Pääkirjoitus: Kosiskeleeko kirkko?

”Pyrkimys on tavoittaa ihmiset siten, että Jumala saa koskettaa henkilöä juuri häntä puhuttelevalla tavalla. Jollekin se on hiljaisuus, toiselle yhteinen veisuu ja kolmannelle rockmusiikki,” kirjoittaa Niilo Pesonen.

Silmälasipäinen

Seurakuntien uudet toimintamuodot herättävät aika ajoin keskustelua kirkon mukautumisesta vallitsevaan todellisuuteen. Näin tapahtui esimerkiksi niin sanottujen erityismessujen kuten hevimessun kohdalla. Kritiikin ydin kohdistuu näkemykseen, jonka mukaan kirkossa ollaan valmiita tekemään mitä vain ihmisten miellyttämiseksi ja jäsenmäärän säilyttämiseksi.

Kritiikin ydin kohdistuu näkemykseen, jonka mukaan kirkossa ollaan valmiita tekemään mitä vain ihmisten miellyttämiseksi.

Kristinuskon historian näkökulmasta keskustelu ei ole uutta. Ensimmäiset kristityt pohtivat muun muassa, kuinka paljon heidän tulee mukautua juutalaiseen tai vallitsevaan hellenistiseen kulttuuriin.

Kristinusko elää tänäkin päivänä toisistaan poikkeavissa olosuhteissa eri puolilla maailmaa. Kulttuurit vaikuttavat kristillisen uskon ilmenemismuotoihin. Esimerkiksi afrikkalainen jumalanpalvelus on varsin erilainen kuin oma luterilainen messumme.

Oulun seurakuntien strategiassa todetaan: ”Rakennamme tietä hengellisyyteen, jossa yhdistyvät uudet toimintatavat ja kristillinen perinne”. Uudet seurakuntien toiminnot eivät ole seurakuntalaisten kosiskelua. Pyrkimys on tavoittaa ihmiset siten, että Jumala saa koskettaa henkilöä juuri häntä puhuttelevalla tavalla. Jollekin se on hiljaisuus, toiselle yhteinen veisuu ja kolmannelle rockmusiikki.

Seurakuntien toiminnot moninaistuvat. Tämä ei tarkoita kuitenkaan perinteiden hylkäämistä.

Seurakuntien toiminnot moninaistuvat. Tämä ei tarkoita kuitenkaan perinteiden hylkäämistä. Olemme kristittyinä erilaisia. Tilaa voi antaa sekä uudelle että vanhalle.

Kirkon tulee saavuttaa kosketuspinta kussakin ajassa eläviin ihmisiin. Samalla kirkon tulee julistaa jotain, joka ei ole paikkaan ja aikaan sidottua: Jeesusta. Kristinuskon historiassa muodot ovat muuttuneet. Olennaista on sisällön, Jeesuksessa ilmi tulevan rakastavan Jumalan, puhuttelu.

Kirjoittaja on Tuiran kirkkoherra ja lääninrovasti


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää