Pääkirjoitus: Työllä on väliä

Työpaikoilla ja yhteiskunnassa yleisestikin pitää työskennellä hyvien työolosuhteiden ja mielekkään työn hyväksi, Karjasillan seurakunnan kirkkoherra Jaakko Tuisku pohtii pääkirjoituksessaan.

Haukiputaan seurakunnan kirkkoherra Jaakko Tuisku.

Vappu on tunnettu meillä piknikeistä, vappuajeluista ja tapahtumista. Varsinaisesti vappu on kuitenkin suomalaisen työn päivä. Työhön liittyvät asiat koskettavat jollain tavalla lähes kaikkia. Työ on merkittävä osa elämää.

Yle Areenan dokumentti Työn jälkeen herätti pohtimaan työtä. Dokumentissa kerrotaan muun muassa amerikkalaisesta ja korealaisesta ”työhullusta” kulttuurista.

Työmoraalin taustalla nähdään 1600-luvulla eläneet puritaanipapit. Kun ihmisillä oli pelko kadotukseen joutumisesta, puritaanien mukaan saattoi olla varma pelastuksestaan, jos työskenteli ahkerasti.

Suomalainen työ on ollut viime aikoina esillä. Kaleva nosti esiin pääkirjoituksessaan (23.4.) ikärasismin ongelman. Tuoreen kyselyn mukaan (HS 22.4.) suomalaisten työmotivaatio on läntisen Euroopan heikoimpia.

Suomalaiset kokevat työnsä henkisesti vaativaksi ja stressaavaksi, mutta saavat keskittyä työhönsä enimmäkseen työajan puitteissa.

Suomessa on arvostettu ahkeruutta. Lukuisissa omaiskeskusteluissa tulee usein puheeksi, miten vainaja on ollut kova tekemään töitä. En silti näkisi, että suomalaisessa työkulttuurissa on tehty töitä kadotuksen pelossa.

Työpaikoilla ja yhteiskunnassa yleisestikin pitää työskennellä hyvien työolosuhteiden ja mielekkään työn hyväksi. Tässä myös kirkon pitää olla hereillä. Kesäsesonki tuo seurakuntiin paljon uusia työntekijöitä: kesäsetelinuoria, hautausmaa- ja leirityöntekijöitä.

Meille työllä on väliä.

Oulun seurakuntayhtymä on ollut kiinnostava työpaikka. Vuonna 2023 seurakuntayhtymässä oli auki 55 työpaikkaa, joihin tuli yhteensä 1693 hakemusta.

Vaikka palkkojen pitäisi olla kilpailukykyisempiä, Oulussa on hyvät työpaikkaedut. Työilmapiiri todettiin viimeisessä tutkimuksessa hyväksi.

Kirkon pitää olla kiinnostava työpaikka myös tulevaisuudessa.

Kirjoittaja on Karjasillan seurakunnan kirkkoherra 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää