Pääkirjoitus: Nuoret tarvitsevat apua
”Seurakunnat ovat jo pitkään toimineet kiinteässä yhteistyössä kuntien, järjestöjen ja nyt myös hyvinvointialueiden kanssa. Yhteistyötä pitää syventää. Resursseja on ohjattava nuorisotyöhön”, painottaa Erja Oikarinen.
Uuden hallitusohjelman visiossa todetaan: ”Jokaisella lapsella ja nuorella on edellytykset rakentaa hyvää elämää ja tavoitella unelmiaan.” Tähän näkyyn on helppo yhtyä puoluetaustasta riippumatta.
On aivan välttämätöntä, että lapsiin ja nuoriin panostetaan, ja että jokainen aikuinen omalta paikaltaan auttaa nuoria kasvuun ja elämään.
Hyvinvointivaltiomme järjestelmissä on kuitenkin ongelmia, kuten henkilöstön riittävyys tai perheiden hädän löytyminen. Nuorten mielenterveysongelmat ovat kasvaneet ja oppimistulokset heikentyneet. Nuorten kohtaama ja tekemä väkivalta on kasvanut.
Juuri nyt monissa perheissä iloitaan nuoren saamasta koulutuspaikasta. Kaikki nuoret eivät kuitenkaan saaneet tätä iloista uutista. Kaikki eivät myöskään saaneet kesätyöpaikkaa.
On nuoria, joiden mielenterveyden tukipalveluja ei kesällä ole. On nuoria, joiden läheisin vertaistuki löytyy Jodelista tai muista somekanavista – ei omasta perheestä tai oikeista ystävistä. Miten tällainen nuori rakentaa hyvää elämää tai tavoittelee unelmiaan?
Juuri nyt tällaisen nuoren pitää saada tulla kohdatuksi. Yksikin turvallinen aikuinen, joka on kiinnostunut siitä, mitä nuorelle kuuluu, voi olla se auttava käsi, joka nostaa elämässä eteenpäin. Kaikenlaisista huolista ja ongelmista löytyy tie eteenpäin. Aina sitä ei itse jaksa nähdä. Mutta hän, joka on lähellä, voi näyttää askelmerkkejä eteenpäin, jopa kulkea muutaman askeleen vierellä.
Hallitusohjelmassa ”lisätään matalan kynnyksen palveluiden ja mielenterveysavun saatavuutta yhteistyössä muun muassa järjestöjen ja seurakuntien kanssa”. Seurakunnat ovat jo pitkään toimineet kiinteässä yhteistyössä kuntien, järjestöjen ja nyt myös hyvinvointialueiden kanssa. Yhteistyötä pitää syventää. Resursseja on ohjattava nuorisotyöhön.
Työtä on rakennettava myös seurakuntien perinteisten työalajakojen ylitse. Esimerkiksi varhaiskasvatus ja diakoniatyö voivat yhdessä löytää uusia tapoja auttaa lapsiperheitä. Kaikilla on oikeus hyvään elämään, ja jopa unelmiensa tavoitteluun.
Kirjoittaja on Rauhan Tervehdys ry:n hallituksen puheenjohtaja
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.