Pääkirjoitus: Laaja messutarjonta on vahvuus

”On tärkeää, että messun erilaisia toteutustapoja ei nähdä uhkana, vaan vahvuutena”, kirjoittaa Elsi Salovaara.

Viikonloppuna Oulussa Lumo valofestivaalin ohjelmistoon kuulunut valo- ja videoteos Näkymä muutti tuomiokirkon palikkataloksi. Itse tulkitsin jo ennakkokuvan perusteella teoksen kuvaavan eri kokoisista, näköisistä ja värisistä osista rakentuvaa kirkkoa.

Osista, eli meistä ihmisiä. Erilaisista niin iän, ulkonäön, harrastusten kuin vaikka musiikkimaun suhteen.

Tulkinta saattoi johtua siitä, että olin kirjoittamassa itseäni suuresti ilahduttaneen Hevimessun innostamana juttua erityismessuista ja niiden suosiosta.

Erityismessuilla tarkoitetaan jumalanpalveluksia, jotka pidetään muualla kuin kirkossa, joissa ei soiteta uruilla säestettyä virsimusiikkia tai joissa ei kuulla saarnaa vaan nähdään esimerkiksi pienoisnäytelmä.

Näissä erityismessuissakin on kaikki ne osiot joita jumalanpalvelukseen kuuluu, mutta esitystapa ja tyyli on perinteisestä poikkeava.

Erityismessuissakin on kaikki ne osiot joita jumalanpalvelukseen kuuluu, mutta esitystapa ja tyyli on perinteisestä poikkeava.

Tutuimpia erityismessuista lienevät seurakunnissa Tuomasmessut ja varsinkin kesäisin järjestettävät Kansanlaulukirkot. Meditatiiviseen lauluun pohjautuvat Taizé-messut kasvattavat myös suosiotaan.

On tärkeää, että messun erilaisia toteutustapoja ei nähdä uhkana, vaan vahvuutena. Jumalanpalvelus on asia, joka saa luovuuden kukkimaan ja kutsuu ilosanoman äärelle monilla eri tavoilla. Se, jos mikä on ilonaihe.

Makuja on kuitenkin erilaisia. Siksi onkin hienoa, että meillä on valinnanvaraa. Kannustan jokaista ennakkoluulottomasti kokeilemaan messuja laidasta laitaan.

Kiitoslaulu kaikukoon – kaikilla mahdollisilla soittimilla ja rytmeillä!

Kirjoittaja on Rauhan Tervehdyksen päätoimittaja


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää