Pääkirjoitus: Äänen verran vaikutusvaltaa

”Mitä useampi seurakuntalainen äänestää, sitä paremmin vaalitulos vastaa seurakunnan jäsenistön arvoja, näkemyksiä ja toiveita seurakunnan toiminnan suunnasta”, muistuttaa Eija Nivala.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 20.11. Kaikkiin maamme evankelisluterilaisiin seurakuntiin valitaan uudet luottamushenkilöt, jotka omalla äänellämme valtuutamme hoitamaan seurakunnan hallintoa ja taloutta. Kirkkovaltuustoissa sekä kirkko- ja seurakuntaneuvostoissa tehdään tärkeimmät seurakuntien toimintaa ohjaavat päätökset.

Seurakunnan jäseninä meillä on oikeus ja mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten seurakuntaa johdetaan. Äänestäessämme otamme kantaa siihen, mikä kirkossa on tärkeää ja kenen ajattelemme hoitavan luottamustehtäväänsä oman seurakuntamme parhaaksi.

Seurakuntavaalien äänestysprosentti on usein jäänyt alhaiseksi verrattuna valtiollisiin tai kuntavaaleihin. Voi olla, että moni ajattelee seurakunnan olevan jo niin hyvässä hoidossa, ettei ole syytä muutokseen. Tai sitten usko omaan vaikuttamisen mahdollisuuteen horjuu. Ehdokkaat voivat olla tuntemattomia, eikä listojen tavoitteista liioin tahdo saada selvää.

Myös seurakuntavaaleissa apuaan tarjoavat vaalikoneet, joissa ehdokkaat ovat vastanneet seurakuntaa tai laajemminkin kirkon linjauksia koskeviin kysymyksiin. Uskon että, vastauksia tutkimalla voit löytää luottamuksesi arvoisen ehdokkaan, jonka näkemykset vastaavat riittävässä määrin arvojasi ja näkemyksiäsi.

Mitä useampi seurakuntalainen äänestää, sitä paremmin vaalitulos vastaa seurakunnan jäsenistön arvoja, näkemyksiä ja toiveita seurakunnan toiminnan suunnasta.

Valitut kirkkovaltuutetut äänestävät puolestamme myös kirkolliskokousvaalissa, eli he valitsevat edustajat koko kirkon ylimpään päättävään elimeen. Keitä he ovat ja miten he kirkkoa ohjaavat, päätetään pitkälti jo seurakuntavaaleissa. Jokaisella seurakuntalaisella on yhden äänen verran vaikutusvaltaa. Se on arvokas jäsenetu.

Kirjoittaja on Oulun tuomiokirkkoseurakunnan vs. kirkkoherra


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää