Pääkirjoitus: Muurahainen on leponsa ansainnut

Etätyö on tehnyt meistä entistä tuottavampia ja itseohjautuvampia. Raamattu kehottaa meitä kyllä ahkeruuteen, mutta muistuttaa myös rentoutumisesta, huomauttaa Kati Jurkko.

Etätyö on joillekin parasta ikinä, toisille se aiheuttaa ahdistusta. Koronan pakottamana etätyöstä on tullut uusi normaali, jonka uskotaan jatkuvan pandemian hellitettyä lähi- ja etätyön yhdistelmänä.

Kun ennen pelättiin, että etätyö tekee meistä laiskoja, nyt tiedetään, että pelko oli turha. Meistä on tullut tuottavampia itseohjautuvia yhteiskunnan valioyksilöitä, muurahaisia, joista Raamatun Sananlaskuissa kehotetaan laiskan ottamaan mallia.

Etätyö saattaa lisätä paineita uupumiseen asti: kun työ on tullut kotiin, se ei enää lopu, kun työpaikan ovi painetaan kiinni. Olemme kotona, mutta silti töissä.

 

Ahkerina muurahaisina haastavin tehtävämme on luoda tasapaino työn ja vapaa-ajan välille.

 

Kultaisessa säännössä kehotetaan kohtelemaan muita kuten haluaisimme itseämme kohdeltavan. Kuitenkin usein kohtelemme muita paremmin kuin itseämme. Unohdamme itsemme, kun kuuliaisina paiskimme töitä terveytemme ja ihmissuhteiden kustannuksella.

On yhteiskunnallisesti ja yksilötasolla vakava paikka, mikäli alamme uudenlaisen työkulttuurin johdosta voida entistä huonommin.

Ahkerina muurahaisina haastavin tehtävämme on luoda tasapaino työn ja vapaa-ajan välille. Raamattu kehottaa meitä ahkeruuteen, mutta muistuttaa myös rentoutumisesta.

Saarnaajan 4:6:ssa sanotaan: ”Parempi on kourallinen lepoa kuin kahmalollinen kovaa työtä ja tuulen tavoittelua.” Työn vastapainona meillä on täysi oikeus myös nauttia elämästä: ”Ihmiselle ei ole mitään parempaa kuin että hän syö ja juo ja antaa sielunsa nähdä hyvää kovan työnsä vuoksi.” (Saarnaaja 2:24.)

Kirjoittaja on Rauhan Tervehdys ry:n hallituksen jäsen


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää