Pääkirjoitus: Mikä on sinun Öljymäkesi?

On ollut liikuttavaa huomata, kuinka kirkkojen sulkeminen vaikutti kaipuuna sanan ja sakramenttien äärelle. Melkoisen moni kaipaa jo samaan tilaan tuttujen kasvojen kanssa. Kirkot ovat tärkeitä paikkoja, vähän samanlaisia kuin Öljymäki Jeesuksen aikana, kirjoittaa Pekka Tuomikoski.

Ainoa mikä ei muutu, on jatkuva muutos. Tähän tulokseen päätyy ihan vain katselemalla ympärilleen. Sama pätee myös seurakunnan toimintaan: vaikka sanoma on ikiaikainen ja muuttumaton, kaikki muuttuu ympärillä. Muutos on seurakuntienkin uusi normaali.

Niin muuttuivat olosuhteet ensimmäisillä kristityilläkin. Yhteen kokoontuminen ja leivän murtaminen vaihtuivat vainoihin ja katakombeissa piileskelyihin, jopa julkisiin teurastajaisiin.

Me sentään pääsemme vähemmällä, emme uhraa henkeämme.

Tämä aika haastaa jokaista kyselemään itseltään, mikä on minulle tärkeää. Myös seurakunnat haastetaan miettimään, mikä omassa toiminnassa on sitä juurevinta ydintä, josta ei koskaan luovuta. Entä mikä toiminta voisi palvella tätä aikaa paremmin?

 

Moni hiljentyy tyhjässäkin kirkossa paremmin kuin muualla.

 

Diakonian osuus on korostunut melkein kaikissa seurakunnissa. Samalla on ollut liikuttavaa huomata, kuinka kirkkojen sulkeminen vaikutti kaipuuna sanan ja sakramenttien äärelle. Etäkokoontumiset on hyvä keksintö, mutta melkoisen moni kaipaa jo samaan tilaan tuttujen kasvojen kanssa. Kahvipöytään, jossa myös ”sielujen kofeiininpuutos” tulee paikattua. Muuallekin kuin etä- tai jälkikokoontumisiin, vaikka nekin ovat tärkeitä.

Kirkot ovat tärkeitä paikkoja, vähän samanlaisia kuin Öljymäki Jeesuksen aikana. Moni hiljentyy tyhjässäkin kirkossa paremmin kuin muualla. Aivan kuin Öljymäellä. Sen rinteillä Jeesus rukoili Getsemanessa. Sieltä Jeesus nousi ylös taivaaseen.

Helatorstaina saamme muistaa, että tämä aikamme ja vaelluksemme on vain väliaikaista. Tähtäyspiste muuttuvasta ajasta on kohti muuttumatonta, ajatonta. Siksi seurakunnissakin on vielä työn aika. Onneksi ”työ on Herran”.

Kirjoittaja on Limingan kirkkoherra


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää