Pääkirjoitus: Ovatko poliittiset ideologiat kauppatavaraa?

Hallitusneuvottelujen ollessa käynnissä Juhani Lavanko pohtii, onko ihmisten yhdenvertaisuus luovuttamaton arvo. Onko Jeesuksen opettamalla kultaisella säännöllä käyttöä valtakunnan politiikassa?

Oikeudenmukaisuus, rauha ja luomakunnan eheys ovat kirkon kieli sanoittaa arvoja, jotka kantavat. Kirkkojen maailmanneuvoston Vancouverin yleiskokouksessa 40 vuotta sitten päätetty ORLE-ohjelmakokonaisuus on ajankohtainen tänään.

Ilmastonmuutos haastaa kirkkoja yhdessä muiden toimijoiden kanssa eettiseen ja poliittiseen työhön ihmiskunnan ja luomakunnan tasapainoisen suhteen löytämiseksi. Tavoitteiden edes jonkinasteinen toteutuminen on hyvän elämän edellytys Suomessa ja globaalisti.

Tavoitteista yksikään ei ole itsestäänselvyys edes pohjoismaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa. Niiden toteutumista joko edistetään tai rapautetaan arjen politiikalla.

Eduskuntavaalit ovat takana. On hallitusneuvottelujen aika. Näissä neuvotteluissa punnitaan, mistä tavoitteista voidaan tinkiä hallitusyhteistyön mahdollistamiseksi.

Kulttuuriimme on pesiytynyt tapa halveksia ihmisiä, jotka muuttavat pinttyneitä näkemyksiään. Heitä nimitellään takinkääntäjiksi. Eikö ole pelkästään tavoiteltavaa tarkistaa näkökantaa, kun maailma vaikkapa syvälle luotaavan poliittisen keskustelun tuloksena näyttäytyy uudessa valossa?

 

Eikö ole pelkästään tavoiteltavaa tarkistaa näkökantaa, kun maailma vaikkapa syvälle luotaavan poliittisen keskustelun tuloksena näyttäytyy uudessa valossa?

 

Kristillisen sosiaalietiikan perusta on Jeesuksen opettama kultainen sääntö. ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Tässä on laki ja profeetat” (Matt. 7:12). Onko Jeesuksen ohjeistuksella käyttöä arjen politiikassa?

Onko kaikenikäisten suomalaisten, siis myös lasten ja vanhusten, sekä koko yhteiskuntamme hyvän tulevaisuuden rakentaminen tarpeellista työperäistä maahanmuuttoa edistämällä? Onko ihmisten yhdenvertaisuus luovuttamaton arvo vai poliittista kauppatavaraa, jonka hinnoittelee kysyntä ja tarjonta?

Onko poliittisella kaupankäynnillä luovuttamattomia arvoperusteisia reunaehtoja?

Kirjoittaja on Karjasillan seurakunnan kirkkoherra


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää