Pääkirjoitus: Tavoitteena puhdas ilma

Laulunsäe ”Olet ilma jota hengitän”, herättää Vesa-Tapio Palokankaassa monenlaisia pohdintoja niin sisäilmasta, työpaikan ilmapiiristä kuin kirkon keskustelukulttuurista.

Olet ilma, jota hengitän, lauletaan eräässä laulussa. Me kaikki hengitämme monenlaista ilmaa. Tuon laulun tekijä laulaa kaiketi rakkaudesta. Sekin on tärkeä ilma. Mutta on muutakin ilmaa.

Luonnon herääminen tuo monenlaista ilmaa hengitettäväksi. Uuden elämän ja tuoreen mullan tuoksu virkistää ja tuo usein toivoa mukanaan. On myös heitä, joille kevät on allergisten reaktioiden aikaa. Olet ilma, jota hengitän, vaikka nenä vuotaa ja silmiä kirvelee.

Sisäilmaongelmat ovat monien seurakuntatalojen ongelma.

Sisäilmaongelmat ovat monien seurakuntatalojen ongelma. Niihin ei useinkaan löydy ratkaisua ihan hetkessä. Aikanaan kun seurakuntatalot on rakennettu, on toimittu senhetkisen viisauden mukaan. Ja elinkaarensa on rakennuksillakin.

Väistötilat ovat monille seurakunnille tuttuja ratkaisuja, mutta myös ylimääräinen kuluerä. Rakennusten korjaaminen tai purkaminen ja uuden rakentaminen ovat tätä aikaa. Ne vaativat huolellista suunnittelua, ammattitaitoa, kärsivällisyyttä ja rahaa. Tavoitteena on hyvät olosuhteet ja iloinen lause: Olet ilma, jota hengitän.

Hyvä työilmapiiri on koko työyhteisön asia.

Työilmapiiri on myös yksi ilmanlaatu. Seurakunta työnantajana ja työpaikkana on ihmisten tekemä ja heidän näköisensä. Jokaisessa työpaikassa on erilaisia persoonia. Hyvä työilmapiiri on koko työyhteisön asia. Esihenkilöt ovat avainasemassa, pääseekö työyhteisö loistamaan. Emme ehkä yksin pysty vaikuttamaan, onko työilmapiiri hyvä vai huono, mutta se on ilma, jota hengitän.

Seurakunnissa on myös hengellinen ilmapiiri. Vaikka olemme saman kirkon työntekijöitä ja elämän ohjenuorana on sama Raamattu, siltikin saatamme olla eri mieltä asioista. Ehkä emme itse ole aina oikeassa. Kun osaamme kunnioittaa toisiamme, voimme sanoa myös hengellisestä ilmapiiristä: olet ilma, jota hengitän.

Kirjoittaja on Muhoksen kirkkoherra


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää