Pääkirjoitus: Kaikille tilaa riittää

”Alttarin sakramentti on jakamaton, kaikille avoin ja yhteinen. Sekä alttarilla että alttarikaiteella on kaikille tilaa. Tärkeämpää on ajatella sitä, mikä meitä yhdistää kuin sitä, mikä erottaa”, pohtii Petri Satomaa.

Kirkossa on katto korkealla ja seinät leveällä. Kirkko on ollut vanhastaan näkyvällä ja korkealla paikalla, kirkonmäellä. Kirkkorakennuksessa on runsaasti tilaa. Ainoa harmi on siinä, että sen lämmittäminen on kallista puuhaa talvipakkasilla.

Kirkko tarkoittaa myös hengellistä yhteisöä. Onko siinä riittävästi tilaa? Kansankirkkomme kokoaa yhteen sanan ja sakramentin äärelle. Ihmiset tulevat koolle omista taustayhteisöistään. Monille se tarkoittaa kuulumista johonkin herätysliikkeeseen.

Käsitteenä herätysliike kertoo enemmän liikkeen syntyhistoriasta kuin tämän päivän todellisuudesta. Paremminkin voisi puhua hengellisestä taustayhteisöstä. Siihen on moni kuulunut jo lapsuudesta lähtien tai liittynyt myöhemmin.

Kirkossa herätysliikkeet on koettu rikkaudeksi. Tosin monet katsovat kirkon virassa olevalle vahvuudeksi herätysliikkeeseen kuulumattomuuden.

Lähetysjärjestöt nähdään myös herätysliikkeen kaltaisina yhteisöinä. Kahden lähetysjärjestön asemaa kirkon virallisena lähetysjärjestönä selvitetään parhaillaan.

Avain yhteyden palauttamiseen on suostuminen yhteiseen alttariin ja sitoutuminen kirkon virkakäsitykseen pappeuden kuulumisesta sekä miehille että naisille.

Avain yhteyden palauttamiseen on suostuminen yhteiseen alttariin ja sitoutuminen kirkon virkakäsitykseen pappeuden kuulumisesta sekä miehille että naisille. Alttarin sakramentti on jakamaton, kaikille avoin ja yhteinen. Sekä alttarilla että alttarikaiteella on kaikille tilaa. Tärkeämpää on ajatella sitä, mikä meitä yhdistää kuin sitä, mikä erottaa.

Tänä aikana mielessäni on alkanut resonoimaan lasten virsi ”Kaikille tilaa riittää, kaikille paikkoja on. Jumalan kämmenellä ei kukaan ole turvaton.”

Kirjoittaja on Oulunsalon seurakunnan kirkkoherra ja Oulun yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää