Pääkirjoitus: Päätöksentekijä löytyy aina

Demokratialle ja edustuksellisuudelle laskeva ehdokasmäärä on huono uutinen. Nähtäväksi jää, keitä ehdokkaat houkuttavat vaaliuurnille. Vaihtoehtojen vähetessä korostuu äänestäjien rooli. Heillä on paljon valtaa, aprikoi Elsi Salovaara.

Marraskuun seurakuntavaaleissa on vähemmän ehdokkaita kuin neljä vuotta sitten. Tämän voidaan todeta olevan valtakunnallinen trendi muutamien seurakuntien iloisia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Demokratialle ja edustuksellisuudelle laskeva ehdokasmäärä on huono uutinen. Yleisesti havaittu tosiasiahan on, että mitä laajempi on ehdokaskunta, sitä laajempi on myös äänestäjäkunta. Tuttua on aina helpompi äänestää.

 

Kun äänestämättä jättäneiltä on kysytty syytä vaaleissa nukkumiseen, usein syy on juuri se, ettei ole ollut ketään tuttua ehdokasta.

 

Kun äänestämättä jättäneiltä on kysytty syytä vaaleissa nukkumiseen, usein syy on juuri se, ettei ole ollut ketään tuttua ehdokasta. Mitä useammalla on sukulainen, harrastuskaveri tai vaikka naapuri ehdolla, sitä enemmän ääniä ehdokkaalle ja hänen listalleen tulee.

Mutta ei vielä heitetä ilmoille ”kirkossa kuulutettuna” johtopäätöstä, jonka mukaan äänestysaktiivisuuskin väistämättä laskisi ehdokasmäärien pienenemisen myötä.

Oululaisten valitsijayhdistysten asettamien listojen ehdokasmääriä neljän vuoden takaiseen verratessa käy ilmi, että ehdokasmäärä on laskenut niistä kaikilla.

Eniten se laskenut ainoalla selkeästi puolueisiin sitoutuneella ryhmällä, keskustan ja kokoomuksen yhteislista Katseella. Esimerkiksi Karjasillan seurakunnassa Katseen ehdokasmäärä laski kymmenestä ehdokkaasta kahteen.

Parhaiten asemansa on säilyttänyt Toimivat seurakuntalaiset -ryhmä. Kristillisten perusarvojen puolesta -lista sekä liberaalimmat ryhmät Verso ja Esli onnistuivat jopa nostamaan ehdokasmääräänsä ainakin yhdessä seurakunnista.

Onko niin, että puolueaktiivien voimat menevät kunnallisiin ja valtakunnallisiin vaaleihin? Eikö kirkko kiinnosta?

Ehdokkaiden vähetessä tulevissa vaaleissa onkin vain yksi varma asia: Äänestäjällä on aiempaa suurempi rooli.

Kirjoittaja on Rauhan Tervehdyksen päätoimittaja


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää