Pääkirjoitus: Sanoilla on merkitystä

Kun puhumme toisista ihmisistä ja ihmisryhmistä, puhummeko heistä vertaisinamme? Sanoilla luomme todellisuutta ja kuvaa maailmasta, muistuttaa Elsi Salovaara.

Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas. Näin kuuluu tuttu sanonta, joka on varmasti tullut monen mieleen viime viikkoina, kun kesän uutisotsikot ovat olleet täynnä valtakunnan politiikan kriisejä. Paha kello on kaikunut vuosien takaa ja noiden kellojen viesti on levinnyt ympäri maailmaa.

Kohut ovat hyvä muistutus meistä jokaiselle. Sillä, mitä lausumme toisistamme tai toisillemme, on merkitystä.

Moni muistaa kuulemansa tai lukemansa kehut ja kauniit sanat vuosienkin jälkeen, mutta vielä varmemmin mieleen ja sydämeen jäävät muhimaan ne sanat, jotka on koettu loukkaaviksi tai vähätteleviksi. Sanat voivat tehdä haavoja, jotka eivät parane samalla tavalla kuin rupien suojissa umpeutuvat haavat.

 

Sanat voivat tehdä haavoja, jotka eivät parane samalla tavalla kuin rupien suojissa umpeutuvat haavat.

 

Jokaisella on taatusti parannettavaa siinä, ettemme sanomisillamme tee pahaa toisille.

Kun puhumme toisista ihmisistä ja ihmisryhmistä, puhummeko heistä vertaisinamme? Muistammeko, että jokainen on samanarvoinen jumalankuva, vaikka uskookin eri tavoin, elää erilaisten arvojen mukaan tai näyttää erilaiselta. Riittääkö meillä ymmärrystä erilaisuudelle vai jaammeko eteenpäin ennakkoluuloja, kuulopuheita ja oletuksia?

Vaikka puhuisi tai viestittelisi pienessä piirissä, sanoma leviää tuota piiriä kauemmas, sillä sanat vaikuttajat jokaiseen kuulijaan ja sitä kautta hänen toimintaansa. Sanoilla luomme todellisuutta ja kuvaa maailmasta.

 

Sanat voivat myös parantaa.

 

Joskus on viisautta olla hiljaa, kuunnella ja koettaa ymmärtää. Viisautta on myös pyytää anteeksi, sillä sanat voivat myös parantaa – mutta vain, jos ne on lausuttu täydestä sydämestä.

Kirjoittaja on Rauhan Tervehdyksen päätoimittaja


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää