Pääkirjoitus: Kirkko ja henkinen kriisinkestävyys

”Tätä maailmantilannetta vasten pelastus konkretisoituu keskelle arkeamme. Pelastus ei ole vain tulevaa elämää, vaan jo nyt jotain, jota toivomme todelliseksi”, kirjoittaa Jaakko Tuisku.

Viime vuodet ovat kurittaneet ihmisen uskoa tulevaan. Ilmastonmuutos, koronavuodet, Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, inflaatio ja energiakriisi ovat saaneet monet polvet tutisemaan. Usko maailmanjärjestykseen on haavoittunut pahasti. Ahdistavat uutiset ja some kuormittavat jaksamista.

Oulun hiippakunnan papit kokoontuivat viettämään synodaalikokousta syyskuun lopussa Ouluun. Kokouksen kantavana teemana oli pelastus.

Oltiin todella mielenkiintoisen ja ajankohtaisen teeman äärellä. Kysymys pelastuksesta on keskeinen kristillisessä uskossa. Sen voi kuitenkin ymmärtää hyvin laajasti. Puhutaanko jostain tuonpuoleisesta vai jostain tätä maailmaa koskevasta asiasta?

Tätä maailmantilannetta vasten pelastus konkretisoituu keskelle arkeamme. Pelastus ei ole vain tulevaa elämää, vaan jo nyt jotain, jota toivomme todelliseksi. Kunpa Jumala pelastaisi maailman. Kunpa Jumala pelastaisi elämämme. Kunpa Jumala pelastaisi arkemme.

Pelastus on se, mitä ihmiset kirkolta nyt kaipaavat. Pelastus on hädän helpottumista ja uusia mahdollisuuksia umpikujienkin edessä. Pelastus on toivon näkökulma. Pelastus on totta siellä, missä koetaan osallisuutta ja kuulumista johonkin.

Yhteiskunnallisesti on tunnistettu uskonnollisten yhteisöjen merkitys henkisen kriisinkestävyyden ylläpitäjänä. Tunnistamme pahan ja kärsimyksen, mutta uskomme rauhan ja hyvyyden koittamiseen.

Yhteinen haasteemme on toivon ja elämän merkityksellisyyden ylläpitäminen yhteiskunnassamme. Autetaan lähimmäistä, kannetaan yhdessä vastuuta toistemme jaksamisesta. Toivoa ei voi meiltä viedä.

Kirjoittaja on Haukiputaan seurakunnan kirkkoherra


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää