Pääkirjoitus: Mitä varten seurakunta on olemassa?

Taloudellisten haasteiden luodessa paineita, on hyvä muistaa, mitä varten seurakunnat ovat olemassa. Niilo Pesonen nostaa esiin kolme päätehtävää.

Kuluneen kevään poikkeusolojen aikana seurakunnissa jouduttiin miettimään, mikä on olennaista toiminnassa. Tämä kysymys on ajankohtainen edelleen. Koronakevään aiheuttamat taloudelliset seuraukset vaikuttavat myös seurakuntiin.

Seurakuntina tehtävämme on ensinnäkin luoda puitteet, jotta ihminen ja Jumala voivat kohdata. Pohjimmiltaan on kyse Jumalan toiminnasta, mutta Jeesuksen lähetyskäskyn mukaan tehtävämme on sanoin ja teoin välittää evankeliumia.

Tätä tehtävää ei hoida kukaan muu, se on annettu kirkolle. Seurakunta ei voi esimerkiksi luopua jumalanpalvelusten pitämisestä, vaikka siihen osallistujien joukko olisi pieni.

 

Kristillinen usko on aina näkynyt ja muuttanut maailmaa.

 

Toiseksi kristillinen usko on aina näkynyt ja muuttanut maailmaa. Tämän muutoksen lähtökohta on lähimmäisen rakkaus, joka kohdistuu heikoimpaan, meille vastenmieliseen ja jopa viholliseen. Tämä toteutuu erityisesti diakonian kautta konkreettisena auttamistyönä.

Toisaalta kirkolla on profeetallinen tehtävä pitää esillä heikompien ääntä. Tästä johtuen kristityt vastustavat esimerkiksi rasismia ja kaikenlaista sortoa.

Edelleen seurakunta kannustaa ihmisiä hyvän tekemiseen omassa elämässään ja tarjoaa siihen mahdollisuuksia. Rooman valtakunnan aikana monin tavoin vainotut kristityt tunnettiin siitä, että he eivät hylänneet muiden hylkäämiä heikompia ihmisiä.

Vielä kolmanneksi seurakunta on yhteyden takia. Tulevaisuudessa seurakuntalaisten rooli seurakunnan toiminnan kehittämisessä ja toteutuksessa korostuu entisestään. Esimerkiksi vapaaehtoistyön ja sen mahdollistamisen merkitys kasvaa kirkossa.

Seurakunta on, jotta Jumalaan turvaten yhdessä voisimme rakastaa lähimmäistämme.

Kirjoittaja on Tuiran seurakunnan kirkkoherra ja Oulun ev.-lut. seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää