysytty nuorilta miehiltä itseltään, vastaukseksi on tullut kirkon huolenpito nuorten pahoinvoinnin lisääntyessä, teologisten kysymysten kiinnostavuus sekä halu viettää kristillisiä juhlapyhiä läheisten kanssa.

Vanhasta traditiosta nousevat uskonnollisuuden muodot kuten pyhiinvaellus ja meditaatio puhuttelevat. Eikä enää ole ”noloa” puhua hengellisistä kysymyksistä. Tähän on vaikuttanut muun muassa nuorten maailman luonteva monikulttuurisuus – on ok puhua omasta uskosta ja siihen liittyvistä tavoista ja rituaaleista.

Tervehdin suurella ilolla tätä kehitystä! Samalla toivon, että kaikki, sukupuolesta ja iästä riippumatta voisivat löytää seurakunnasta ja kirkosta jotain pysyvää, kutsuvaa, kannattelevaa, turvallista ja toivoa ylläpitävää. Sitä kaikkea meistä jokainen tarvitsee näinä aikoina.

Nuoret miehet – arvostan teidän informoitua valintaanne! Yhteisössä, jossa jokaisen uskonratkaisua ja etsintää kunnioitetaan, kristinuskolla on multa, josta uusia elämänvoimaisia versoja puskee esiin. Nuorissa on tulevaisuus.

Kirjoittaja on Oulun tuomiorovasti


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää