Pääkirjoitus: Paras peili arvoistamme

”Olemme päivittäin arvovalintojen edessä. Se, mihin kohdistamme energiamme ja aikamme, kertoo sydämestämme vahvasti. Se kertoo, keitä todellisuudessa olemme ja mitkä ovat elämämme todelliset arvot”, kirjoittaa Aarne Kiviniemi.

Mihin käytät aikaasi? Mihin kiinnität huomiosi? Mikä saa sinut nousemaan barrikaadeille? Vai saako mikään? Olemme päivittäin arvovalintojen edessä. Se, mihin kohdistamme energiamme ja aikamme, kertoo sydämestämme vahvasti. Se kertoo, keitä todellisuudessa olemme ja mitkä ovat elämämme todelliset arvot.

Sanojemme ja tekojemme yhteismitallisuus on uskottavuutemme ja luottamuksemme keskeinen mittari. Joskus tekee kipeää kohdata se, kuinka puheet itselle tärkeistä arvoista eivät ole samassa suunnassa arjen valintojeni kanssa. Oman itsemme kannalta on tärkeä kohdata avoimin mielin se saamamme palaute, jossa sanojemme ja tekojemme yhteismitallisuutta arvioidaan kriittisesti.

On tärkeä tunnistaa ne kipukohdat, joissa omalta osaltamme on kehittymisen paikka. Tämä vaatii usein valmiutta kohdata häpeää ja  epäonnistumisen tunnetta. Helpompaa on puolustautua ja hyökätä kuin ottaa palaute vastaan. Palaute on meille kuitenkin ainutlaatuinen mahdollisuus oman suuntamme tarkistamisessa.

Armollisuutta säteilevässä ympäristössä on tilaa kohdata oma vajavaisuus. Elämmekö yhteisössä, jossa saamme kohdata kipupisteitämme ja kasvaa niiden kanssa? Armottomuus itseä kohtaan on monien meidän sieluumme piirretty jo lapsuudessa. Sen kanssa kannattaa työskennellä ja kasvaa pieni askel armollisesti kerrallaan.

Kristinuskon ydintä on puhe rakkaudesta. Kristillisen kirkon historia on rakkauden ja myös rakkaudettomuuden historiaa. Minulla on vahva toive, että me voimme valita entistä tietoisemmin, että kohdistamme energiaamme rakkauden tekojen edistämiseen.

Ympärillämme on hätää, pahoinvointia, ihmisiä, jotka tarvitsevat meiltä arjen arvotekoja. Keskinäisen sisäisen rakkaudettoman väännön sijaan meitä kutsutaan osoittamaan rakkautta siellä, missä rakkaudettomuus on liian kauan saanut vaikuttaa.

Haluatko ottaa joka aamu askeleen rakkauden tekojen polulla? Katso peiliin ja kysy: Mihin suuntaan haluan tänään rakkaudessa kasvaa? Mitä se tarkoittaa konkreettisesti päivän kohtaamisissa?

Ja päivän päätteeksi voit tehdä lyhyen arvioinnin: Mihin suuntaan kasvoin tänään rakkaudessa? Miten päivän tilanteet menivät konkreettisesti rakkauden näkökulmasta?

Kirjoittaja on Oulun seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää