Pääkirjoitus: Elämän tärkeät hetket muistetaan

Joihinkin elämän käännekohtiin ja tapahtumiin pystymme valmistautumaan, toiset yllättävät meidät. Pian ensimmäisen luokan aloittavat tuhannet suomalaislapset. Se on iso merkkipaalu niin lapsille kuin heidän vanhemmilleen, kirjoittaa Elsi Salovaara.

Jotkut hetket muistamme aina. Sen, mitä tunsimme, kun koimme jotain oikein hienoa, kauheaa tai jännittävää.

Muistamme onnen, kaipauksen ja syrjään jäämisen tunteet. Sen, miltä toisen lempeä tai vihainen katse tuntui. Sen hetken, kun saimme tukea tai tulimme loukatuksi, onnistumisen ja järkytyksen.

Joihinkin elämän käännekohtiin ja tapahtumiin pystymme valmistautumaan, toiset yllättävät meidät.

Hetkiä, joihin liittyy onnistumisen, yhteenkuuluvuuden ja ilon tunteita, kannattaa vaalia. Niihin voi palata yhä uudelleen ja ne antavat voimaa.

 

Joihinkin elämän käännekohtiin ja tapahtumiin pystymme valmistautumaan, toiset yllättävät meidät.

 

Hetkiä, jotka nostavat esiin vihan, surun tai lohduttomuuden tunteita, on käytävä läpi jonkin aikaa, mutta ei loputtomasti. Sen jälkeen ne pitäisi jättää taakse. On tehtävä tilaa uusille kokemuksille.

Siirtymäriitit ovat osa kaikkia kulttuureja. Alut ja loput ovat merkkipaaluja, joiden avulla hahmotamme ympäröivää maailmaa ja itseämme osana sitä. Kokoonnumme yhteen juhlimaan syntymää, ikävuosia, kouluun pääsyä, valmistumisia, tupaantuliaisia, vakiintumisia, palkintoja, eläkkeelle jäämisiä ja koko elettyä elämää.

Kirkko on vahvasti läsnä perheiden tärkeissä päivissä: kasteissa, rippijuhlissa, häissä ja hautajaisissa. Mutta myös arkisemmissa askelmerkeissä, kuten koulutaipaleen aloituksessa.

Pian ensimmäisen luokan aloittavat kymmenet tuhannet suomalaislapset. Se on iso merkkipaalu niin lapsille kuin heidän vanhemmilleen.

 

Olen yksi lapsensa koulutielle lähettävistä äideistä.

 

Olen yksi lapsensa koulutielle lähettävistä äideistä. Perheessämme koetaan jännitystä, luopumisen haikeutta ja intoa uuden edessä. Olen onnellinen, että kouluun lähtevien siunaamistilaisuudessa pääsemme yhdessä toivottamaan enkeleitä lasten taipaleelle.

Uskon, että sen hetken me kaikki tulemme muistamaan.

Ekaluokkalainen toivoo kouluun kannustavia kavereita


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää