Pääkirjoitus: Vielä yksi vaalilupaus

Teemu Isokääntä kannustaa vastavalittuja luottamushenkilöitä kuuntelemaan lapsia ja nuoria. – Kuulluksi tuleminen vahvistaa sitä tunnetta, että omalla mielipiteellä on merkitystä, hän toteaa.

Seurakuntiin on nyt valittu uudet päättäjät, eli onneksi olkoon ja siunausta kaikille teille valituille!

Valituksi tulemisen jälkeen on vaalilupausten lunastamisen aika. Toiset ovat lupailleet rohkeasti ja enemmän, toiset vähän maltillisemmin. Mutta olivatpa valittujen päättäjien vaalilupaukset mitä tahansa, niin yhden lupauksen haluaisin vielä ujuttaa tulevien kokouspapereidenne joukkoon. Nimittäin sen, että lupaatte kuunnella lapsia ja nuoria.

Lapsivaikutusten arviointi on kirkkojärjestykseen kirjattu, jotta jokaisen päätöksen yhteydessä mietitään, miten päätös lapsiin ja nuoriin mahdollisesti vaikuttaa. Päätösten kirjaimilla on kuitenkin vaaransa jäädä kuolleiksi, ellei lapsia ja nuoria aidosti kuulla päätöksiä valmisteltaessa.

Koska hallintoelinten istunnot ovat luonteeltaan vähemmän lapsiystävällisiä, kuuleminen vaatii ennakointia. Tässä auttaa se, että seurakunnissa on iso joukko kasvatuksen ammattilaisia, jotka voivat auttaa päättäjiä kuulemaan lasten äänen. Samoin on hyvä selvittää, miten seurakunnassasi on järjestetty vaikuttajanuorten toiminta ja heidän kuulemisensa.

Lasten ja nuorten kuulemisella edistetään tietysti heidän asemaansa seurakuntien toiminnassa, mutta samalla se on mitä parhainta kristillistä kasvatusta ja demokratiakasvatusta. Se, että tulee itselle tärkeissä asioissa kuulluksi, on huomatuksi ja arvostetuksi tulemista.

Kuulluksi tuleminen vahvistaa sitä tunnetta, että omalla mielipiteellä on merkitystä. Tällaisilla kokemuksilla voi olla suuri vaikutus siihen, kun tämän päivän lapset ja nuoret aikuistuttuaan miettivät, äänestänkö vaaleissa tai lähdenkö jopa ehdolle vaaleihin. Kirkon tulevaisuus tarvitsee lapsia ja nuoria, joita on kuultu.

Kirjoittaja on Tyrnävän seurakunnan kirkkoherra


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää