Viestintätaidot ovat avain hyvään parisuhteeseen

Tomi ja Mervi Hillukkala tohtivat mennä jo parikymppisinä parisuhdekurssille, vaikka avioliitto oli tuore eikä suuria ongelmia ollut.

|

Mervi ja Tomi Hillukkala elivät vielä symbioottista aikaa pariskuntana, kun he osallistuivat ensimmäiselle pariviestintäkurssille vuonna 2000 Oulussa. Tomin mukaan oli hyvä idea käydä kurssi nuorena parina, siitä jäi pohjalle hyviä taitoja parisuhteeseen.

Kokemusta parisuhteesta on nyt takana kaikkiaan 24 vuotta ja perhe on kasvanut kolmella lapsella, joista nuorin on 12-vuotias.

– On helpompi lähteä avaamaan pienempiä parisuhteen solmuja kuin jo suuriksi muuttuneita. Mutta suuriakin on mahdollista ratkaista, Mervi kuvailee.

Riitelemisessä voi kehittyä

Usein kuvitellaan, että leirille tai luennoille osallistumisen taustalla pitäisi olla ongelmia.

Osalla osallistujista ei sellaisia ole; on pareja, jotka vahvistavat jo olemassa olevaa hyvää harrastamalla parisuhdekursseja. Toki osalle leiri voi olla viimeinen oljenkorsi.

Tomi haluaa muistuttaa, että riidoissa on monia kerroksia, aivan kuin sipulissa, ja usein ytimessä ovat viestintätaidot.

– Ja jotta voi viestiä, täytyy ensin tunnistaa omat tarpeet. Puolison viestintätaidot ratkaisevat, kuuleeko hän nämä tarpeet.

Lisähaasteen viestintään arjessa tuovat ulkoiset olosuhteet, kuten nälkä tai väsymys. Nämä vaikuttavat siihen, miten toiselle puhuu ja miten toinen kykenee kuuntelemaan.

– Viestintä helpottuu, kun molemmat ovat sitoutuneet pitämään huolta suhteesta puolisoonsa, Mervi toteaa.

Sitoutuminen on samalla parisuhteen vahvuus. Mikään toinen ihmissuhde ei samalla tavalla mahdollista omien ihmissuhdetaitojen kehittymistä.
Monesti riidat etenevät myös samalla kaavalla.

– Jos riidan raiteet ovat olemassa, taustalla voivat olla puutteet viestintätaidoissa tai jokin muu sipulin sisemmistä kerroksista. Huonosti sujuva arkinen asia vain käynnistää tilanteen.

– Ulkopuolisen avulla voi saada tukea omien tarpeiden ja tunteiden tunnistamiseen ja löytää, miksi jostain tuli toiselle tai itselle paha mieli, Mervi sanoittaa.

On tärkeää kuunnella toista rauhassa

Riidoista syntyvien solmujen aukaisemiseen Mervillä ja Tomilla on kaksi tärkeää vinkkiä: kuullun ymmärtäminen ja kuulluksi tuleminen.

Tätä voi harjoitella kotonakin siten, että toinen puhuu asiasta ja kuuntelija keskittyy kuulemaan. Kuultu asia toistetaan joko omin tai toisen sanoin ilman että kuuntelija ei samalla yritä keksiä vastaväitteitä.

– Silloin voi riitatilanteessa paremmin kuulla toista. Todennäköisesti toisen tunteet ja toiveet ovat silloin hyväksyttävämpiä, pariskunta summaa.

Kuuntelijan vuoro kertoa omista näkökulmistaan asiaan kyllä tulee. Näin vuorottelemalla molemmat voivat kokea tulleensa kuulluksi.

Mervi muistuttaa, että kun hyväksyy toisen, voi kunnioittaa toista silloinkin kun on eri mieltä.

Puhu puolisolle ja puolisosta hyvää

Sopuisaan yhdessäoloon Mervi ja Tomi pyrkivät riittävällä yhteisellä ajalla.

– Pidetään yhteiset aamukahvit ja illat. Annetaan lähtö- ja tulohalit. Sovitaan sometauko.

Pariskunta kehottaa kehumaan: puhumaan puolisolle hyvää ja puhumaan puolisosta hyvää.

He hoksauttavat olemaan kiitollinen puolisosta. Hellyydenosoitukset pitävät suhteen lämpöisenä. Tämä on hyvän vahvistamista suhteessa. Kun se muuttuu rutiiniksi, se kantaa yli vaikeista ajoista.

Parempi avioliitto ry:n parisuhdeleireillä Hillukkalat ovat käyneet sen jälkeen koko perheellä joka kesä. Mervi ja Tomi toimivat nykyisin tukiparina ja ovat toteuttamassa parisuhdeviikonloppuja.

– Tärkein syy osallistua tapahtumiin on kuitenkin yhä oman parisuhteen hoitaminen.

  • Toimivampaa vuorovaikutusta parisuhteessa ja perheessä to 19.5. kello 18–19.30 Tuiran kirkossa. Kaikille avoimessa illassa mukana perheneuvojat Johanna Siira ja Marjo Myllymäki sekä pareja Oulun seudulta. Maksuton lastenhoito järjestetty 3– 8-vuotiaille. Ei ennakkoilmoittautumista.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää