Pääkirjoitus: Uskallatko puuttua asiaan

Osoittaako kirkko teoillaan ja sanoillaan ilosanomaa? Onko se yhteisö, joka kutsuu kaikenlaiset ihmiset luokseen? Kuka tahansa täysi-ikäinen kirkon jäsen voi asettua ehdolle seurakuntavaaleissa ja puolustaa itselleen tärkeitä arvoja, kannustaa Salla Autere

Minusta tuli pappi, koska rippikouluaikana ärsyynnyin synkistelevään ja ristiriitaiseen kirkkoon. Ärsyynnyin siihen, että sanat ja teot eivät vastanneet toisiaan. Käytettiin sanaa evankeliumi, ilosanoma, mutta itse puhe oli ilosta kaukana, kun joka käänteessä muistutettiin siitä, kuinka paha jokainen meistä on.

Sanottiin, että Jumala on rakkaus, mutta käytännössä kaikki rakkaus ei ollutkaan arvokasta. Teini-ikäisen myllertävä mieleni huusi vastaan ja oli sitä mieltä, ettei kirkon oikea sanoma pääse näin esille. Jo silloin 15-vuotiaana päätin, että tahdon kirkkoon töihin, jotta näitä asioita voisi muuttaa.

Nyt reilut pari vuosikymmentä myöhemmin, ja kirkossa jo pidemmän aikaa työskenneltyäni, huomaan pohdiskelevani yhä samoja kysymyksiä: osoittaako kirkko teoillaan ja sanoillaan ilosanomaa? Onko se yhteisö, joka kutsuu kaikenlaiset ihmiset luokseen? Onko se turvallinen yhteisö, jossa jokainen on samanarvoinen?

Eikä minun tarvitse kuulla muiden vastauksia noihin kysymyksiin, jotta tietäisin, ettei kirkko ole sitä vieläkään. Tasa-arvo sukupuolten välillä ei täyty, saati sitten seksuaalivähemmistöjen kanssa. Kirkkojen ovet eivät aukene kaikille.

Kun kohtaamme elämässämme alistamista, väkivaltaa, pahuutta, niin siihen pitää puuttua. Tiedän, että kirkon sisällä moni ei uskalla tai jaksa sitä tehdä. Onhan siinä työpaikka menetettävänä.

Mutta nyt kaikilla, muillakin kuin seurakuntien työntekijöillä, on mahdollisuus vaikuttaa, sillä seurakuntavaalit pidetään tänä vuonna. Kuka tahansa täysi-ikäinen kirkon jäsen voi asettua ehdolle ja puolustaa itselleen tärkeitä arvoja.

Mitkä ovat ne asiat, jotka saavat sinun sydämesi sykkimään riemusta tai otsasuonen pullistumaan raivosta? Voisitko sinä olla se, joka taistelee oikeuden eteen? Taistelisitko sinä paremman kirkon puolesta?

Kirjoittaja on Lumijoen vs. kirkkoherra


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää