Pääkirjoitus: Rukoile rauhan puolesta

”Sota on aina julma ja kauhea. Ne, jotka ovat sen kokeneet, toivovat eniten rauhaa. Mutta on varauduttava myös pahimpaan”, kirjoittaa Pauli Niemelä.

Viime sunnuntaina kirkoissamme rukoiltiin rauhan puolesta: ”Vahvista meissä toivoa, kun sodan uhka ahdistaa. Varjele Ukrainan kansaa. Säästä ihmiset sodan kärsimyksiltä.” Piispat kutsuivat kaikkia kristittyjä rukoilemaan. Rukoile sinäkin rauhan puolesta.

Rukous on syvimmiltään hädässä olevan avunpyyntö. Psalminkirjoittaja rohkaisee: ”Huuda minua avuksesi hädän päivänä. Minä pelastan sinut.” Rukoilemme, että Jumalan tahto saisi toteutua keskellämme ja maailmassa. Ennen kärsimystään Jeesus rukoili: ”Isä, ellei tämä malja voi mennä ohitseni minun sitä juomatta, niin toteutukoon sinun tahtosi.”

Suomeen ei näytä kohdistuvan nyt tai vielä erityistä uhkaa. Vaara on kuitenkin siinä, että sota laajenee Euroopassa. Suomi nojautuu omaan vahvaan puolustukseen. Täällä ei ole sotilaallista tyhjiötä. Lisäksi viime vuosina maamme on rakentanut vahvaa puolustusyhteistyötä erityisesti Ruotsin, mutta myös Norjan, Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian kanssa. Suomi on Naton kumppanimaa. Ehkäpä meiltä kansalaisilta kysytään vielä suhtautumista Naton jäsenyyteen.

Sota on aina julma ja kauhea. Ne, jotka ovat sen kokeneet, toivovat eniten rauhaa. Olemme kiitollisia siitä, että meillä on ollut pitkä rauhanaika. Mutta on varauduttava myös pahimpaan.

Seurakuntienkin on valmistauduttava. Kaikissa tilanteissa kirkko toteuttaa hengellistä perustehtäväänsä. Poikkeusoloissa korostuu henkinen huolto ja toivon ylläpitäminen.

Jännittynyt tilanne voi synnyttää mielessämme pelkoa ja levottomuutta. Piispojen rukouksessa oli myös pyyntö: ”Vapahtajamme Jeesus Kristus, tule sinä rauhaksi sydämiimme. Tee meistä rauhasi välikappaleita työpaikoilla, luottamustoimissa ja ystävien parissa.”

Kirjoittaja on lääninrovasti ja Rauhan Tervehdys ry:n hallituksen puheenjohtaja


Jaa sivu eteenpäin

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää