Pääkirjoitus: Sopimuskirkko

Teemu Isokäännän mukaan moniääninen kirkko herätyksineen ja tapakristillisyyksineen on ollut Jeesuksen asialle suuri siunaus.

Suomea on hyvästä syystä nimitetty sopimusyhteiskunnaksi. Sotien jälkeisistä vuosista lähtien maata on rakennettu yhdessä sopimalla. Erityisesti sopiminen on toteutunut työmarkkinaosapuolten neuvotteluissa, ja samoin politiikassa puolueet ovat toisensa sopien löytäneet.

Sopimisen malliin on kuulunut se, että kompromissien edessä jokaisen on pitänyt joustaa omista lähtöasetelmistaan. Selkävoittoja ei liiemmin ole ollut tarjolla. Taivasta ei ole tullut, mutta hyvinvointiyhteiskunta sentään.

Taivasta ei ole tullut, mutta hyvinvointiyhteiskunta sentään.

Samaan aikaan kirkkokin on elänyt omalla tavallaan sopien. Hengellisten herätysten vanhat ja uudet äänet ovat löytäneet paikkansa kirkosta. Yhteiskunnan muuttuessa kirkkokin on muuttunut, mikä on aiheuttanut omat kipuilunsa, mutta yhteiseen jumalanpalvelukseen on edelleen isolla joukolla tie löydetty.

Oppikysymyksissä ja raamatuntulkinnan äärellä suunnassa ja toisessa on harmituksia tullut, ja käytännössä uskomisen kirjo on kirkon sisällä melkoinen.

Oppikysymyksissä ja raamatuntulkinnan äärellä suunnassa ja toisessa on harmituksia tullut, ja käytännössä uskomisen kirjo on kirkon sisällä melkoinen.

Sellainen on sopimuskirkkomme ja väitän, että moniääninen kirkko herätyksineen ja tapakristillisyyksineen on ollut Jeesuksen asialle suuri siunaus. Erilaisista lähtökohdista ja taustoista huolimatta sukupolvet ovat kasvaneet saman kirkon jäsenyyteen.

Sopimusyhteiskunnan äärellä on viime aikoina kyselty, hajottavatko yhteiskunnan jakolinjat ja kovenevat äänet sopimisen perinteen. Toivottavasti eivät.

Erimielisyyksien äärellä soisi, että olisi rohkeutta edelleen katsoa asioihin, jotka yhdistävät.

Jakolinjoja ja eripuraa on myös kirkossa. Erimielisyyksien äärellä soisi, että olisi rohkeutta edelleen katsoa asioihin, jotka yhdistävät. Erityisesti kristittyjä yhdistää usko Jeesukseen. Hänen rukouksensa meidän suhteemme oli, että hänen omansa olisivat yhdessä. Tuossa rukouksessa on tehtävää ja rohkaisevaa voimaa kirjavalle kirkollemme.

Kirjoittaja on Tyrnävän kirkkoherra


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää