Pääkirjoitus: Kaikki ei ole hallittavissa

Ennen viimeisen rajan ylittämistä meidän ihmisten tehtävä on käyttää Jumalan meille antamaa järkeä tämän maailman ja toistemme hyväksi, pohtii Niilo Pesonen.

Kesämökkini ulkokäymälän seinällä on Saksan kirkkopäiviltä hankkimani kalenteritaulu. Siinä lukee: ”Minun aikani on Sinun käsissäsi.” (Ps. 31:16) Lause tuntui kaukaiselta taulun hankintahetkellä. Nyt sanat ovat kovin ajankohtaiset.

Tulevana lauantaina vietämme pyhäinpäivää. Edellisen pyhäinpäivän jälkeen elämän rajallisuus on koskettanut paitsi useita läheisensä menettäneitä, myös jokaista maailman asukasta. Emme löydä maapallolta kolkkaa, joka olisi välttynyt koronan vaikutukselta. Kuoleman mahdollisuus on lähempänä kuin aikoihin.

 

Älykkyytemme on saanut valtavasti aikaan hyvää, mutta samalla luonut harhan kaiken hallittavuudesta.

 

Nähtäväksi jää, miten korona muuttaa arvojamme. Toistaiseksi se on konkretisoinut ihmisen vuosituhantisen pelon, että elämä ei ole hallittavissa. Älykkyytemme on saanut valtavasti aikaan hyvää, mutta samalla luonut harhan kaiken hallittavuudesta. Koronan ohella tämän on kyseenalaistanut entisestään paheneva ilmastonmuutos. Rajallisuutemme hyväksyminen, tosiasioiden tunnustaminen, on vanha viisaus.

Marraskuun pimeys saa pyhäinpäivän näyttämään kovin harmaalta. Toisenlaisen viestin antavat haudoilla tuhannet kynttilät, jotka viestivät ylösnousemuksesta. Jumalassa on toivo, joka kantaa jopa kuoleman rajan ylitse.

Kuitenkin ennen viimeisen rajan ylittämistä meidän ihmisten tehtävä on käyttää Jumalan meille antamaa järkeä tämän maailman ja toistemme hyväksi. Silloin voimme elää turvallisesti, voittaa vastoinkäymiset sekä rakentaa maailmaa, joka on entistä parempi ja oikeudenmukaisempi.

Tervetuloa pyhäinpäivänä seurakunnan tilaisuuksiin ja hautausmaalle. Olemme varautuneet siihen, että kaikkien turvallisuudesta huolehditaan. Yhdessä ja Pyhän Jumalan suojassa kuljemme kohti parempaa aikaa.

Kirjoittaja on Tuiran seurakunnan kirkkoherra ja
Oulun ev.lut. seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää