Pääkirjoitus: Vapaus, tasa-arvo ja rakkaus

Maaliskuussa muistetaan Talvisodan päättymistä ja vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Talvisodan jälkeen syntyi paljon uutta, muistuttaa Satu Saarinen. ”Syntyi tahto rakentaa maata, jossa kaikilla on tasavertaiset mahdollisuudet koulutukseen, terveydenhuoltoon ja vaikuttamiseen.”

Siniristilippu liehuu maaliskuussa vain yhden kerran, tämän viikon sunnuntaina, jolloin liputetaan Minna Canthin ja tasa-arvon kunniaksi.

Maaliskuu on sakeanaan tasa-arvoa ja vapautta juhlivia merkkipäiviä. Ensimmäiset naispapit vihittiin virkoihinsa Suomessa 6.3.1988. Kansainvälistä naistenpäivää vietetään 8. maaliskuuta. Kirkollisessa kalenterissa kuukauden loppupuolelle sijoittuu Marianpäivä. Yhdeksän kuukautta ennen joulua.

Näen talvisodan päättymisen muistopäivän 13. maaliskuuta tähän ketjuun kuuluvana merkkipäivänä, vaikka silloin ei liputeta. Itse asiassa vuonna 1940 liput vedettiin puolitankoon. Moskovassa sovitut rauhanehdot olivat niin armottomat. Kahdeksan prosenttia maa-alueista jouduttiin luovuttamaan Neuvostoliitolle ja evakkoon joutui 400 000 kansalaista.

Talvisodan 105 päivää kutsutaan kunnian päiviksi, vaikka nöyryyttävät rauhanehdot ja raskaat tappiot kirvelivät.

On muodostunut tavaksi puhua myös talvisodan ihmeestä. Oli kulunut vain parikymmentä vuotta repivästä sisällissodasta, kun jouduttiin hyökkäyssodan uhriksi. Silti koottiin rivit ja kestettiin. Tämä yhdisti kansakuntaa.

Itsenäisyys säilyi. Ja sen mukana syntyi paljon uutta ja ihmeellistä.

Säilyi vapaus, jonka merkiksi oma lippu nousee salkoon. Syntyi tahto rakentaa maata, jossa kaikilla on tasavertaiset mahdollisuudet koulutukseen, terveydenhuoltoon ja vaikuttamiseen.

Syntyi tahto toimia esimerkkinä ja rauhanedistäjänä. Kasvoi kansa, joka pakkastalvena säästää sähköä ja auttaa vapaaehtoisesti hädässä olevia lähimmäisiään. Kasvoi Suomi, jossa eri sukupuolten edustajat voivat johtaa maata ja sen turvallisuuspolitiikkaa.

Minna Canthin kysymys herättelee meitä olemaan yhä herpaantumatta ja valppaina valinnoissamme: ”Vapaus, tasa-arvo, rakkaus – toteutuvatko ne koskaan tässä matoisessa maailmassa?”

Kirjoittaja on tuomiorovasti


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää