Pääkirjoitus: Hengellinen väkivalta satuttaa syvältä

Hengellisen painostuksen uhri saattaa kärsiä kokemastaan vuosia ja vuosikymmeniä. Asia ei ole yhdentekevä. Meidän kirkon ihmisten tehtävä on sekä hoitaa näitä uskonnolla haavoitettuja että pyrkiä estämään hengellinen väkivalta kun huomaamme sitä ympärillämme, toteaa Hailuodon kirkkoherra Timo Juntunen.

Hengellisellä väkivallalla on pitkät juuret. Kristillisessä kirkossa ne ulottuvat synkälle keskiajalle, jolloin hallitsijoiden valtapyrkimyksiä palveli uskonnolla ratsastaminen. 

Uskoa levitettiin miekalla ja valtioita hallittiin sellaisella Raamatun tulkinnalla, joka sopi parhaiten valtaa pitäville. Kiusalliset vastustajat saatettiin eliminoida heidän vääräuskoisuuteensa vedoten ja toisinajattelijoita poltettiin noitina roviolla.

Kirkon lähetystyö on toki kehittynyt vuosisatojen mittaan inhimillisemmäksi. Sanan julistuksen tuloksena syntyneiden uskonyhteisöjen sisälle näyttää kuitenkin pesiytyneen yksilöitä vahingoittavia toimintatapoja. Voidaan esimerkiksi hyvää tarkoittaen suojella omaa joukkoa ulkopuolisilta vaikutteilta, mutta samalla tullaan kajonneeksi sen jäsenten herkimpiin tuntoihin. 

 

Pahimmassa tapauksessa yhteisön jäsen ei saa vastoinkäymisten hetkellä tukea, vaan tuomion.

 

Yhteisön jäsentä saatetaan arvostella hänen mielipiteistään ja elämäntavoistaan. Pahimmassa tapauksessa hän ei saa vastoinkäymisten hetkellä tukea vaan tuomion, koska on hairahtunut pois yhteisössä oikeaksi ajatellusta uskosta.

Kun oma lähipiiri hyökkää kimppuun, on vaikea puolustautua. Vastaan paneminen voi pahimmillaan johtaa perheestä ja ystävistä eroon joutumiseen.

Hengellisen painostuksen uhri saattaa kärsiä kokemastaan vuosia ja vuosikymmeniä. Asia ei ole yhdentekevä. Meidän kirkon ihmisten tehtävä on sekä hoitaa näitä uskonnolla haavoitettuja että pyrkiä estämään hengellinen väkivalta kun huomaamme sitä ympärillämme.

On harhaluulo, että paras turva hengellisen yhteisön elämälle olisi sen samanmielisyys. Tiiveimmässäkään joukossa kaikki sen jäsenet eivät usko täysin samalla tavalla. Niinpä parhaat yhteisöä koossa pitävät voimat ovat aito välittäminen ja erilaisten ihmisten hyväksyminen sellaisina kuin he ovat. 

Kirjoittaja on Hailuodon kirkkoherra


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää