Pääkirjoitus: Koettelemus kohtasi maailmaamme

Lähikontaktin välttäminen, jatkuva käsien pesu ja eristäytyminen toisista pitävät ajatukset uhkaavassa taudissa. Samalla on muistettava kirkon tärkein tehtävä: ihmisten lohduttaminen, kirjoittaa Timo Juntunen.

Maailmamme järkkyi, pandemia iski. Mekään emme voi olla rauhallisessa Suomessamme vain sivustakatsojina. Olemme osalliset koko ihmiskuntaa kohdanneesta koettelemuksesta. Keskuudessamme riehuu tauti, joka on pahimmillaan hengenvaarallinen.

Media on kertonut meille taudin leviämisestä ja auttanut meitä varustautumaan sitä vastaan. Samalla median ohjetulva on kietonut meidät uhan ilmapiiriin. On vaikea keskittyä muuhun, vaikea puhua naapurin kanssa muista asioista kuin viruksesta. Lähikontaktin välttäminen, jatkuva käsien pesu ja eristäytyminen toisista pitävät ajatukset uhkaavassa taudissa.

Seurakunnan toimintoihin aktiivisimmin osallistuvat ihmiset ovat suurelta osin iäkkäitä, eli kuuluvat niihin ryhmiin, joille tauti on vaarallisin. Kirkolla on tästä syystä merkittävä tehtävä pandemian aiheuttaman uhan torjujana. On rajoitettava kokoavia toimintoja, osallistuttava yhteiskunnan riskiryhmiä suojeleviin talkoisiin. Samalla on muistettava kirkon tärkein tehtävä: ihmisten lohduttaminen.

Seurakunnille lähettämässään koronaohjeistuksessa kirkkohallitus kehottaa lievittämään ihmisten yksinäisyyttä, muuttamaan työntekijöiden toiminnan painopisteitä vastaamaan tarpeita ja luomaan toimintamalleja muualla kuin seurakunnan tiloissa tapahtuvaan työhön. Toimintaohjeet ovat sen verran hyviä, että ne kannattaa pitää seurakunnissa pysyvinä huoneentauluina vielä senkin jälkeen, kun koronaviruksen aiheuttamasta koettelemuksesta on selvitty.

Timo Juntunen
Hailuodon kirkkoherra


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää